ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η πανδημία COVID-19 βαθαίνει τις έμφυλες ανισότητες για τις γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες

«Περιστατικά έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, των αναγκαστικών γάμων, της παιδικής εργασίας και της εφηβικής εγκυμοσύνης».

Η πανδημία COVID-19 βαθαίνει τις έμφυλες ανισότητες για τις γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του COVID-19 απειλεί τις ζωές και τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών που είναι προσφύγισσες, εκτοπισμένες και ανιθαγενείς προειδοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Οι άνευ προηγουμένου κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θέτουν πολλές ζωές σε κίνδυνο. Βλέπουμε μια εξαιρετικά ανησυχητική αύξηση στις αναφορές για περιστατικά έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, των αναγκαστικών γάμων, της παιδικής εργασίας και της εφηβικής εγκυμοσύνης», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi.

Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στις αυξανόμενες κοινωνικοοικονομικές πιέσεις, τις εντονότερες εντάσεις στα σπίτια και τις κοινωνίες, καθώς και στο κλείσιμο των σχολείων, όλα αποτέλεσμα της φτώχειας που σχετίζεται με την πανδημία. Ορισμένες επιζήσασες καταφεύγουν ακόμα και στη δραστική λύση να αποσύρουν τις καταγγελίες τους λόγω της οικονομικής τους εξάρτησης από τους κακοποιητικούς συντρόφους τους.

«Βλέπουμε πολύ σοβαρές εκδηλώσεις της ανισότητας μεταξύ των φύλων ανάμεσα σε πληθυσμούς που είναι στην πιο ευάλωτη και μειονεκτική θέση στον κόσμο. Πρόκειται για μια τραγική οπισθοδρόμηση σε κάποια από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της ισότητας των φύλων που έχουν αποκτηθεί με πολύ κόπο τις τελευταίες δεκαετίες», πρόσθεσε ο κ. Grandi.

Η πανδημία COVID-19 βαθαίνει τις έμφυλες ανισότητες για τις γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες
«Βλέπουμε πολύ σοβαρές εκδηλώσεις της ανισότητας μεταξύ των φύλων ανάμεσα σε πληθυσμούς που είναι στην πιο ευάλωτη και μειονεκτική θέση στον κόσμο»

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες και να συνδράμει στην προστασία των δικαιωμάτων των αναγκαστικά εκτοπισμένων και ανιθαγενών γυναικών και κοριτσιών. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να στηρίξει τα ανθρωπιστικά προγράμματα που καταπολεμούν την ανισότητα βάσει φύλου, συμπεριλαμβανομένης της έμφυλης βίας, καθώς και να διευρύνει τις πρωτοβουλίες που προωθούν την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την αυτονομία. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθούν επίσης αυτοί οι πληθυσμοί στα προγράμματα κοινωνικοοικονομικής αρωγής που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις».

Περίπου το 85% των προσφύγων παγκοσμίως φιλοξενούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ανθρωπιστική βοήθεια ή την ημερομίσθια εργασία. Πολλοί έχουν πλέον χάσει τα ασταθή μέσα βιοπορισμού τους και έχουν βρεθεί σε κατάσταση ακραίας φτώχειας με καταστροφικές και ευρείες επιπτώσεις.

«Εκτός από τους αυξανόμενους κινδύνους βίας, κακοποίησης, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων, που συνιστούν συνέπειες της έμφυλης ανισότητας, οι επιπτώσεις της πανδημίας αποδεικνύεται ότι είναι καταστροφικές και για την εκπαίδευση των κοριτσιών προσφύγων. Πολλά κορίτσια είναι υποχρεωμένα να εγκαταλείψουν το σχολείο και εξαναγκάζονται σε εργασία, πώληση ή γάμο» τόνισε η επικεφαλής του τομέα προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας, Gillian Triggs.

Αν και οι ανθρωπιστικοί εταίροι εκτιμούν ότι επιπλέον 13 εκατομμύρια κορίτσια βρίσκονται σήμερα σε κίνδυνο να εξαναγκαστούν σε γάμο λόγω της πανδημίας, ορισμένες οικογένειες προσφύγων καταφεύγουν ήδη σε πρόωρους γάμους καθώς λυγίζουν κάτω από την ακραία φτώχεια.

Οι προσφύγισσες επιβαρύνονται επίσης από την πρόσθετη παροχή φροντίδας στο σπίτι, ενώ καταφεύγουν σε άτυπες επισφαλείς θέσεις εργασίας ή καταλήγουν στους δρόμους. Οι αυξημένες απαιτήσεις στα νοικοκυριά μειώνουν επίσης τις ευκαιρίες τους για εκπαίδευση ενώ αυξάνουν την έκθεσή τους στον ιό.

«Οι αναπηρίες, η περιθωριοποίηση, η διαφοροποίηση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητα φύλου επιδεινώνουν τις διακρίσεις και αυξάνουν τον κίνδυνο να υποστούν βία οι γυναίκες και τα κορίτσια που είναι προσφύγισσες, εκτοπισμένες και ανιθαγενείς», πρόσθεσε η κα Triggs.

Παρόλο που η πανδημία του κορωνοϊού τροφοδοτεί τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και αυξάνει τους κινδύνους βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, τα προγράμματα πρόληψης και ανταπόκρισης εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις στη χρηματοδότηση.

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση να δοθεί άμεσα η απαραίτητη προσοχή από τις κυβερνήσεις στους κινδύνους αυτούς καθώς και η στήριξη που χρειάζεται προκειμένου οι προσφύγισσες, οι εκτοπισμένες και οι ανιθαγείς γυναίκες να έχουν πλήρη και ηγετικό ρόλο στα σχέδια ανταπόκρισης και ανάκαμψης.

Η ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, τις οικογένειες και τις κοινότητές τους είναι ζωτικής σημασίας για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς και για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας τους και την υποστήριξη της ενδυνάμωσής τους.

«Αν δεν γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για να μετριαστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού που έχουν να κάνουν με το φύλο, τότε διακινδυνεύουμε να αφήσουμε πίσω τις γυναίκες και τα κορίτσια που είναι προσφύγισσες, εκτοπισμένες και ανιθαγενείς», υπογράμμισε η κα Triggs.

Περισσότερες πληροφορίες για τις παρεμβάσεις της Ύπατης Αρμοστείας που ενσωματώνουν τη διάσταση του φύλου σε θέματα αντιμετώπισης, μετριασμού των κινδύνων και ανταπόκρισης στην έμφυλη βία μπορείτε να δείτε εδώ.

Πηγή: unhcr.org/gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

28 Σεπ 2022

Μπριζίτ Μπαρντό : "Η αυτοκτονία ήταν η διαφυγή μου"

Έκανε 4 απόπειρες αυτοκτομίας. Δεν αυτοκτόνησε όμως -ευτυχώς για εμάς- και σήμερα κλείνει τα 87.

27 Σεπ 2022

"Αφού δεν ημπόρεσα να παντρευτώ εσένα που σ’ αγαπούσα, δεν πρόκειται να αγαπήσω ποτέ άλλη στη ζωή μου γυναίκα'.

Ο μεγάλος και ανεκπλήρωτος έρωτας του Ιωάννη Καποδίστρια για την Ρωξάνδρα Στούρτζα

Περισσότερα από

Stories

27 Σεπ 2022

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Η ζωή αρχίζει μετά τον βηματοδότη

Οι γάμοι τα 3 διαζύγια και οι καταδίκες για πορνεία ανηλίκων! Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στα 86 του χρόνια δύο πράγματα δεν ξεχνά: Την πολιτική και τα σκάνδαλα.

26 Σεπ 2022

Η πρωταγωνίστρια που ζήλευε η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η κόντρα της με την όμορφη ηθοποιό και ο καυγάς με τον Σακελλάριο εξαιτίας της.

23 Σεπ 2022
22 Σεπ 2022

H απίστευτη ιστορία μιας ομάδας γυναικών που μαχόταν για την ισότητα στο γάμο πριν τα μέσα του 20ού αιώνα - και γιατί έχει σημασία ακόμα και σήμερα

Ήδη από το 1938 οι γυναίκες -εκτός επαγγελματικού στίβου τότε- διεκδικούσαν τα δικαιώματα τους για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στο σπίτι.

22 Σεπ 2022

Κόμισσα του Γουέσεξ: Το κρυφό μήνυμα στο μαύρο φόρεμά της προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ

Η σύζυγος του πρίγκιπα Εδουάρδου, Σοφία, τίμησε την εκλιπούσα με τον πιο κομψό τρόπο.

22 Σεπ 2022

Οικογένεια ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο πριν τα παιδιά χάσουν την όρασή τους

Έπειτα από την διάγνωση με μια σπάνια ασθένεια των ματιών, οι γονείς των τεσσάρων παιδιών έβαλαν στόχο να δημιουργήσουν τις πιο όμορφες αναμνήσεις για το δύσκολο μέλλον τους.

21 Σεπ 2022

Τουίγκι: Από βοηθός σε κομμωτήριο του Λονδίνου, εμβληματικό super model των ’60s

Το υπέροχο κορίτσι με τα δραματικά μάτια και το ανδρόγυνο look.

20 Σεπ 2022
20 Σεπ 2022

"Αν ήταν βολετό να σε χαϊδέψω": Γιώργος Σεφέρης, από την αλληλογραφία στην αγαπημένη του Μάρω

Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ο Γιώργος Σεφέρης, ο μεγάλος ποιητής και ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.