ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η γυναίκα που «γέννησε» τον εαυτό της σε μία έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις

Η εικαστικός, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, έμεινε έναν ολόκληρο χρόνο στο δάσος του Μέλανα Δρυμού μόνη της, για χάρη της τέχνης.

Η γυναίκα που «γέννησε» τον εαυτό της σε μία έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις

Η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, πήγε στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, από 'δω κι απο ΄κει, πάντα κοιτώντας τη ζωή μέσα από τα μάτια της αναζήτησης και της έκφρασης. Της επικοινωνίας με κάθε τρόπο. Από το πρωινό της ντύσιμο μέχρι την αποτύπωση των ανησυχιών της, των συμπερασμάτων της και των ερωτηματικών της στα έργα της. Από τη βόλτα της στα βουλεβάρτα των μεγάλων πόλεων μέχρι την απομόνωσή της στη «σπηλιά» της για να βρει το νήμα της σύνδεσής της με το νόημα.

Μιλήσαμε μαζί της με αφορμή τη νέα της έκθεση, The Woman Who gave birth to herself, και καταλάβαμε κάποια πράγματα για την πολύπλοκη φωτεινότητα που κυριαρχεί στο μυαλό της.

-Είσαι η γυναίκα που γέννησε τον εαυτό της;

Η αλήθεια είναι πως κυκλοφορεί αυτή η φήμη και κάνω ο,τι μπορώ για να την ενισχύσω. Ασφαλώς και η γέννα στην οποία αναφέρεται ο τίτλος της νέας μου έκθεσης, είναι μεταφορική και σχετίζεται με έννοιες όπως η αναγέννηση, η μεταμόρφωση και η χειραφέτηση.

Η γυναίκα που «γέννησε» τον εαυτό της σε μία έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις
Πρόκειται για μια εγκατάσταση έργων σε χαρτί όπου editorials μόδας παρελθόντων χρόνων αλλάζουν διαστάσεις και διασκευάζονται αποκτώντας τελείως νέα δυναμική.

-Μίλησέ μου για αυτή σου την έκθεση, The Woman Who gave birth to herself.

Πρόκειται για μια εγκατάσταση έργων σε χαρτί όπου editorials μόδας παρελθόντων χρόνων αλλάζουν διαστάσεις και διασκευάζονται αποκτώντας τελείως νέα δυναμική. Ζωγραφίζω απευθείας στις εικόνες αυτές και μ' ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα πρόσωπα των μοντέλων. Η κάλυψη μιας τόσο μικρής επιφάνειας όπως το πρόσωπο, μπορεί να δράσει με τρόπο αλχημικό, αλλάζοντας την ίδια την ουσία της εικόνας. Οι απεικονιζόμενες καλλονές αποκτούν νέα πρόσωπα και κατά συνέπεια νέες ταυτότητες καθώς ταξιδεύουν μέσα στον χώρο και τον χρόνο, διεκδικώντας μια νέα ζωή, σε μια άλλη διάσταση. Η προοπτική της τελειότητας ματαιώνεται και επικρατεί μια αίσθηση τελετουργικής αρμονίας. Η έκθεση είναι επιμέλειας της Delia Gonzalez και θα διαρκέσει μέχρι 25 Οκτωβρίου.

-Πες μου για το βιβλίο σου και για την ιδέα των δημιουργικών επεμβάσεων σου σε εικόνες και διαφημίσεις μόδας.

Το νέο μου βιβλίο έχει τίτλο Les Poetiques Anonymes και μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τέχνης Κύβος. Πρόκειται για ένα πειραματικό, ιδιοσυγκρασιακό artist book χωρίς λέξεις, περιγραφές ή κείμενο, μια δική μου, πειρατική σύνθεση από διασκευασμένες εικόνες. Σε σύμπνοια με το πνεύμα της έκθεσης, απενεργοποιώ διαφημίσεις, εξαφανίζω λογότυπα, και ζωγραφίζω προσωπεία πάνω σε πρόσωπα μοντέλων, σχεδιαστών και αβανγκάρντ μουσών. Στις σελίδες του βιβλίου κρύβονται προσωπικότητες όπως ο Margiela, η Cindy Sherman, ο Magritte, ο YSL, ιέρειες του Andy Warhol και άλλοι. Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει τυπωθεί σε 500 μόλις αντίτυπα και διατίθεται αποκλειστικά σε μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Θεωρώ πως η τέχνη είναι (και) μόδα και η μόδα είναι (και) τέχνη. Αυτό να το διαβάσουν όλοι πέντε φορές συνεχόμενα, δυνατά.

-Πως συνδέεται η τέχνη με τη μόδα;

Θεωρώ πως η τέχνη είναι (και) μόδα και η μόδα είναι (και) τέχνη. Αυτό να το διαβάσουν όλοι πέντε φορές συνεχόμενα, δυνατά.

-Ποια είναι η δική σου η σχέση με τη μόδα;

Έχω καθημερινή επαφή με τη μόδα μιας και κάθε μέρα που ξημερώνει καθήκον μου είναι να ντυθώ. Είναι μια σχέση που περιλαμβάνει φλερτ, επιθυμία, πάθος, βία, δημιουργικότητα, βιασύνη, ωριμότητα, ενδοσκόπηση, αυταπάτες, τρυφερότητα, αισθησιασμό, απόλαυση, εφευρετικότητα και ενίοτε απογοήτευση, υστερία και θυμό.

-Πες μου λίγα πράγματα για σένα. Από που έρχεσαι και που πηγαίνεις;

Περνάω πραγματικά πολλές ώρες στο στούντιο. Πάντοτε ήξερα οτι η ζωή μου δεν νοείται μακρυά από την τέχνη και πραγματικά αναρωτιέμαι πως γίνεται να υπάρχουν τα υπόλοιπα επαγγέλματα. Ξεκίνησα από τη Θεσσαλονίκη και με ενδιάμεσες στάσεις στη Γαλλία και τη Νέα Υόρκη, κατάφερα μέχρι στιγμής να φτάσω στην Αθήνα, κάτι που μου δίνει μια παράξενη ευχαρίστηση. Δεν ξέρω πού θα με βρει το αύριο κι αυτό είναι ανακουφιστικό.

Περνάω πραγματικά πολλές ώρες στο στούντιο. Πάντοτε ήξερα οτι η ζωή μου δεν νοείται μακρυά από την τέχνη και πραγματικά αναρωτιέμαι πως γίνεται να υπάρχουν τα υπόλοιπα επαγγέλματα.

-Ποιο είναι το πιο ακραίο πράγμα που έχεις κάνει για την τέχνη;

Έχω ζήσει μόνη μέσα στο δάσος για έναν χρόνο, στο πλαίσιο ενός residency στη Γερμανία και για την ακρίβεια στο Μέλανα Δρυμό. Όταν δε ζωγράφιζα, έπαιζα γκολφ, παρατηρούσα με τα κυάλια αγριογούρουνα και μάζευα μανιτάρια. Ωραία, ουσιαστική αλλά σκληρή εμπειρία.

karayannopoulou.com

*Η έκθεση της Ειρήνης Καραγιαννοπούλου, The Woman Who gave Birth to Herself, θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, στην γκαλερί Aetopoulos, Περικλέους 24, Αθήνα

*Επίσης, η Ειρήνη θα συμμετάσχει στην έκθεση, Playing Ground, στην γκαλερί Automatic Trasmission, στη Μεγάλου Αλεξάνδρου 5, στον Κεραμικό, τα εγκαίνια της οποίας γίνονται στις 10/10.

Έχω ζήσει μόνη μέσα στο δάσος για έναν χρόνο, στο πλαίσιο ενός residency στη Γερμανία και για την ακρίβεια στο Μέλανα Δρυμό. Όταν δε ζωγράφιζα, έπαιζα γκολφ, παρατηρούσα με τα κυάλια αγριογούρουνα και μάζευα μανιτάρια. Ωραία, ουσιαστική αλλά σκληρή εμπειρία.
Το νέο μου βιβλίο έχει τίτλο Les Poetiques Anonymes και μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τέχνης Κύβος. Πρόκειται για ένα πειραματικό, ιδιοσυγκρασιακό artist book χωρίς λέξεις, περιγραφές ή κείμενο, μια δική μου, πειρατική σύνθεση από διασκευασμένες εικόνες.Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Οκτ 2023

Ο Κώστας Χατζηχρήστος με την μεγάλη του κόρη Τέτα το 1957

Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ένας από τους σημαντικότερους κωμικούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

02 Οκτ 2023

Kάρι Ντράγκσοου: H σωσίας της Κάρι Μπράντσο που κατέκτησε το Instagram

H Κάρι Ντράγκσοου συναρπάζει με τις πιστές αντιγραφές του στιλ της Κάρι.

Περισσότερα από

Stories

02 Οκτ 2023

Λιλή Ζωγράφου: "Γυναίκες, μιλώ ακούστε. Να σας σερβίρω ένα βασιλόπουλο είναι αδύνατο φυσικά"

Γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου 1922 και απεβίωσε στις 2 Οκτωβρίου 1998. Το απόσπασμα της Λιλής Ζωγράφου στο βιβλίο "Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο, παρακαλώ" είναι πάντα τόσο επίκαιρο και δυνατό.

01 Οκτ 2023

Τζούλι Άντριους: O κακοποιητικός, αλκοολικός πατριός και η επέμβαση που της κατέστρεψε τη φωνή

Οι άγνωστες, τραγικές λεπτομέρειες του παρελθόντος της ηθοποιού που αγαπήσαμε μέσα από ταινίες όπως οι "Μαίρη Πόππινς" και "Μελωδία της ευτυχίας". Σήμερα κλε'ονει τα 88 της χρόνια.

01 Οκτ 2023

Μαρία Φωκά: Η άγνωστη ιστορία της γιαγιάς Όλγας Μαρκάτου του Dolce Vita

Η γνωστή ηθοποιός και σύζυγος του Λυκούργου Καλλέργη καταδικάστηκε σε ισόβια για κατασκοπεία, μαζί με τον Μπελογιάννη.

01 Οκτ 2023

Τάκης Ζενέτος: Ο σπουδαίος Έλληνας αρχιτέκτονας και πρωτοπόρος της διεθνούς avant-garde

Με αφορμή την επαναλειτουργία του Θεάτρου Λυκαβηττού θυμόμαστε τον σπουδαίο οραματιστή Τάκη Ζενέτο και την σύντομη αλλά τόσο σημαντική πορεία του.

30 Σεπ 2023

"Να ονειρεύεσαι σαν να είναι να ζήσεις για πάντα, να ζεις σαν να είναι να πεθάνεις σήμερα"

Ο Τζέιμς Ντιν πέθανε σαν σήμερα σε ηλικία μόλις 34 ετών, αλλά έμεινε στην ιστορία σαν αιώνια νεανικό πρότυπο της εφηβικής επανάστασης και της κοινωνικής αποξένωσης, σαν τον Επαναστάτη με Αιτία.

30 Σεπ 2023

Ζάχος Χατζηφωτίου: "Όταν παντρεύτηκα την Καρέζη, η Αλίκη έλεγε "θα της τον φάω"

"Εγώ στην πραγματικότητα δεν ήθελα σχέσεις με Ελληνίδες ηθοποιούς".

30 Σεπ 2023

Ένα φρικτό έγκλημα, ένας εκκεντρικός συγγραφέας: Το σπουδαίο Εν Ψυχρώ του Τρούμαν Καπότε

Το θρυλικό βιβλίο που άλλαξε για πάντα την ιστορία της δημοσιογραφίας και της αφήγησης και θεωρείται κορυφαίο μέχρι σήμερα.

29 Σεπ 2023

Ήθελαν να τα χτίσουν στον βράχο της Ακρόπολης: Η ιστορία των ανακτόρων που έγιναν η σημερινή Βουλή

Μια συναρπαστική αφήγηση, σαν παραμύθι, γύρω από το κτίριο που παρακολούθησε τη μεταμόρφωση της Αθήνας από σκονισμένη μικρόπολη σε μοντέρνα πρωτεύουσα.

29 Σεπ 2023

"Έπεσε ξύλο. Πολύ ξύλο. Τα βρήκαμε, όπως ήταν φυσικό, στο κρεβάτι"

Ο γεμάτος ένταση και πάθος έρωτας της Σπεράντζας Βρανά με τον Κώστα Βουτσά.

29 Σεπ 2023

"Αυτός, αυτή και τα μυστήρια": Η σειρά στην οποία ερωτευτήκαμε τον Μπρους Γουίλις

Η σειρά Moonlighting (Αυτός, αυτή και τα μυστήρια) έφερε σε πρώτο πλάνο εκείνο το στραβό χαμόγελο και το πονηρό βλέμμα του Μπρους στο προσκήνιο. Tώρα, το σίριαλ θα είναι διαθέσιμο από το Hulu.