ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η γυναίκα που «γέννησε» τον εαυτό της σε μία έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις

Η γυναίκα που «γέννησε» τον εαυτό της σε μία έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις

Η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, πήγε στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, από 'δω κι απο ΄κει, πάντα κοιτώντας τη ζωή μέσα από τα μάτια της αναζήτησης και της έκφρασης. Της επικοινωνίας με κάθε τρόπο. Από το πρωινό της ντύσιμο μέχρι την αποτύπωση των ανησυχιών της, των συμπερασμάτων της και των ερωτηματικών της στα έργα της. Από τη βόλτα της στα βουλεβάρτα των μεγάλων πόλεων μέχρι την απομόνωσή της στη «σπηλιά» της για να βρει το νήμα της σύνδεσής της με το νόημα.

Μιλήσαμε μαζί της με αφορμή τη νέα της έκθεση, The Woman Who gave birth to herself, και καταλάβαμε κάποια πράγματα για την πολύπλοκη φωτεινότητα που κυριαρχεί στο μυαλό της.

-Είσαι η γυναίκα που γέννησε τον εαυτό της;

Η αλήθεια είναι πως κυκλοφορεί αυτή η φήμη και κάνω ο,τι μπορώ για να την ενισχύσω. Ασφαλώς και η γέννα στην οποία αναφέρεται ο τίτλος της νέας μου έκθεσης, είναι μεταφορική και σχετίζεται με έννοιες όπως η αναγέννηση, η μεταμόρφωση και η χειραφέτηση.

Η γυναίκα που «γέννησε» τον εαυτό της σε μία έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις
Πρόκειται για μια εγκατάσταση έργων σε χαρτί όπου editorials μόδας παρελθόντων χρόνων αλλάζουν διαστάσεις και διασκευάζονται αποκτώντας τελείως νέα δυναμική.

-Μίλησέ μου για αυτή σου την έκθεση, The Woman Who gave birth to herself.

Πρόκειται για μια εγκατάσταση έργων σε χαρτί όπου editorials μόδας παρελθόντων χρόνων αλλάζουν διαστάσεις και διασκευάζονται αποκτώντας τελείως νέα δυναμική. Ζωγραφίζω απευθείας στις εικόνες αυτές και μ' ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα πρόσωπα των μοντέλων. Η κάλυψη μιας τόσο μικρής επιφάνειας όπως το πρόσωπο, μπορεί να δράσει με τρόπο αλχημικό, αλλάζοντας την ίδια την ουσία της εικόνας. Οι απεικονιζόμενες καλλονές αποκτούν νέα πρόσωπα και κατά συνέπεια νέες ταυτότητες καθώς ταξιδεύουν μέσα στον χώρο και τον χρόνο, διεκδικώντας μια νέα ζωή, σε μια άλλη διάσταση. Η προοπτική της τελειότητας ματαιώνεται και επικρατεί μια αίσθηση τελετουργικής αρμονίας. Η έκθεση είναι επιμέλειας της Delia Gonzalez και θα διαρκέσει μέχρι 25 Οκτωβρίου.

-Πες μου για το βιβλίο σου και για την ιδέα των δημιουργικών επεμβάσεων σου σε εικόνες και διαφημίσεις μόδας.

Το νέο μου βιβλίο έχει τίτλο Les Poetiques Anonymes και μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τέχνης Κύβος. Πρόκειται για ένα πειραματικό, ιδιοσυγκρασιακό artist book χωρίς λέξεις, περιγραφές ή κείμενο, μια δική μου, πειρατική σύνθεση από διασκευασμένες εικόνες. Σε σύμπνοια με το πνεύμα της έκθεσης, απενεργοποιώ διαφημίσεις, εξαφανίζω λογότυπα, και ζωγραφίζω προσωπεία πάνω σε πρόσωπα μοντέλων, σχεδιαστών και αβανγκάρντ μουσών. Στις σελίδες του βιβλίου κρύβονται προσωπικότητες όπως ο Margiela, η Cindy Sherman, ο Magritte, ο YSL, ιέρειες του Andy Warhol και άλλοι. Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει τυπωθεί σε 500 μόλις αντίτυπα και διατίθεται αποκλειστικά σε μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Θεωρώ πως η τέχνη είναι (και) μόδα και η μόδα είναι (και) τέχνη. Αυτό να το διαβάσουν όλοι πέντε φορές συνεχόμενα, δυνατά.

-Πως συνδέεται η τέχνη με τη μόδα;

Θεωρώ πως η τέχνη είναι (και) μόδα και η μόδα είναι (και) τέχνη. Αυτό να το διαβάσουν όλοι πέντε φορές συνεχόμενα, δυνατά.

-Ποια είναι η δική σου η σχέση με τη μόδα;

Έχω καθημερινή επαφή με τη μόδα μιας και κάθε μέρα που ξημερώνει καθήκον μου είναι να ντυθώ. Είναι μια σχέση που περιλαμβάνει φλερτ, επιθυμία, πάθος, βία, δημιουργικότητα, βιασύνη, ωριμότητα, ενδοσκόπηση, αυταπάτες, τρυφερότητα, αισθησιασμό, απόλαυση, εφευρετικότητα και ενίοτε απογοήτευση, υστερία και θυμό.

-Πες μου λίγα πράγματα για σένα. Από που έρχεσαι και που πηγαίνεις;

Περνάω πραγματικά πολλές ώρες στο στούντιο. Πάντοτε ήξερα οτι η ζωή μου δεν νοείται μακρυά από την τέχνη και πραγματικά αναρωτιέμαι πως γίνεται να υπάρχουν τα υπόλοιπα επαγγέλματα. Ξεκίνησα από τη Θεσσαλονίκη και με ενδιάμεσες στάσεις στη Γαλλία και τη Νέα Υόρκη, κατάφερα μέχρι στιγμής να φτάσω στην Αθήνα, κάτι που μου δίνει μια παράξενη ευχαρίστηση. Δεν ξέρω πού θα με βρει το αύριο κι αυτό είναι ανακουφιστικό.

Περνάω πραγματικά πολλές ώρες στο στούντιο. Πάντοτε ήξερα οτι η ζωή μου δεν νοείται μακρυά από την τέχνη και πραγματικά αναρωτιέμαι πως γίνεται να υπάρχουν τα υπόλοιπα επαγγέλματα.

-Ποιο είναι το πιο ακραίο πράγμα που έχεις κάνει για την τέχνη;

Έχω ζήσει μόνη μέσα στο δάσος για έναν χρόνο, στο πλαίσιο ενός residency στη Γερμανία και για την ακρίβεια στο Μέλανα Δρυμό. Όταν δε ζωγράφιζα, έπαιζα γκολφ, παρατηρούσα με τα κυάλια αγριογούρουνα και μάζευα μανιτάρια. Ωραία, ουσιαστική αλλά σκληρή εμπειρία.

karayannopoulou.com

*Η έκθεση της Ειρήνης Καραγιαννοπούλου, The Woman Who gave Birth to Herself, θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, στην γκαλερί Aetopoulos, Περικλέους 24, Αθήνα

*Επίσης, η Ειρήνη θα συμμετάσχει στην έκθεση, Playing Ground, στην γκαλερί Automatic Trasmission, στη Μεγάλου Αλεξάνδρου 5, στον Κεραμικό, τα εγκαίνια της οποίας γίνονται στις 10/10.

Έχω ζήσει μόνη μέσα στο δάσος για έναν χρόνο, στο πλαίσιο ενός residency στη Γερμανία και για την ακρίβεια στο Μέλανα Δρυμό. Όταν δε ζωγράφιζα, έπαιζα γκολφ, παρατηρούσα με τα κυάλια αγριογούρουνα και μάζευα μανιτάρια. Ωραία, ουσιαστική αλλά σκληρή εμπειρία.
Το νέο μου βιβλίο έχει τίτλο Les Poetiques Anonymes και μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τέχνης Κύβος. Πρόκειται για ένα πειραματικό, ιδιοσυγκρασιακό artist book χωρίς λέξεις, περιγραφές ή κείμενο, μια δική μου, πειρατική σύνθεση από διασκευασμένες εικόνες.



Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

19 Μαϊ 2022

Σπάνιο κλικ από τον γάμο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ με την δεύτερη «άγνωστη» σύζυγό του, Νανά

Μετά το διαζύγιο από την εθνική σταρ, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύεται για δεύτερη φορά σε μια κλειστή σχεδόν οικογενειακή τελετή την Νανά Ειλικρινή.

Περισσότερα από

Stories

19 Μαϊ 2022

Καλλιτέχνις αναδημιουργεί διάσημους πίνακες με πρωταγωνιστή τον σκύλο της

Η Eliza Reinhardt και ο Finnegan, για τους φίλους Finn, είναι λάτρεις της τέχνης και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

18 Μαϊ 2022

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Όλα όσα ετοίμασαν τα μουσεία της Αθήνας για τη μεγαλύτερη γιορτή της τέχνης

Ήρθε ξανά η ώρα να ξεχυθούμε στα γνωστότερα αθηναϊκά μουσεία, με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα των Μουσείων

18 Μαϊ 2022

"Ελληνική Αγωγή": Ένα summer camp για όλες τις ηλικίες

Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για παιδιά και προετοιμασία για τις μεγαλύτερες τάξεις.

18 Μαϊ 2022

Ποια είναι η Ελληνο-ιταλίδα σχεδιάστρια που δημιούργησε το κολιέ της Μαρέβας Μητσοτάκη;

Το statement κόσμημα εντυπωσίασε στην εμφάνιση της συζύγου του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή τους στο Λευκό Οίκο.

18 Μαϊ 2022

Ντιζάιν: ο λιλιπούτειος κόσμος του Kiyotaka Mizukosh

Ο μόλις 21 ετών σχεδιαστής Kiyotaka Mizukoshi έχει μόλις ιδρύσει την επιχείρησή του, τα Mozu Studios που εξειδικεύονται στις... συρρικνώσεις.

18 Μαϊ 2022

Μπορεί ένα 6χρονο παιδί να τρέξει μαραθώνιο; Η ιστορία του μικρού Ranier που δίχασε το κοινό

Μια καταγγελία έστειλε την Πρόνοια στο σπίτι της οικογένειας Crawford και ο λόγος ήταν η συμμετοχή του 6χρονου στον μαραθώνιο.

18 Μαϊ 2022

Ελιζαμπέτ Μπορν: ποια είναι η νέα Πρωθυπουργός της Γαλλίας;

Ο πρόεδρος Μακρόν διόρισε γυναίκα Πρωθυπουργό. Πρόκειται για τη δεύτερη στην ιστορία της Γαλλίας τα τελευταία 30 χρόνια.

17 Μαϊ 2022

Σινεμά: Τι ήχο κάνει ένας γάμος όταν σπάει;

«Τα κορδόνια» του Ντανιέλε Λουκέτι αφηγούνται μια ιστορία αγάπης, υποσχέσεων και προδοσίας.

17 Μαϊ 2022

Πατέρας Κάρολαϊν: «Θα φροντίσω να μην ξαναδεί ποτέ την κόρη του»

O Ντέιβιντ Κράουτς ξεσπά μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης.

17 Μαϊ 2022

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Επιθυμεί να φιλοξενήσει τη Eurovision στη Μαριούπολη

Η ανάρτηση του Ουκρανού Προέδρου για τη νίκη των Kalush Orchestra στον φετινό διαγωνισμό.