ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα από την ξυλογλυπτική και το κέντημα

Η Επαγγελματική Σχολή Ξυλογλυπτικής της Καλαμπάκα,ς είναι η μοναδική στην χώρα μας και δημιουργήθηκε αρχικά σαν τμήμα, το 1964.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα από την ξυλογλυπτική και το κέντημα

Κρατούν ζωντανές τις λαογραφικές παραδόσεις της Ελλάδας με αγάπη και μεράκι. Η Σχολή Ξυλογλυπτικής της Καλαμπάκας και το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου είδαν στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, μια ευκαιρία να δημιουργήσουν με έμπνευση από το υπερήφανο παρελθόν, τεκμήρια για το μέλλον.

«Η σκέψη ήταν να παντρέψουμε την παράδοση με την τεχνολογία του σήμερα - και αυτό να μεταλαμπαδευτεί και να ταξιδέψει σε όσο το δυνατόν περισσότερες γιορτινές εκδηλώσεις που θα έχουν επετειακό χαρακτήρα, ακόμα και στο εξωτερικό» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Επαγγελματικής Σχολής Ξυλογλυπτικής, Σωτήρης Ζαμπούρας. Στους μαθητές της σχολής προσφέρθηκαν σχέδια ηρώων του 1821, με βάση τις απεικονίσεις που υπάρχουν, και εκείνοι επέλεξαν ποιες προσωπικότητες θα αποτυπώσουν σε ξυλόγλυπτα.

Στους μαθητές της σχολής προσφέρθηκαν σχέδια ηρώων του 1821, με βάση τις απεικονίσεις που υπάρχουν, και εκείνοι επέλεξαν ποιες προσωπικότητες θα αποτυπώσουν σε ξυλόγλυπτα.

«Η ξυλογλυπτική είναι μια τέχνη που έχει αρκετό βαθμό δυσκολίας. Ξεκινώντας από τις απλές τεχνικές μέχρι την κατασκευή επίπλων» αναφέρει ο κ. Ζαμπούρας. «Η συγκεκριμένη πρόταση ήρθε από τη βιβλιοθήκη Καλαμπάκας και καταστάλαξε η ιδέα. Εμείς μέσα στα μαθήματα και την εκπαίδευση των σπουδαστών, πάντα έχουμε την αποτύπωση προσώπων σαν ένα έργο απαιτητικό. Τα έργα αυτά που δημιουργούνται από τους σπουδαστές με ήρωες του 1821 θα ψηφιοποιηθούν με 3D σαρωτή - έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται αυτό - και στη συνέχεια το υλικό θα τυπωθεί από 3D εκτυπωτή. Όλη η διαδικασία είναι ταυτόχρονα εκπαιδευτική για τους μαθητές μας, γιατί μας δείχνει τις εφαρμογές της 3D εκτύπωσης στη δουλειά του ξυλογλύπτη» εξηγεί ο κ. Ζαμπούρας. Όμως, η ψηφιοποίηση των διαφόρων τεχνικών και σταδίων της ξυλογλυπτικής, έχει ως επιπλέον στόχο την διατήρηση και εξάπλωση της τέχνης. «Έχουν ήδη τραβηχτεί πλάνα από την κατασκευή ενός έργου από τον δάσκαλο μας και θα γίνει ένα είδος ντοκιμαντέρ. Όλο αυτό το υλικό θα το παρουσιάσουμε οπουδήποτε χρειαστεί για να γίνουν εκπαιδευτικές δράσεις για την τέχνη μας» τονίζει ο διευθυντής της σχολής. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ενώ χορηγός είναι η εταιρεία «Eren Hellas». Μάλιστα, όπως πιστοποιεί ο κ. Ζαμπούρας, αρκετοί σπουδαστές ενδιαφέρθηκαν να γνωρίσουν καλύτερα τις φυσιογνωμίες της επαναστατικής περιόδου μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία.

Μάλιστα, όπως πιστοποιεί ο κ. Ζαμπούρας, αρκετοί σπουδαστές ενδιαφέρθηκαν να γνωρίσουν καλύτερα τις φυσιογνωμίες της επαναστατικής περιόδου μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία.

Η Επαγγελματική Σχολή Ξυλογλυπτικής της Καλαμπάκα,ς είναι η μοναδική στην χώρα μας και δημιουργήθηκε αρχικά σαν τμήμα, το 1964. Αυτή τη στιγμή φοιτούν συνολικά είκοσι σπουδαστές. «Η φιλοδοξία μας βέβαια είναι να διαφημίσουμε τη σχολή. Να γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος την ελληνική παραδοσιακή τέχνη της ξυλογλυπτικής και να αυξηθεί η προσέλευση» λέει ο κ. Ζαμπούρας, ο οποίος σημειώνει ότι η διαμονή και η σίτιση των σπουδαστών χρηματοδοτείται ενώ δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για την φοίτηση. «Το μόνο που θέλουμε εμείς είναι την όρεξη των ανθρώπων για να μάθουν την ξυλογλυπτική, η οποία έχει εφαρμογές από τον τουρισμό, μέχρι την εσωτερική διακόσμηση και την εκκλησιαστική τέχνη» καταλήγει ο κ. Ζαμπούρας.

Η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου σε κέντημα με παραδοσιακές βελονιές

Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, δώδεκα κεντήστρες στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου εργάζονταν για την κεντητή απόδοση πάνω σε ύφασμα της «Χάρτας της Ελλάδος», δηλαδή του μεγάλου χάρτη που εξέδωσε στη Βιέννη το 1796-1797 ο Ρήγας Φεραίος. Το κέντημα απαρτίζεται από δώδεκα φύλλα, τα οποία μόλις συνδέθηκαν σε ένα ενιαίο αισθητικά έργο. «Θέλαμε να αφήσουμε ένα ζωντανό τεκμήριο για τη φετινή μεγάλη επέτειο, δηλαδή να φτιάξουμε κάτι που θα μείνει» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, Μαρία Σπανού. «Είχαμε μοιραστεί αυτή την συζήτηση με την συντοπίτισσα μας την Καίτη Πολυμέρου-Καμηλάκη που είναι επίτιμο μέλος μας και πρώην διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε αυτό το εγχείρημα. Ήταν κάτι πάρα πολύ δύσκολο, ήταν μια πρόκληση για εμάς» προσθέτει η πρόεδρος.

Ο Ρήγας Φεραίος γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Μαγνησίας, από όπου και πήρε το επώνυμο Βελεστινλής. «Θέλαμε πάρα πολύ με έναν τρόπο να τον τιμήσουμε» σημειώνει η κ. Σπανού, «οπότε σκεφτήκαμε να αποδώσουμε την Χάρτα. Και για ένα ακόμα λόγο, γιατί σκεφτήκαμε ότι είναι μια πρόκληση για θέαση αυτού του σπάνιου έργου, που σηματοδοτεί τόσο πολλά για την εθνεγερσία του 1821, και μέσω της κεντητικής. Δηλαδή, θέλαμε να ενθαρρύνουμε ένα πεδίο ιστορικής και αισθητικής εξερεύνησης αυτού του οράματος που ενστερνίστηκε ο Ρήγας, που ήταν η πνευματική αφύπνιση των Ελλήνων, και μέσα από το κέντημα». Όπως εξηγεί η πρόεδρος, η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου «ήταν και ένα σπουδαίο έργο της χαρτογραφίας, ένα μεγάλο επίτευγμα για την εποχή του όταν εκδόθηκε στη Βιέννη».

Όπως εξηγεί η πρόεδρος, η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου «ήταν και ένα σπουδαίο έργο της χαρτογραφίας, ένα μεγάλο επίτευγμα για την εποχή του όταν εκδόθηκε στη Βιέννη».

Η φιλοδοξία των συντελεστριών του έργου, που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι μέσα από το κέντημα, περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν τα οράματα του Φεραίου. «Η κεντητική είναι πολύ αγαπημένος κλάδος της χειροτεχνίας και προσιτός σε πάρα πολύ κόσμο και πιστεύουμε ότι η λαογραφία θα παίξει το ρόλο της» λέει η κ. Σπανού.

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου από το 1920 που ιδρύθηκε, διατηρεί εργαστήρια χειροτεχνίας, αλλά ειδικά με το κέντημα ασχολείται από το 1948 μέχρι και σήμερα, για να διατηρήσει ζωντανή την παράδοση. «Μέσα από το τμήμα μας βρέθηκαν οι κοπέλες που θέλησαν να ασχοληθούν με αυτό με πολλή χαρά και κέντησαν επιτυχώς, με παραδοσιακές βελονιές που κρίθηκαν προσφορότερες για την απόδοση των λεπτομερειών, έτσι που το κέντημα να μοιάζει με ζωγραφική, τα δώδεκα φύλλα της Χάρτας» λέει η πρόεδρος. Το έργο θα εκτεθεί στην Αθήνα και τον Βόλο, ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει και άλλες πόλεις. Μετά την ολοκλήρωση των επετειακών εκδηλώσεων, το Λύκειο Ελληνίδων σκοπεύει να το δωρίσει σε μουσείο της Ελλάδας. Συνολικά, το κέντημα έχει διάσταση 3,86 τετραγωνικά μέτρα, προσεγγίζοντας το φυσικό μέγεθος της Χάρτας και, όπως λέει η κ. Σπανού, μέσα από τη δημιουργία του, το Λύκειο Ελληνίδων ελπίζει ότι «θα ενισχυθεί η προσέλκυση και άλλων ενδιαφερομένων στην κεντητική».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

23 Μαρ 2023

Ο μεγάλος έρωτας της Ελίζαμπεθ Τέιλορ για τον γκέι συμπρωταγωνιστή της Μοντγκόμερι Κλιφτ

Η Ελίζαμπεθ που έφυγε σαν σήμερα, μπορούσε να έχει όποιον ήθελε, αλλά εκείνη ήθελε αυτόν που δεν μπορούσε να έχει.

23 Μαρ 2023

Αλίκη Βουγιουκλάκη, Νόρα Βαλσάμη, Ζωή Λάσκαρη: Τρεις Κυρίες στα μπουζούκια

Το ρετρό κλικ των τριών σταρ σε βραδινή έξοδο δίπλα στον Κώστα Αρζόγλου.

Περισσότερα από

Stories

23 Μαρ 2023

Μαρί Σαντάλ – Ολυμπία Γλύξμπουργκ: Ρετρό κλικ αποδεικνύει την εντυπωσιακή ομοιότητα μητέρας και κόρης

Η Μαρία Ολυμπία γύρισε τον χρόνο στο παρελθόν, δημοσιεύοντας μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της μητέρας της.

23 Μαρ 2023

Το διχτυωτό φόρεμα της Ζωής Λάσκαρης που σκανδάλισε τις Κάννες

Η γοητευτική ηθοποιός εκπροσώπησε την Φίνος Φιλμ στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Γαλλικής Ριβιέρας το 1967, κλέβοντας διεθνώς τις εντυπώσεις.

21 Μαρ 2023

Μανώλης Χιώτης: Ο ξυλοδαρμός από τα όργανα της Χούντας , η καντάδα στον Μίκη Θεοδωράκη και ο περίεργος θάνατός του

Η άγνωστη ιστορία του σπουδαίου συνθέτη που γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1920 και πέθανε 21 Μαρτίου του 1970, ανήμερα των 50ων γενεθλίων του.

20 Μαρ 2023

"Είχα φρέσκιες μελανιές κάθε μέρα": Η καταστροφική σχέση του Γουίλιαμ Χαρτ και της Μάρλι Μάτλιν

Οι δύο ηθοποιοί ήταν ζευγάρι στη ζωή τη δεκαετία του '80. Μόνο που πίσω από τη λάμψη κρυβόταν μια ακόμα ιστορία κακοποίησης.

20 Μαρ 2023

Έρωτας είναι η αιτία: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τον Αύγουστο του Παπάζογλου

Για ένα μοιραίο ανικανοποίητο έρωτα που έγραψε ο αξέχαστος ερμηνευτής και συνθέτης με το κόκκινο φουλάρι που γεννήθηκε σαν σήμερα στις 20 Μαρτίου του 1948.

19 Μαρ 2023

Από πού πήραν το όνομά τους οι μεγαλύτεροι δρόμοι της Αθήνας;

Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Λένορμαν, Σταδίου, Ερμού, Φωκίωνος Νέγρη, Κατεχάκη. Η ιστορία πίσω από τα ονόματα.

19 Μαρ 2023

Σίλβια Κριστέλ: Ο βιασμός, τα ναρκωτικά, οι ακρότητες. Η συγκλονιστική ζωή της διάσημης Εμμανουέλας

Στις ταινίες ήταν μια ερωτική ύπαρξη με ακαταμάχητο κορμί και έντονη σεξουαλικότητα. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν μια πληγωμένη γυναίκα.

19 Μαρ 2023

Ούρσουλα Άντρες: "Με έκανε σταρ ένα μπικίνι"

Ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο Φρανκ Σινάτρα αλλά και ο Τζέιμς Ντιν λίγο πριν το θάνατό του είναι ανάμεσα στους επώνυμους που έχουν συνδεθεί με το πανέμορφο κορίτσι του Μποντ.

18 Μαρ 2023

Flash Back: Το περιοδικό του Χίλτον

The Athens Hilton Swimming Pool & Cabana Club chronicle ονομαζόταν το περιοδικό του Hilton στην Αθήνα και ήταν πολύ cool.