ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Δίνει μάχη για το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση

Η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης ελπίζει να πείσει τους ηγέτες του κόσμου να αναλάβουν δράση ώστε όλα τα προσφυγόπουλα να μπορέσουν να συνεχίσουν το σχολείο.

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Δίνει μάχη για το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση

Αυτή την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι θα παραστεί σε διάσκεψη δωρητών της Συρίας στο Λονδίνο, όπου θα παροτρύνει τους παγκόσμιους ηγέτες να διαθέσουν 1,4 δις $ για την εκπαίδευση των προσφύγων από τη Συρία, αναφέρει το Reuters.

Αναφορές από το Ίδρυμα Μαλαλα - μια οργάνωση που έχει συσταθεί από την ίδια για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κοριτσιών στην εκπαίδευση - υποστηρίζουν ότι τα 700.000 παιδιά που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλη την Ιορδανία, το Λίβανο και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής δεν λαμβάνουν καμία εκπαίδευση. Κινδυνεύουν να γίνουν μια «χαμένη γενιά», είπε η Γιουσαφζάι, σύμφωνα με το BBC.

Η Μαλάλα έγραφε ένα ανώνυμο blog για το BBC για τη ζωή στο Πακιστάν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν. Τον Οκτώβριο του 2012 πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ένοπλους Ταλιμπάν ως μια απόπειρα δολοφονίας. Επέζησε και από τότε αποστολή της είναι να παλεύει για τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Έχω συναντήσει πάρα πολλά προσφυγόπουλα από τη Συρία, τα οποία είναι ακόμα στο μυαλό μου και δεν μπορώ να τα ξεχάσω. Η σκέψη ότι δεν θα είναι σε θέση να πάνε ποτέ στο σχολείο σε ολόκληρη τη ζωή τους είναι εντελώς σοκαριστική και δεν μπορώ να το δεχτώ.

Το Reuters αναφέρει ότι η διάσκεψη της Πέμπτης θα συνδιοργανωθεί από τον ΟΗΕ και κάποιες κυβερνήσεις όπως της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας και του Κουβέιτ, και η Μαλάλα θα μιλήσει μαζί με ένα 17χρονο κορίτσι τη Muzoon Almellehan, η οποία είναι σήμερα εγγεγραμμένη σε σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γιουσαφζάι δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έχω συναντήσει πάρα πολλά προσφυγόπουλα από τη Συρία, τα οποία είναι ακόμα στο μυαλό μου και δεν μπορώ να τα ξεχάσω. Η σκέψη ότι δεν θα είναι σε θέση να πάνε ποτέ στο σχολείο σε ολόκληρη τη ζωή τους είναι εντελώς σοκαριστική και δεν μπορώ να το δεχτώ. Ελπίζω να ενθαρρύνω και να εμπνεύσω τους ηγέτες του κόσμου να αναλάβουν δράση. Δεν μπορώ να περιμένω. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Πρέπει να γίνει κάτι.»

Οι δηλώσεις της Γιουσαφζάι έγιναν μετά την είδηση ​​της περασμένης εβδομάδας ότι ένα 13χρονο αγόρι, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν έγραψε μια επιστολή στον David Cameron από το στρατόπεδο Calais Jungle. «Επειδή το σχολείο μου βομβαρδίστηκε δεν μπορούσα να πάω στην τάξη μου να κάνω μάθημα. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο για μένα γιατί μου αρέσει να μαθαίνω. Τα αγαπημένα μου μαθήματα ήταν τα αγγλικά και τα μαθηματικά. Ήμουν ο καλύτερος μαθητής σε όλα σχεδόν τα μαθήματα... Το όνειρό μου είναι να συνεχίσω την εκπαίδευσή μου.»

Σε μια ανάρτηση που έγινε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μαλάλα, η Almellehan περιγράφει τη συνάντησή της με τη Γιουσαφζάι. Συναντήθηκαν σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Ιορδανία, όπου η Almellehan ζούσε με την οικογένειά της αφού διέφυγε από τη Συρία. Ανατρέχει και στις δικές της εμπειρίες με την εκπαίδευση εκεί.

«Ήμουν πολύ χαρούμενη που μπορούσα να συνεχίσω τις σπουδές μου, ενώ ζούσα σε στρατόπεδα - αλλά είδα ότι άλλα κορίτσια δεν παρακολουθούσαν μαθήματα. Πολλά κορίτσια παντρεύονταν σε πολύ νεαρή ηλικία επειδή οι γονείς τους ήλπιζαν ότι το να έχουν ένα σύζυγο θα τις προστάτευε. Εγώ δεν συμφωνούσα με αυτό κι έτσι άρχισα να πηγαίνω από οικογένεια σε οικογένεια, και να λέω στους γονείς ότι η εκπαίδευση είναι η καλύτερη προστασία για τις κόρες τους - και ζητούσα από τα κορίτσια να υψώσουν τις φωνές τους μαζί μου στον αγώνα για τα δικαιώματά μας."

Σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος Μαλαλα, οι χορηγοί έχουν δώσει μέχρι σήμερα μόνο το 37% της χρηματοδότησης που απαιτείται για σχολεία και εκπαιδευτικούς χώρους στη Μέση Ανατολή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να αναπληρωθεί το έλλειμμα.

Φωτο: United Nations Photo

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.