
Tέσσερα έργα από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα περιλαμβάνονταν στον κατάλογο μίας δημοπρασίας του οίκου Christie’s που έληγε στις 16 Ιουνίου, και αποσύρθηκαν χωρίς σχετική ενημέρωση έπειτα από κατηγορίες ότι λεηλατήθηκαν από παράνομες ανασκαφές.
Την αφαίρεση των έργων από τον κατάλογο εντόπισε ο καθηγητής κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος είχε αποδείξεις ότι αυτά συνδέονταν με το κατασχεμένο αρχείο του –καταδικασμένου από την ελληνική Δικαιοσύνη– αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα. Ο κ. Τσιρογιάννης εξετάζει εξονυχιστικά κάθε αρχαιοελληνικό αντικείμενο προς δημοπράτηση και από τις αρχές του 2000 έχει αποκτήσει επίσημη πρόσβαση από τις ελληνικές και ιταλικές αρχές σε ένα μεγάλο όγκο αρχειακού υλικού και φωτογραφιών που κατασχέθηκαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις από άτομα που εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων.
Τόσο τα δύο ρωμαϊκά έργα όσο και τα δύο ελληνικά, μια αττική ερυθρόμορφη πελίκη (430-420 π.Χ.) και ένα αττικό μελανόμορφο κύπελλο (540-530 π.Χ.) συνδέονταν αναμφισβήτητα, σύμφωνα με τον κ. Τσιρογιάννη, με το αρχείο του Μπεκίνα.
Εκπρόσωπος του οίκου Christie’s επιβεβαίωσε ότι τα τέσσερα αντικείμενα αποσύρθηκαν από τη δημοπρασία έπειτα από πληροφορίες που δόθηκαν από τις αρμόδιες αρχές από αρχεία που δεν ήταν στη διάθεση των ερευνητών του οίκου. «Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά την έρευνά μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος, που πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις ύποπτων δημοπρατούμενων αντικειμένων είναι πολύ σπάνιες.
Από την άλλη, ο κ. Τσιρογιάννης δήλωσε ότι οι οίκοι δημοπρασιών έχουν την ευθύνη να κάνουν ελέγχους και διασταυρώσεις με τα αρχεία και ότι τους έχει ζητήσει να στέλνουν φωτογραφίες οποιασδήποτε αρχαιότητας στις ελληνικές και ιταλικές Αρχές για διασταύρωση. «Αν το είχαν κάνει», είπε, «θα είχαν εντοπίσει τα συγκεκριμένα αντικείμενα». Και πρόσθεσε «Είναι σοκαριστικό. Αυτές οι εταιρίες διαφημίζουν την συνέπεια και διαφάνεια τους -και στην πράξη είναι εντελώς το αντίθετο. Ως αρχαιολόγος έχω χρέος να ενημερώνω τον κόσμο για την έρευνα και τα ευρήματα μου».
Δείτε τα εν λόγω αντικείμενα:

