ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η χυδαία σταυροφορία του Vladimir Putin

Κατά μία εφιαλτική ανάλυση, ο Vladimir Putin εμπνέεται από τις σταυροφορίες για να γίνει ο Μέγας Βλαδίμηρος ο Β' του Κιέβου. Και αυτό είναι ανησυχητικό.

Η χυδαία σταυροφορία του Vladimir Putin

Η προοδευτική Αμερικανίδα ιστορικός του χριστιανισμού Diana Butler Bass, σε ένα πρόσφατο άρθρο της, κάνει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση, που έρχεται να κεντήσει κι άλλο πάνω σε όλους τους λόγους που οδήγησαν τον Putin να εισβάλλει στην Ουκρανία. Το επιχείρημά της με τις εφιαλτικές προεκτάσεις αντλεί από τη θεωρία ύπαρξης μιας διεθνούς σύμπραξης ανάμεσα στον χριστιανικό εθνοφυλετισμό, τον αντιδραστικό καθολικισμό και την υπερσυντηρητική ρωσική ορθοδοξία.

Συντηρητικοί του κόσμου ενωθείτε

Όπως αναλύει την επιστημονική της θέση ο δημοσιογράφος και πολιτικός blogger του αμερικάνικου Esquire Charles P. Pierce, είναι ηλίου φαεινότερο το ότι σε κάποια μέρη του δυτικού κόσμου υπάρχει ένα όραμα για την ένωση των απανταχού θρησκευόμενων συντηρητικών σε ένα είδος υπερεθνικού νεο-Χριστιανικού βασιλείου - .

Το concept, πιο συγκεκριμένα, πρεσβεύει μια 'συνάσπιση' των Αμερικανών ευαγγελιστών, των παλαιών αρχών καθολικών που μένουν στις χώρες της Δύσης και των ορθόδοξων λαών που βρίσκονται υπό την 'αιγίδα' της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κι αυτό για να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο εναντίον τριών 'εχθρών'. Ποιοι είναι αυτοί; Η διαδικασία της εκκοσμίκευσης που έχει οδηγήσει στην παρακμή, η ενδυναμωμένη Κίνα και το Ισλάμ. Ο στόχος; Η λαμπρή αναγέννηση της ηθικής καθαρότητας και του χριστιανικού πολιτισμού.

Ενδεικτικά αυτού του τρόπου σκέψης είναι όσα έγραψε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Rod Dreher -μια 'σεβάσμια φωνή' για τους Αμερικανούς θρησκευόμενους συντηρητικούς- στο site The American Conservative:

'Γνωρίζω ότι για κάποιους από εσάς δεν είναι ευχάριστο το να σκέφτεστε την παρακμή στις Ηνωμένες Πολιτείες και γενικότερα στη Δύση υπό τις παρούσες συνθήκες (π.χ. πέφτουν βόμβες στην Ουκρανία, κι εσείς κάθεστε και ασχολείστε με τις/τους trans;!;), αλλά θα πρέπει να τη ξανασκεφτείτε. [...] Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ελπίδα όταν στη χώρα έχει κακοποιηθεί και έχει μείνει στην απ' έξω ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων για το έγκλημα του ότι είναι λευκοί, ετεροφυλόφιλοι, πολιτισμικά συντηρητικοί [...] Η αφυπνισμένη αριστερά, έχοντας καταλάβει θεσμικές θέσεις, τις έχει καταστήσει σε όπλα εναντίον των γονιών, των παιδιών, των οικογενειών, των ανθρώπων που πηγαίνουν στην εκκλησία, των συντηρητικών [...]'.

Το Κίεβο, γενέτειρα του χριστιανισμού στην Ανατολική Ευρώπη

Η Diana Butler Bass συνεχίζει το επιχείρημά της περί σταυροφορίας με την ανάλυση του ιστορικού ρόλου που έπαιξε η Ουκρανία στον σχηματισμό του κράτους της Ρωσίας, αλλά και των συνεπειών του διαχωρισμού της ουκρανικής και της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας.

Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, στην Ουκρανία υπήρχαν πολλές και διαφορετικές ορθόδοξες Εκκλησίες, με μία μόνο να διατηρεί στενή σχέση με τη Μόσχα. Το 2018, δύο εξ αυτών από κοινού με κάποιες ενορίες που μέχρι τότε ήταν φιλικά διακείμενες προς τη Μόσχα, δημιούργησαν μία ένωση από την οποία προέκυψε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, που αποτελεί εκκλησιαστικό σώμα τελείως ανεξάρτητο, με έδρα του το Κίεβο, εκτός του ελέγχου της Μόσχας.

Τότε, ο Putin και το Πατριαρχείο της Μόσχας διαμαρτυρήθηκαν, προφανώς επειδή θεωρούν τη χιλιετή χριστιανική ιστορία του Κιέβου ως δική τους - στην ουσία έχουν ιδιοποιηθεί την ουκρανική εκκλησιαστική ιστορία. Μάλιστα, ένα άγαλμα του Αγίου Βλαδίμηρου του Μέγα, που εισήγαγε τον χριστιανισμό στο Κίεβο, είχε ήδη ανεγερθεί έξω από το Κρεμλίνο.

Ο Putin, λοιπόν, θέλει το βάρος της παράδοσης με το μέρος του και ο Άγιος Βλαδίμηρος επικυρώνει τόσο τις θρησκευτικές όσο και τις πολιτικές του βλέψεις. Κοινώς, φαίνεται να βλέπει τον εαυτό του ως Μέγα Βλαδίμηρο Β', υποψήφιο για αγιοποίηση, αποκαταστάτη του πνεύματος της Αγίας Μητέρας Ρωσίας.

Οι Ουκρανοί από την άλλη, θα ήθελαν να του θυμίσουν ότι υπήρξαν ο τόπος γέννησης τόσο της ορθοδοξίας όσο και της πολιτικής ενότητας στην Ανατολική Ευρώπη.

Κι ενώ ο Putin αυτή τη στιγμή μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ως σφαγέας του ουκρανικού λαού παρά σαν άγιος, μέσα του, αντλεί μία κάποια δύναμη από το βάθος των αιώνων: Η Butler Bass βλέπει μια λογική σταυροφορίας να κρύβεται πίσω από τα τανκς και τους βομβαρδισμούς.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει να κάνει και με τη θρησκεία, με το τι είδους ορθοδοξία θα διαμορφώσει την Ανατολική Ευρώπη, όπως και τις άλλες ανά τον κόσμο ορθόδοξες κοινότητες. Είναι μια σταυροφορία 'επανάκτησης' μιας Αγίας Γης της Ρωσικής Ορθοδοξίας και ο Putin είναι ο σταυροφόρος που θα συντρίψει τους δυτικοποιημένους και συνεπώς 'παρηκμασμένους αιρετικούς' που δεν γονάτισαν μπροστά στην πνευματική εξουσία της Μόσχας.

Ποιος, λοιπόν, θα αποκτήσει τον έλεγχο της νέας 'Ιερουσαλήμ', δηλαδή της 'πατρίδας' της Ρωσικής Εκκλησίας; Η Μόσχα; Η Κωνσταντινούπολη; Ναι, πλέον βγάζει κάποιο νόημα το να μιλάει κανείς για σταυροφορία, βγαλμένη από τους χειρότερους εφιάλτες του 13ου αιώνα.

Πηγή: Esquire.gr

Read Next

28 Μαρ 2023

"Δεν μπορώ πλέον να το αντέξω". Το σημείωμα αυτοκτονίας της Βιρτζίνια Γουλφ στον σύζυγό της Λέοναρντ

Στις 28 Μαρτίου του 1941, υπό την επήρεια άλλης μιας νευρικής, καταθλιπτικής κρίσης, ρίχτηκε στον ποταμό Ουζ (Ouse), έχοντας βάλει στις τσέπες της πέτρες, και πνίγηκε.

27 Μαρ 2023

Κορίνα Σουμάχερ: Ποια είναι η "φυλακισμένη σύζυγος" του κορυφαίου πρωταθλητή της Formula 1;

Η Γερμανίδα ακτιβίστρια στέκεται "βράχος" στο πλευρό του συζύγου της για περισσότερα από 30 χρόνια, παρά τις σημαντικές δυσκολίες και τον ανείπωτο πόνο που κατέκλυσε την ζωή τους μετά το μοιραίο ατύχημα.

Περισσότερα από

Stories

26 Μαρ 2023

Μπέτι Γκράχαμ Νέσμιθ: Η απίστευτη ιστορία της γυναίκας που ανακάλυψε το μπλάνκο

Μια γραμματέας με το όνομα Μπέτι Γκράχαμ Νέσμιθ, ανακάλυψε τυχαία το γνωστό σε όλους μας πλέον λευκό διορθωτικό υγρό. Και έβγαλε εκατομμύρια.

26 Μαρ 2023

Τενεσί Ουίλιαμς: "Έρχεται κάποια ώρα που πρέπει να φύγεις, ακόμα κι αν δεν έχεις σίγουρο μέρος να πας"

Η ζωή, το έργο, ο Γυάλινος Κόσμος, το Λεωφορείο ο Πόθος, η Λυσσασμένη Γάτα και τα λόγια του σπουδαίου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα που γεννήθηκε σαν σήμερα.

25 Μαρ 2023

Παπαφλέσσας: Η οργισμένη αντίδραση του Δημήτρη Παπαμιχαήλ για την ταινία-έπος

"Μίσησα την οργανωμένη οχλαγωγία του Φεστιβάλ. Εκείνων που μετέτρεψαν την αίθουσα σε εξέδρα γηπέδου. Ντροπή τους τέτοια ασέβεια"

25 Μαρ 2023

Αλέξανδρος Ιόλας: Ο Έλληνας που ανακάλυψε τον Γουόρχολ

"Το να βρίσκεσαι στη Νέα Υόρκη και να μην επισκεφθείς την γκαλερί του Ιόλα είναι σαν να βρίσκεσαι στην Ελλάδα και να μην επισκεφθείς τον Παρθενώνα".

24 Μαρ 2023

Το δικτυωτό φόρεμα της Ζωής Λάσκαρη που σκανδάλισε τις Κάννες

Η γοητευτική ηθοποιός εκπροσώπησε την Φίνος Φιλμ στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Γαλλικής Ριβιέρας το 1967, κλέβοντας διεθνώς τις εντυπώσεις.

24 Μαρ 2023

Στιβ ΜακΚουίν: "Δεν μ’ αρέσει να συζητάω για βλακείες, γιατί δεν με βοηθάει πουθενά"

Ο Στιβ ΜακΚουίν ήταν ο βασιλιάς του κουλ. Τελεία. Και παύλα.

23 Μαρ 2023

Ο μεγάλος έρωτας της Ελίζαμπεθ Τέιλορ για τον γκέι συμπρωταγωνιστή της Μοντγκόμερι Κλιφτ

Η Ελίζαμπεθ που έφυγε σαν σήμερα, μπορούσε να έχει όποιον ήθελε, αλλά εκείνη ήθελε αυτόν που δεν μπορούσε να έχει.

23 Μαρ 2023

Αλίκη Βουγιουκλάκη, Νόρα Βαλσάμη, Ζωή Λάσκαρη: Τρεις Κυρίες στα μπουζούκια

Το ρετρό κλικ των τριών σταρ σε βραδινή έξοδο δίπλα στον Κώστα Αρζόγλου.

23 Μαρ 2023

Μαρί Σαντάλ – Ολυμπία Γλύξμπουργκ: Ρετρό κλικ αποδεικνύει την εντυπωσιακή ομοιότητα μητέρας και κόρης

Η Μαρία Ολυμπία γύρισε τον χρόνο στο παρελθόν, δημοσιεύοντας μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της μητέρας της.