ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Κάνουν τους βομβαρδισμούς πιο υποφερτούς»: Η πόλη της Συρίας με περισσότερες γάτες παρά ανθρώπους

Στην Kafr Nabl, που κάποτε είχε πάνω από 40.000 κατοίκους, σήμερα έχουν απομείνει λιγότεροι από 100, που καθένας φροντίζει γύρω στις 15 γάτες στο σπίτι του.

«Κάνουν τους βομβαρδισμούς πιο υποφερτούς»: Η πόλη της Συρίας με περισσότερες γάτες παρά ανθρώπους

Η πόλη όπου ζουν περισσότερες γάτες παρά άνθρωποι θα μπορούσε να είναι σουρεαλιστικό σκηνικό από μυθιστόρημα του Χαρούκι Μουρακάμι, είναι όμως η τραγική πραγματικότητα της Kafr Nabl της Συρίας. Από τους 40.000 κατοίκους που είχε κάποτε, έχουν απομείνει σήμερα λιγότεροι από εκατό, οι οποίοι φροντίζουν τα εκατοντάδες αιλουροειδή της. «Είναι μια παρηγοριά να έχεις κοντά σου γάτες. Κάνουν τους βομβαρδισμούς, τις καταστροφές, τον πόνο να μοιάζουν λιγότερο τρομακτικοί» λέει σε ρεπορτάζ του BBC ο 32χρονος Salah Jaar και συνεχίζει: «Οι γάτες χρειάζονται κάποιον να τις φροντίζει, να τους δίνει νερό και φαγητό, έτσι έχουν βρει καταφύγιο στα σπίτια εκείνων που έχουν απομείνει. Πλέον κάθε σπίτι έχει περίπου 15 γάτες, κάποιες φορές ίσως και περισσότερες».

Ο Salah συνεχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, παρόλο που οι εγκαταστάσεις του κατεδαφίστηκαν σε πρόσφατη επιδρομή (και τα γραφεία μεταφέρθηκαν σε μια άλλη, γειτονική πόλη).

Το BBC παρακολουθεί τον Salah ενώ βγαίνει από το ρημαγμένο σπίτι του. Στον δρόμο τον υποδέχονται νιαουρίσματα που έρχονται από κάθε κατεύθυνση και αμέσως μετά εμφανίζονται δεκάδες γάτες που γίνονται η «ουρά του», αρχίζουν να τον ακολουθούν. «Κάποιες φορές ενώ περπατάμε στον δρόμο μπορεί να μας συνοδεύουν 20, ακόμα και 30 γάτες ταυτόχρονα. Μερικές από αυτές μπορεί να έρθουν και στο σπίτι μαζί μας».

«Σε αυτή την κατάσταση είμαστε όλοι αδύναμα πλάσματα που πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλο»

Ανάμεσα στα αδέσποτα ζώα της πόλης υπάρχουν και πολλά σκυλιά, αν και στην καθημερινή μάχη για επιβίωση, για λίγη τροφή και ένα ζεστό μέρος να κοιμηθούν, βγαίνουν νικήτριες οι γάτες, οι οποίες υπερτερούν κατά πολύ αριθμητικά.

Το πιο θλιβερό είναι ίσως ότι οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν συνηθίσει τη δύσκολη ζωή στους δρόμους. Στο παρελθόν απολάμβαναν μια οικογένεια και ένα σταθερό σπίτι, μέχρι που οι ιδιοκτήτες τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη αφήνοντάς τις πίσω.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Salah που παρότι αγωνίζεται και για την δική του επιβίωση, φροντίζει να υπάρχει πάντα φαγητό για τις τετράποδες φίλες του. «Όποτε τρώω, τρώνε μαζί μου, είτε λαχανικά είτε νουντλς είτε απλά ξερό ψωμί. Σε αυτή την κατάσταση είμαστε όλοι αδύναμα πλάσματα που πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλο».

Ο Salah αναλαμβάνει να φροντίσει ακόμα και τις γάτες που τραυματίζονται από τους βομβαρδισμούς. «Έχω έναν φίλο που έχει γάτες στο σπίτι του. Μια από αυτές χτυπήθηκε από μια βόμβα και σχεδόν έχασε το μπροστινό πατουσάκι της. Αλλά καταφέραμε να την πάμε στην πόλη Idlib για περίθαλψη και τώρα ξαναπερπατά όπως πριν».

Ενώ η πόλη κοντεύει να μετατραπεί εξ ολοκλήρου σε ερείπια, ο Salah παραδέχεται ότι ανησυχεί, όχι μόνο για τον εαυτό του και τους φίλους του, αλλά και για τα ζώα της πόλης. «Έχουμε μοιραστεί τις καλές και τις κακές στιγμές, τις χαρές και τον πόνο και τους πάρα πολλούς φόβους. Έχουν γίνει οι σύντροφοί μας στη ζωή» λέει και είναι αποφασισμένος, αν χρειαστεί κι αυτός να εγκαταλείψει την Kafr Nabl, να πάρει όσο γίνεται περισσότερες γάτες μαζί του.

Δείτε ένα ρεπορτάζ για την Kafr Nabl:

*Με στοιχεία από BBC.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".