
Μια από τις πιο δυνατές εικόνες που μας άφησαν οι τελευταίες μέρες πριν από το δεύτερο lockdown ήταν η τεράστια ουρά που σχηματίστηκε έξω από βιβλιοπωλείο του κέντρου της Αθήνας, η οποία καταδείκνυε τη δίψα του κόσμου για νέα αναγνώσματα στην περίοδο της καραντίνας. Η Σύμπραξη των Εκδοτών απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία στη διάρκεια του lockdown, στο πρότυπο της Ιταλίας και του Βελγίου, χωρίς κάποια ανταπόκριση μέχρι στιγμής. Και ευτυχώς που πολλά από αυτά, ακόμα και τα πιο μικρά, προετοιμάστηκαν καλύτερα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εκτελώντας παραγγελίες ακόμα και μέσα από τις σελίδες τους στο Facebook.
Το αίτημα των ανοιχτών βιβλιοπωλείων στην Ελλάδα υποστήριξε ενεργά και η Βικτόρια Χίσλοπ, η Βρετανίδα συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Το Nησί», που μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη με επιτυχία, η οποία πριν από λίγους μήνες πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα. Σε μια ανοιχτή επιστολή, γράφει, συγκεκριμένα:
«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη θλίψη μου για τα κλειστά βιβλιοπωλεία∙ αυτές τις μικρές κοιτίδες πολιτισμού, που μας ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο μέσα από τις σελίδες των βιβλίων που βρίσκουμε στα ράφια τους.
«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη θλίψη μου για τα κλειστά βιβλιοπωλεία∙ αυτές τις μικρές κοιτίδες πολιτισμού, που μας ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο μέσα από τις σελίδες των βιβλίων που βρίσκουμε στα ράφια τους»
»Τα βιβλία είναι για το μυαλό και την ψυχή μας ό,τι το φαγητό για το σώμα μας. Όπως υπάρχει μέριμνα για τη βιολογική τροφή, θα πρέπει να υπάρξει και για την πνευματική.
»Οι μέρες εγκλεισμού που διανύουμε λόγω της πανδημίας είναι εξαιρετικά δύσκολες για την ψυχική υγεία όλων μας.
»Ας μην την αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα.
»Τα βιβλιοπωλεία προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης για το μυαλό και την ψυχή μας, όπως τα σούπερ μάρκετ για το σώμα μας.
»Σας προσκαλώ να υπογράψετε κι εσείς το αίτημα για "Ανοιχτά Βιβλιοπωλεία", εδώ.
»Με εκτίμηση,
»Victoria Hislop».
Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
Φωτό: Εκδόσεις Ψυχογιός