
Παρόλο που τα βιβλιοπωλεία διαρκώς ανοίγουν και κλείνουν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών, τουλάχιστον στη Βρετανία οι πωλήσεις βιβλίων μέσα στο 2020 σημείωσαν υψηλό ρεκόρ οκταετίας.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς πουλήθηκαν πάνω από 200 εκατομμύρια τυπωμένα βιβλία (όχι σε μορφή ebook ή audio book δηλαδή), ένα φράγμα που η Γηραιά Αλβιώνα είχε να σπάσει από το 2012, σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ του Guardian. Μάλιστα, το περιοδικό Bookseller σχολίασε πως είναι η μεγαλύτερη αύξηση σε πωλήσεις βιβλίων που έχει σημειωθεί από το 2007.
Η εκπρόσωπος της βρετανικής αλυσίδας βιβλιοπωλείων Waterstones, Κέιτ Σκίπερς, θεωρεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικές αυτές τις στατιστικές: «Στη διάρκεια αυτής της δύσκολης χρονιάς, πολλοί στράφηκαν στα βιβλία για τροφή για σκέψη, ενημέρωση και χαρά. Τα καταστήματά μας ήταν υποχρεωμένα να κλείσουν για μεγάλες περιόδους, αλλά όταν ανοίγαμε ξανά οι αναγνώστες ανυπομονούσαν να ξεφυλλίσουν και να ανακαλύψουν νέες εκδόσεις».
«Τα καταστήματά μας ήταν υποχρεωμένα να κλείσουν για μεγάλες περιόδους, αλλά όταν ανοίγαμε ξανά οι αναγνώστες ανυπομονούσαν να ξεφυλλίσουν και να ανακαλύψουν νέες εκδόσεις»
Σε σχετικό ρεπορτάζ του womanTOC τον Μάιο του 2020 μετά το πρώτο lockdown, με συνεντεύξεις από τρεις Έλληνες εκδότες (εκδόσεις Μεταίχμιο, Ίκαρος, Key Books) δεν υπήρχε κάποιο οριστικό συμπέρασμα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων του βιβλίου στη διάρκεια της καραντίνας. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρες ωστόσο ήταν οι εικόνες που έγιναν viral λίγο πριν να ξεκινήσει το δεύτερο lockdown, όπως εκείνη από κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας με μια τεράστια ουρά να έχει σχηματιστεί στην είσοδό του.
Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν αρκούν οι υψηλές πωλήσεις για να κρατήσουν ζωντανό το χώρο του βιβλίου και σε στενή επαφή με το αναγνωστικό κοινό. Όπως σχολίασε στον Guardian εκπρόσωπος της βρετανικής Εταιρείας Συγγραφέων, η Νίκολα Σόλομον: «Ο κόσμος θεωρεί ότι όλα τα έσοδα των συγγραφέων προέρχονται από τις πωλήσεις βιβλίων, αλλά αυτό δεν ισχύει εξ ολοκλήρου. Οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις επισκέψεις τους σε σχολεία, ενώ άλλοι από ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες δημόσιες εμφανίσεις. Πρόκειται για μια τεράστια απώλεια εισοδήματος. […] Επιπλέον, οι βιβλιοθήκες είναι κλειστές, οπότε οι συγγραφείς δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους αναγνώστες μέσα από αυτές. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».
Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
Photo by John Michael Thomson on Unsplash