
Τον Δεκέμβιο του 1943 το βαρύτερο έγκλημα πολέμου που έγινε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχικής περιόδου, λαμβάνει χώρα στα Καλάβρυτα. Στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών εισβάλουν στη μικρή πόλη της Αχαΐα, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τα Καλάβρυτα.
Γνωστή και ως «Επιχείρηση Καλάβρυτα» η πορεία των Γερμανών προς την ελληνική κωμόπολη ξεκίνησε την 4η Δεκεμβρίου και στόχευε στην τρομοκράτηση των ντόπιων με εκτελέσεις αμάχων και λεηλασίες, πυρπόληση σπιτιών καθώς και στην ολική εκκαθάριση του ορεινού όγκου του Χελμού από αντιστασιακές ομάδες και αντάρτες. Οι σφαγές και οι λεηλασίες ξεκίνησαν από την παράκτια περιοχή της Αχαΐας στη βόρεια Πελοπόννησο.ενώ τα γερμανικά στρατεύματα στον δρόμο τους έκαψαν δεκάδες χωριά και δολοφόνησαν αμάχους, με τελικό προορισμό τα Καλάβρυτα, όπου και εισήλθαν την 9η Δεκεμβρίου. Συνολικά, σύμφωνα με τους νεότερους ιστορικούς, εκτελέστηκαν 677 άμαχοι, από τους οποίους οι 499 στα Καλάβρυτα, και πυρπολήθηκαν περίπου 1.000 σπίτια σε πάνω από 50 χωριά. Μάλιστα, τα ναζιστικά στρατεύματα άρπαξαν και υλικά αγαθά, τρόφιμα αλλά και ζώα ώστε, σύμφωνα με την ηγεσία της Μεραρχίας, να στερήσουν από τους κατοίκους των χωριών τα βασικά αγαθά που ήταν απαραίτητα για την επιβίωση τους.
Αν και η επιχείρηση ξεκίνησε ως «αντίποινα» στη δολοφονία 77 Γερμανών στρατιών από τους Έλληνες αντάρτες που είχαν καταφέρει κυριαρχήσουν στη γύρω ορεινή περιοχή, στην πραγματικότητα ήταν μία κίνηση των Γερμανών προκειμένου να μπορέσουν να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχο τους τη σιδηροδρομική και οδική επικοινωνία της Πάτρας με την Κόρινθο και την Τρίπολη, κάτι το οποίο τους δυσκολεύε πολύ μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών με τις Συμμαχικές δυνάμεις.
Το φρικτό έγκλημα πολέμου που γράφτηκε με μαύρα γράμματα στην ελληνική ιστορία ως «Η Σφαγή των Καλαβρύτων» μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία Νικόλα Δημητρόπουλο με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Σουηδό ηθοποιό Mαξ Φον Σίντοφ, οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη άνοιξη σε ηλικία 90 ετών, πριν η ταινία προλάβει να βγει στις αίθουσες.
H αφίσα της ταινίας:

Η ιστορία της ταινίας:
Η Καρολάιν Μάρτιν, δικηγόρος και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον της ελληνικής αξίωσης για πολεμικές αποζημιώσεις για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, επισκέπτεται την Ελλάδα και συναντά τον Νικόλα Ανδρέου, έναν από τους τελευταίους εν ζωή επιζήσαντες της Σφαγής των Καλαβρύτων του 1943.
Όσο ο Νικόλας εξιστορεί τα γεγονότα του παρελθόντος, οι δυο τους θα αντιπαρατεθούν με τις προσωπικές τους προκαταλήψεις και πεποιθήσεις σε μια επίπονη αναμέτρηση που θα τους φέρει πιο κοντά. Το καθαρτήριο αυτό ταξίδι μέσα από ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας θα καταλήξει στην αναγνώριση μιας αμοιβαίας ανάγκης: την αναζήτηση της ελπίδας.
Το φιλμ θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους αυτό το φθινόπωρο.
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:
Κεντρική φωτογραφία: Wikipedia (Public Domain)