ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λα Πουπέ: Καρφίτσες μέσα στα κατά παραγγελία ραμμένα κοριτσίστικα φορέματά μας

Αιχμηρές γωνιές της παιδικής ηλικίας και ενήλικα τραύματα στο εμβληματικό έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη που επέστρεψε στο σανίδι, σε ερμηνεία Θεοδώρας Τζήμου.

Λα Πουπέ: Καρφίτσες μέσα στα κατά παραγγελία ραμμένα κοριτσίστικα φορέματά μας

Η παράσταση αρχίζει κατά κάποιον τρόπο τη στιγμή που μπαίνουμε στο θέατρο. Η αίθουσα είναι ήδη σκοτεινή, η Θεοδώρα Τζήμου έχει πάρει θέση πάνω στη σκηνή, μπροστά στο μικρόφωνο, και σαν σε περφόρμανς, παρακολουθεί αμίλητη τους θεατές να οδηγούνται από τον ταξιθέτη στα καθίσματά τους. Ή μπορεί και να είναι απόλυτα απορροφημένη από το θεατρικό κείμενο που παίζει στο μυαλό της. Έχει άλλωστε μπροστά της έναν απαιτητικό ρόλο. Έναν μονόλογο που είχε πρωτοανεβεί στο σανίδι πριν από περίπου μία δεκαετία, τότε σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Άννας Κοκκίνου, με μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία.

Και ξαφνικά ξεκινούν οι διαδοχικές μεταμορφώσεις της. Πρώτα σε Ρίκα, στην κεντρική ηρωίδα, μια γυναίκα που ζει ράβοντας φορεματάκια για κούκλες και για κοριτσάκια και για λίγο μεγαλύτερα κορίτσια που τους αρέσουν τα κουκλίστικα φορέματα. Μετά σε κυρία Αστερίου, στην πελάτισσά της με την οποία η Ρίκα έχει έναν μεγάλο καβγά, που γύρω απ' αυτόν αρχίζει να υφαίνεται η ιστορία.

Διάφορα πρόσωπα μπαίνουν το ένα μετά το άλλο στον μονόλογο του «Λα Πουπέ», το κείμενο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, που ουσιαστικά δεν είναι μονόλογος παρότι όλοι οι χαρακτήρες ενσαρκώνονται από την ίδια ηθοποιό. Ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν σάρκα και οστά αλλά είναι μια χαλκομανία στο τζάμι, όπως ο σκαραβαίος, η μετενσάρκωση ενός μεταφραστή, του προηγούμενου νοικάρη του διαμερίσματος που πλέον κατοικεί η Ρίκα.

Η «Λα Πουπέ», παρά το χαριτωμένο όνομά της, εξελίσσεται σε ψυχολογικό θρίλερ σε αθηναϊκό διαμέρισμα. Η παιδική ηλικία της Ρίκας με μια κομβική τραγωδία γίνεται εφιαλτική λούπα στην οποία η γυναίκα-κορίτσι εγκλωβίζεται στην ενήλικη ζωή της.

Η «Λα Πουπέ», παρά το χαριτωμένο όνομά της, εξελίσσεται σε ψυχολογικό θρίλερ σε αθηναϊκό διαμέρισμα. Η παιδική ηλικία της Ρίκας με μια κομβική τραγωδία γίνεται εφιαλτική λούπα στην οποία η γυναίκα-κορίτσι εγκλωβίζεται στην ενήλικη ζωή της. Η ζάχαρη άχνη γίνεται ντόπα σε αναζήτηση της ευχαρίστησης. Οι κούκλες γίνονται ανατριχιαστικά κουρδιστά παιχνίδια που τραγουδούν φράσεις που μάταια προσπαθούν να ακουστούν καθησυχαστικές. Οι παιδικές μελωδίες γίνονται dark ηλεκτρονικοί ήχοι, στα μουσικά ιντερλούδια που έγραψε η Μαριλένα Ορφανού (Someone Who Isn't Me) ειδικά για την παράσταση και που ερμηνεύει η Τζήμου. Η ίδια η Ρίκα γίνεται μια κουρδιστή κούκλα, με ένα φορεματάκι που έραψε για τον εαυτό της χωρίς να αφαιρέσει τις καρφίτσες από μέσα. Οι αιχμηρές γωνιές της παιδικής ηλικίας γίνονται τραύματα της ενήλικης ζωής. Τα μικρά, καθημερινά γίνονται αφορμές να μιλήσουμε για τα μεγάλα: τη μοναξιά, τις οικογενειακές σχέσεις, το μίσος.

Η σκηνοθέτης Σεβαστιάνα Αναγνωστοπούλου κόβει και ράβει αποφασιστικά τις πράξεις του έργου.

Η σκηνοθέτης Σεβαστιάνα Αναγνωστοπούλου κόβει και ράβει αποφασιστικά τις πράξεις του έργου. Η θεατρική ζωντάνια εμπλουτίζεται με κινηματογραφικό ρυθμό, τα φυσικά σκηνικά του θεάτρου ντύνονται ψηφιακά με βιντεοπροβολές. Όλα αυτά κλιμακώνουν την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, ενώ ο σκαραβαίος επιστρέφει ξανά και ξανά για να πει με τη βραχνή φωνή του τα ανείπωτα. Η απάντησή του στο ερώτημα «Γιατί οι οδηγοί είναι το χειρότερο είδος ανθρώπου;» στοιχειώνει τη Ρίκα και τους θεατές της «Λα Πουπέ» για καιρό μετά. Μπορεί ωστόσο να υπάρξει λύτρωση, αν και θα έρθει από εκεί που δεν το περιμέναμε. Η «Λα Πουπέ» είναι δεόντως επίκαιρη και ηλεκτρισμένη.

Info

«Λα Πουπέ», μέχρι 23/4 κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19.00 και από 5/5 κάθε Κυριακή στις 21.00 στο Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, amtheater.gr

Κείμενο: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης. Σκηνοθεσία/Βίντεο: Σεβαστιάνα Αναγνωστοπούλου. Κοστούμια: Μιράντα Θεοδωρίδου. Μουσική: Μαριλένα Ορφανού (Someone Who Isn’t Me). Διεύθυνση φωτογραφίας/Still photography/Σχεδιασμός φώτων: Νίκος Βούλγαρης. Μοντάζ: Θοδωρής Καπετανάκης. Σχεδιασμός βιντεοπροβολής/ Mapping: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης. Γραφιστικά: Θεόδωρος Γιαλάογλου. Ερμηνεύει: Θεοδώρα Τζήμου.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.