ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η τρανς Ανίρα Καμπίρ ζητά ευθανασία επειδή δεν μπορεί να βρει δουλειά

Η 35χρονη τρανς γυναίκα Ινδικής καταγωγής με τρία μεταπτυχιακά δεν μπορούσε να βρει δουλειά λόγω του φύλου της.

Η τρανς Ανίρα Καμπίρ ζητά ευθανασία επειδή δεν μπορεί να βρει δουλειά

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ανίρα Καμπίρ πήγε στη 14η συνέντευξή της για δουλειά μέσα σε δύο μήνες, μεταμφιεσμένη: φορούσε σκούφο, μάσκα που έκρυβε το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου της και ανδρικά ρούχα.

Η 35χρονη trans γυναίκα λέει ότι ήταν μια πράξη απόγνωσης, λόγω των τρανσοφοβικών σχολίων που είχε αντιμετωπίσει σε προηγούμενες συνεντεύξεις. Κι ενώ προσελήφθη σε ένα σχολείο στην πολιτεία Κεράλα με μερική απασχόληση, κατήγγειλε ότι σε λιγότερο από δύο μήνες αργότερα απολύθηκε άδικα.

Έχοντας ξεμείνει από επιλογές, τον Ιανουάριο επικοινώνησε με το γραφείο της πολιτείας για την παροχή νομικών υπηρεσιών. Ήθελε έναν δικηγόρο για να κάνει αίτηση, προκειμένου να της επιτραπεί να κάνει ευθανασία. "Το μόνο που ήθελα ήταν να δουλέψω και να βγάζω τα προς το ζην. Όμως έγινε αδύνατο ακόμη και αυτό", λέει.

"Ήξερα ότι δεν θα εξασφάλιζα μια νόμιμη άδεια. Αλλά ήθελα να στείλω ένα μήνυμα", δηλώνει. Ήθελε να κερδίσει την προσοχή της πολιτείας, κάτι που έγινε και πλέον έχει νέα δουλειά.

"Ήξερα ότι δεν θα εξασφάλιζα μια νόμιμη άδεια. Αλλά ήθελα να στείλω ένα μήνυμα", δηλώνει. Ήθελε να κερδίσει την προσοχή της πολιτείας, κάτι που έγινε και πλέον έχει νέα δουλειά.

Η τρανς Ανίρα Καμπίρ ζητά ευθανασία επειδή δεν μπορεί να βρει δουλειά

Η Καμπίρ ξεκαθαρίζει ότι δεν είχε καμία πρόθεση να βάλει τέλος στη ζωή της και ότι δεν είχε σκοπό να αποτελέσει η κίνησή της παράδειγμα για άλλους.Τέτοιου είδους διαμαρτυρίες δεν είναι άγνωστες στην Ινδία. Πολλοί άνθρωποι που επιδιώκουν κοινωνική δικαιοσύνη και εκσυγχρονισμό έχουν καταφύγει σε απεργίες πείνας. Απόηχο σύμφωνα με κοινωνιολόγους της θεωρίας του Γκάντι που πίστευε στις μη βίαιες διαμαρτυρίες. Όπως σημείωσε και η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, Anagha Ingole, στο BBC "σε αυτή την περίπτωση το Κράτος απέτυχε να προασπιστεί το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην εργασία".

Εκτιμάται ότι στη χώρα ζουν περίπου 2 εκατομμύρια transgender πολίτες, αν και ακτιβιστές λένε ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Το 2014 το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες. Όμως, ακόμη πασχίζουν για την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Και πολλοί αναγκάζονται να βγάζουν τα προς το ζην καταφεύγοντας στην επαιτεία ή την πορνεία.

Το 2014 το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες. Όμως, ακόμη πασχίζουν για την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Και πολλοί αναγκάζονται να βγάζουν τα προς το ζην καταφεύγοντας στην επαιτεία ή την πορνεία.

Η Καμπίρ υπογραμμίζει ότι η κοινότητα χρειάζεται πολιτική εκπροσώπηση. "Ποτέ δεν ήθελα να πάρω ένα ακραίο μέτρο. Αλλά τι επιλογή είχα;", σημειώνει. Γεννήθηκε στην περιοχή Πάλακαντ, στην κεντρική Κεράλα και λέει ότι για χρόνια πάσχιζε να ταυτιστεί με το φύλο που της αποδόθηκε κατά τη γέννησή της. Ήταν ακόμη έφηβη όταν προσπάθησε να βρει άλλους transgender ανθρώπους στην Πάλακαντ, αλλά σταμάτησε όταν συνελήφθη.

Το έσκασε από το σπίτι της και πήγε στην Μπάνγκαλορ, όταν είδε φωτογραφίες τρανς ανθρώπων που ζούσαν στην πόλη, σε μια εφημερίδα. Εκεί βρήκε μια υποστηρικτική transgender κοινότητα που την αποδέχθηκε. Όμως, η ζωή ήταν δύσκολη. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ζητιάνευαν για χρόνια, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για την επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

Αποθαρρυμένη, γύρισε στο σπίτι της. "Προσπάθησα σκληρά να ζήσω με τον τρόπο που ήθελε η οικογένειά μου", θυμάται. Αυτό περιελάμβανε να καπνίζει, να πηγαίνει γυμναστήριο και να παρακολουθεί μαθήματα ανάπτυξης προσωπικότητας. Όλα αυτά, σύμφωνα με τους γύρω της, θα την έκαναν "ανδροπρεπή". Όμως, το να προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος άνθρωπος την έκανε δυστυχισμένη.

Αυτό που την κράτησε, μέχρι να ξαναφύγει από το σπίτι της, ήταν οι σπουδές της. Πλέον έχει τρία μεταπτυχιακά και έχει περάσει τις εξετάσεις που της επιτρέπουν να διδάξει σε σχολείο. Όμως, στις συνεντεύξεις για δουλειά ήταν αντιμέτωπη με άβολες ερωτήσεις. "Με παρέβλεπαν για δουλειές για τις οποίες είχα περισσότερα από τα απαιτούμενα προσόντα", λέει.

Όταν τελικά προσελήφθη, σε προσωρινή θέση ως καθηγήτρια κοινωνιολογίας, είπε σε αξιωματούχο του σχολείου την αλήθεια. "Του είπα ότι είμαι trans γυναίκα και ζήτησα συγγνώμη γιατί είχα εμφανιστεί έτσι στη συνέντευξη. Εξήγησα ότι δεν θα μπορούσα να πληρώσω ούτε το ενοίκιό μου χωρίς μια δουλειά", λέει.

Άρχισε να διδάσκει τον Νοέμβριο και λέει ότι ήταν αντιμέτωπη με σχόλια συναδέλφων της, αλλά οι μαθητές ήταν υποστηρικτικοί. Όμως, ξαφνικά στις 6 Ιανουαρίου της ζήτησαν να σταματήσει να πηγαίνει στο σχολείο. Χωρίς δουλειά πλέον, πανικοβλήθηκε και στράφηκε σε καταστήματα κοντά στο σχολείο, ρωτώντας αν ψάχνουν πωλήτρια, χωρίς αποτέλεσμα. Τότε, αναζήτησε δικηγόρο για την ευθανασία.

Όμως, ξαφνικά στις 6 Ιανουαρίου της ζήτησαν να σταματήσει να πηγαίνει στο σχολείο. Χωρίς δουλειά πλέον, πανικοβλήθηκε και στράφηκε σε καταστήματα κοντά στο σχολείο, ρωτώντας αν ψάχνουν πωλήτρια, χωρίς αποτέλεσμα. Τότε, αναζήτησε δικηγόρο για την ευθανασία.

Η είδηση έγινε viral και ο υπουργός Παιδείας της Κεράλα αντέδρασε άμεσα. Συναντήθηκε με την Kabeer που πλέον έχει ξεκινήσει νέα προσωρινή δουλειά σε κυβερνητικό γραφείο στην Πάλακαντ. Όμως, άλλοι όπως εκείνη περιμένουν ακόμη βοήθεια.

Κεντρική φωτογραφία: Youtube

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

03 Δεκ 2022

Ελίζαμπεθ Τέιλορ: "Παντρέψου κάποιον που σε βλέπει ως το δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα"

Μυστικά και αλήθειες για τη συναρπαστική ζωή της ηθοποιού με το βελούδινο, βιολετί βλέμμα.

Περισσότερα από

Stories

02 Δεκ 2022
01 Δεκ 2022

Η Νταϊάνα έκανε χειραψία σε ασθενή με AIDS, όταν όλοι πίστευαν ότι η νόσος κολλάει με το άγγιγμα

Η στιγμή που εξηγεί απόλυτα τον βαθύ, αδιαπραγμάτευτο λόγο που η Λαίδη Ντι ήταν το μεγαλύτερο είδωλο που πέρασε ποτέ από το Μπάκιγχαμ.

01 Δεκ 2022

Βilly Bo: Το ωραιότερο αγόρι της Αθήνας υπήρξε το πιο διάσημο θύμα του AIDS στην Ελλάδα

"Από το ωραιότερο αγόρι της Αθήνας είχε μείνει μόνο μία σκιά". Η τελευταία συνέντευξη του θρυλικού σχεδιαστή που πέθανε από Aids το 1987.

01 Δεκ 2022

Νατάσα Κάμπους: Το κορίτσι που έζησε αιχμάλωτη 3.096 μέρες στο υπόγειο του απαγωγέα της κληρονόμησε το σπίτι του

Η φρικτή ιστορία της Αυστραλιανής μαθήτριας που πέρασε τα 8 χρόνια της εφηβεία της κλειδωμένη σε κελί πέντε τετραγωνικών.

30 Νοε 2022

Η ζωή του Όσκαρ Ουάιλντ στη φυλακή. Όταν ο σπουδαίος λογοτέχνης διαπομπεύτηκε και φυλακίστηκε

Η μεγάλη περιπέτεια ενός μεγάλου συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή στις 30 Νοεμβρίου του 1900.

30 Νοε 2022

Βλάσσης Μπονάτσος: "Οι μόνοι που αξίζουν για μένα είναι οι τρελοί"

Ο "αιώνιος" έφηβο της ελληνικής ροκ γεννήθηκε σαν σήμερα και λείπει πολύ.

29 Νοε 2022

Η τραγωδία στον Γοργοπόταμο: Η γιορτή που μετατράπηκε σε θρήνο.

Σαν σήμερα, στις 29 Νοεμβρίου του 1964, ο εορτασμός της επετείου της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου από δυνάμεις της Αντίστασης κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1942) πνίγηκε στο αίμα, έπειτα από έκρηξη μιας ξεχασμένης νάρκης.