ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ξεμάλλιασμα στα έδρανα. Μία δικηγόρος μάς λέει ιστορίες καθημερινής, ελληνικής δικαστικής παράνοιας

«To σχέδιο ήταν να πείσω το δικαστήριο ότι όταν η πελάτισσα μου εκσφενδόνισε στην αδερφή της ένα laptop, δεν το εννοούσε και το είχε ήδη μετανιώσει».

Ξεμάλλιασμα στα έδρανα. Μία δικηγόρος μάς λέει ιστορίες καθημερινής, ελληνικής δικαστικής παράνοιας
Από την In Lawve

Ήταν άνοιξη του 2004 όταν οι γονείς μου μού απηύθυναν το ζωής και θανάτου για την εποχή ερώτημα: «Λοιπόν, τι θα κάνεις;», «Τίποτα.» «Έχεις αποφασίσει τι σχολή θα δηλώσεις πρώτη;» «Όχι». «Δεν μπορεί να θες να γίνεις ένα τίποτα με τέτοιους βαθμούς, πήγαινε στη Νομική και όταν τελειώσεις κάνε ό,τι άλλο θες».

Ήταν άνοιξη του 2014 όταν ο δικηγόρος για τον οποίο είχα μόλις ξεκινήσει να εργάζομαι μου είπε: «Λοιπόν, θα πεταχτείς στα δικαστήρια του Πειραιά, εύκολη υπόθεση, τυπική διαδικασία, τα έχουμε συμφωνήσει με την πελάτισσα και το έχουμε κλείσει εξωδικαστικά. Εσύ απλά θα πεις δυο κουβέντες και θα φύγεις. Άντε ευκαιρία να πιεις και καφέ δίπλα στη θάλασσα που όλο παραπονιέσαι ότι δεν βλέπεις.» «Να σας ρωτήσω, αφεντικό, περί τίνος πρόκειται, έτσι από περιέργεια, να ξέρω δύο πράγματα για την υπόθεση σε περίπτωση που με ρωτήσουν

Ποτέ μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχα αντιληφθεί πόσο επιδραστικό μπορεί να είναι το στιγμιαίο eye-contact μεταξύ δύο ορκισμένων αιώνιων εχθρώ

Εκείνη την εποχή το δικηγορικό γραφείο που εργαζόμουν ως νέα δικηγόρος είχε αναλάβει την υπόθεση της αντιδικίας μεταξύ δύο αδελφών, οι οποίες - πόσο ασυνήθιστο – είχαν μεταξύ τους περιουσιακές διαφορές οι οποίες είχαν θρέψει ένα ιδιαίτερα μεγάλο και χρόνιο μένος της μίας για την άλλη. Και όταν αναφέρομαι σε μένος, μην σας περάσει από το μυαλό μια απλή αντιπάθεια. Αναφέρομαι σε μένος που προσιδιάζει σε αυτό της Paola με την Paulina της αξέχαστης τηλενουβέλας των 90s «La Usurpadora» (η Σφετερίστρια), όπου η πρώτη πλούσια και αλαζονική αδερφή προσπαθούσε με κάθε τρόπο να εξαφανίσει από προσώπου γης την δεύτερη πτωχή πλην τίμια ομοαίματη της, γιατί……έτσι γίνεται στις σαπουνόπερες και ανεβαίνει η τηλεθέαση. Η διαφορά στην δική μου περίπτωση αδελφών έγκειται στο γεγονός ότι και οι δύο ήταν αρκούντως ευκατάστατες, ώστε να καταβάλουν δικηγορικές αμοιβές επί σειρά ετών για να τους συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις δικαστικές τους διαμάχες.

Το σχέδιο είχε ως εξής: Θα εμφανιζόμουν για λογαριασμό της πελάτισσας μου στο δικαστήριο με σκοπό να δηλώσω ενώπιον Προέδρου και Εισαγγελέα ότι όταν η πελάτισσα μου εκσφενδόνισε στην αδερφή της ένα laptop (από αυτά τα παλιά, τα συμπαγή, τα ογκώδη, τα σωστά όχι από τα σύγχρονα τα αέρινα, τα λεπτά που τα κρατάς και πετάς) δεν «το εννοούσε» και φυσικά ότι το έχει ήδη μετανιώσει. Αντίστοιχα, θα έπραττε και ο συνάδελφος μου, δικηγόρος της έτερης αδερφής, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με το κατά τι δυσκολότερο έργο του να πείσει το δικαστήριο ότι όταν η δική του πελάτισσα είπε στην δική μου «θα σε σκοτώσω», δεν ήθελε πράγματι να της αφαιρέσει τη ζωή, αλλά άνθρωποι είμαστε λέμε και μια κουβέντα παραπάνω πάνω στα νεύρα μας, βρε αδελφέ. Αυτά θα λέγαμε και θα φεύγαμε να πάμε να συνεχίσουμε τις δουλειές μας έχοντας παραιτηθεί από τις εκατέρωθεν μηνύσεις.

Όταν κατέρρευσε το αρχικό σχέδιο

Τα λόγια μου τα είχα ήδη προετοιμάσει και τα είχα επαναλάβει 15 φορές από μέσα μου στον ηλεκτρικό στη διαδρομή Μοναστηράκι-Πειραιάς. Είχα βάλει και τις πιο δικηγορικές μου γόβες, από αυτές που όσες πιο πολλές μέρες δυσκολεύεσαι να περπατήσεις μετά τόσο πιο δικηγορικές δείχνουν, ενώ κατά την είσοδο μου στο Δικαστήριο είχα επιστρατεύσει το ύφος wannabe Harvey Specter - «δεν έχω ιδέα τι κάνω αλλά δείχνω το ακριβώς αντίθετο μπας και πειστώ και εγώ».

Όλα θα πήγαιναν κατ΄ευχήν αν δεν είχαμε παραλείψει έναν και μοναδικό αστάθμητο παράγοντα: Την συνάντηση των δύο αδερφών μέσα στην δικαστική αίθουσα. Ποτέ μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχα αντιληφθεί πόσο επιδραστικό μπορεί να είναι το στιγμιαίο eye-contact μεταξύ δύο ορκισμένων αιώνιων εχθρών. Και ενώ εκφωνείται η δική μας υπόθεση και σπεύδω να καταθέσω το ποίημα που έχω μάθει απέξω και ανακατωτά, δίχως να το καταλάβω και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, με προλαβαίνει η πενηντάρα πελάτισσα μου, η οποία με ένα σεμιναριακό σάλτο ορμάει στην αντίπαλο, την αρπάζει με τεχνική επιπέδου αντάξιου πρωταθλητή ΜΜΑ (ξύλο δρόμου) και με ελάχιστες κινήσεις καταφέρνει να την ακινητοποιήσει. Εγώ, από την άλλη, νιώθω ότι βρίσκομαι παγωμένη μπροστά σε μία τηλεόραση όπου παίζουν σκηνές από Κοινοβούλια κρατών της Άπω Ανατολής, όπου ο ένας βουλευτής πέφτει πάνω στον άλλο και ποτέ δεν προλαβαίνεις να καταλάβεις τι ακριβώς έχει συμβεί. Με τη διαφορά ότι έχω χάσει το τηλεκοντρόλ και δεν μπορώ να το γυρίσω στο MasterChef να επιμορφωθώ –τουλάχιστον- ως πως το πώς φτιάχνεται το τέλειο τηγανητό αυγό.

Φήμες λένε ότι οι δικηγόροι είναι από τους μεγαλύτερους αλκοολικούς που κυκλοφορούν εκεί έξω

Στο σημείο αυτό συνειδητοποιώ ότι το αρχικό σχέδιο δεν πήγε καθόλου καλά, ότι πλέον δεν έχω καν σχέδιο, και ότι μάλλον καφέ δεν θα πιω ποτέ στον Πειραιά χαζεύοντας - την μεγάλη φωτεινή ταμπέλα στο έμπα του λιμανιού που λέει ποια πλοία αναχωρούν και ποια έχουν μόλις φτάσει από τα πανέμορφα ελληνικά νησιά. Η αντίδικος γλίτωσε με εντελώς ελαφρές σωματικές βλάβες γιατί ευτυχώς για όλους παρενέβη ο δικηγόρος της που, ως ψυχραιμότερος και εμπειρότερος, κατάφερε να χωρίσει τις αντιπάλους για να πάρουν δύο ανάσες μέχρι τον επόμενο γύρο που θα αναδείκνυε τον τελικό νικητή. Τελικώς, το Δικαστήριο διέκοψε και ανέβαλε για νέα δικάσιμο οπότε και φρόντισα εκ των προτέρων να εξοπλιστώ με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο για να αποφευχθεί εκ νέου η μοιραία συνάντηση των αδελφών.

Ήπια και καφέ εκείνη την μέρα στον Πειραιά, αν και φήμες λένε ότι οι δικηγόροι είναι από τους μεγαλύτερους αλκοολικούς που κυκλοφορούν εκεί έξω. Μπορώ να καταλάβω το γιατί.

Read Next

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.