ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η εκπαιδευτικός, που διακρίθηκε στους 50 καλύτερους παγκοσμίως, μας χάρισε μερικά μαθήματα ζωής

Πώς μπορούμε να εμπνευστούμε από μια δασκάλα, που, βοηθώντας παιδιά με δυσλεξία να μάθουν αγγλικά, κέρδισε το θαυμασμό διεθνώς; Ευκαιρία για λίγο food for thought.

Η εκπαιδευτικός, που διακρίθηκε στους 50 καλύτερους παγκοσμίως, μας χάρισε μερικά μαθήματα ζωής

Ήταν από τις ειδήσεις που μας χάρισαν μια γερή δόση αισιοδοξίας. Η Αγγελική Παππά, με την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου διδασκαλίας αγγλικών για παιδιά με μαθησιακές ιδιαιτερότητες, το «I Love Dyslexia», συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 50 καλύτερους εκπαιδευτικούς στον κόσμο και είναι υποψήφια για το παγκόσμιο βραβείο δασκάλου του Ιδρύματος Varkley για το 2016, γνωστό και ως «Νόμπελ διδασκαλίας». Τι αποκομίσαμε από την ιστορία της;

1. Ό,τι μας προσφέρεται απλόχερα, ας το μοιραζόμαστε με άλλους.

Σε ηλικία 19 ετών, η Αγγελική διέκοψε για λίγο τις σπουδές της, προκειμένου να πάρει μέρος σε ένα πρόγραμμα που της έδινε τη δυνατότητα να διδάξει μαθήματα πολιτισμού σε παιδιά από διαφορετικές χώρες στην Αλάσκα. «Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ένιωθα ότι ήμουν πλέον σε θέση να στύψω και την πέτρα», αφηγείται σήμερα. Έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια μοναδική εμπειρία; Ας την μεταδώσουμε και σε άλλους. Θα νιώσουμε πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση, εφόσον θα έχουμε καταφέρει κάτι ακόμα πιο σημαντικό.

2. Επιτυχία σημαίνει να τολμάς το διαφορετικό.

Είναι το βασικό συμπέρασμα που εξήγαγε η Αγγελική κατά την παραμονή της στην Αυστραλία, με βάση το οποίο ανέπτυξε αργότερα και τη μέθοδο διδασκαλίας «I Love Dyslexia», που της χάρισε τη διεθνή διάκριση. Βέβαια, στη δική μας χώρα με τις γνωστές αγκυλώσεις της και, κυρίως, με τη σημερινή ανασφάλεια, η σκέψη out of the box μοιάζει να έχει υπερβολικό ρίσκο. Θα μας βγει σε καλό ή θα μας σπρώξει στο περιθώριο; Παραδείγματα, πάντως, όπως αυτό, αλλά και άλλων επιστημόνων που τόλμησαν με φαντασία και μεθοδικότητα, αποδεικνύουν το πρώτο.

3. Όταν … χανόμαστε σε σύνθετα προβλήματα, κάνουμε focus στις σημαντικότερες πτυχές.

Οι δυσκολίες στους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους είναι πλέον αμέτρητες και έχουν βάθος δεκαετιών. Τι να πρωτοδιαχειριστεί, λοιπόν, ένας εργαζόμενος; Η Αγγελική εστίασε την προσοχή της στα παιδιά με ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες και η απήχηση της μεθόδου διδασκαλίας της, μέσω της οποίας περισσότεροι από 800 μαθητές έχουν ήδη αποκτήσει πτυχία αγγλικών, αποδεικνύει ότι η επιλογή ήταν σωστή. Ας κάνουμε, λοιπόν, την αρχή από έναν συγκεκριμένο τομέα και όταν τα καταφέρουμε, θα έχει ανοίξει ο δρόμος για να πετύχουμε - ίσως ευκολότερα - και σε έναν δεύτερο.

4. Για κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση (και όχι, φυσικά, το αντίστροφο)

Αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση παρακολουθώντας μια συνέντευξη της 40χρονης εκπαιδευτικού είναι ο εμφανής ενθουσιασμός της όταν μιλά όχι για τη διάκριση, αλλά γενικότερα για τη δουλειά της. Δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες άραγε; Προφανώς, πολύ περισσότερες από όσες μπορούμε να φανταστούμε. Ανάμεσα σε αυτές, επισημαίνει την έλλειψη διαθέσιμων πόρων και μεθόδων που συνάντησε στην αρχή για τη στήριξη μαθητών με δυσλεξία οι οποίοι επιθυμούσαν να μάθουν αγγλικά. Αν, όμως, είχε αποθαρρυνθεί, θα είχε φτάσει ποτέ στη διεθνή βράβευση που βλέπουμε σήμερα;

5. «Να μείνω ή να φύγω;». Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση.

Είναι το ερώτημα που παιδεύει τους περισσότερους από εμάς αυτή την εποχή. Ρίχνοντας μια ματιά στο βιογραφικό της Αγγελικής, παρατηρούμε ότι έχει μια σημαντική πορεία τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Η λύση, λοιπόν, φαίνεται να βρίσκεται στην ευελιξία. Τι τρόποι υπάρχουν να αποκομίσουμε γνώσεις και εμπειρίες από άλλες χώρες που, στη συνέχεια, μπορούμε να αξιοποιήσουμε εδώ; Ας το σκεφτούμε, ο καθένας στον τομέα του.

6. Όσο σημαντικότερος ο στόχος, τόσο μεγαλύτερη η πρόκληση.

Τέλος, η εκπαιδευτικός τονίζει: «Δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο από το να βρίσκεσαι δίπλα σε παιδιά και να τα βοηθάς να σκέφτονται». Πράγματι, ας υποθέσουμε ότι έχουμε βάλει έναν στόχο που θα βοηθήσει μόνο εμάς για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έναν άλλο που θα βοηθήσει δεκάδες άλλους ανθρώπους για την υπόλοιπη ζωή τους. Ποιος θα μας «σπρώξει» περισσότερο να σηκωθούμε από τον καναπέ και να τρέξουμε; Ο βαθμός της προσπάθειας είναι πάντα ανάλογος της προσδοκόμενης απόδοσης.

Read Next

30 Μαρ 2023

Μαρία Πρωτόπαππα: "Δεν έλεγα τη γνώμη μου ως τα 30 μου χρόνια, ήθελα να είμαι συμπαθής. Οι γυναίκες μιλάμε τώρα γιατί τώρα ακουγόμαστε, τώρα έχει σημασία"

Η Μαρία Πρωτόπαππα, στην ημερίδα Women Who Dare, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Τέχνης για τις γυναίκες, τις αδικίες, την έλλειψη ρόλων, ενώ αποκάλυψε και μια βίαιη πράξη ενός γιατρού εναντίον της στα 19 της χρόνια.

30 Μαρ 2023

Νίκος Μπελογιάννης | "Πάμε για καθαρό αέρα;": "Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο" εκτελέστηκε στα 37 του

O Νίκος Μπελογιάννης, καταδικάστηκε σε θάνατο για κατασκοπεία τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια και εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου.

Περισσότερα από

Stories

29 Μαρ 2023

Κάρμεν ντελ Ορέφιτσε: Το γηραιότερο σούπερ μόντελ στα 91 της φωτογραφίζεται ξανά

Η Κάρμεν μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως το μοντέλο με την μακρύτερη καριέρα στην ιστορία της μόδας.

28 Μαρ 2023

Ζαν Καλμάν: Η γυναίκα που έζησε 122 χρόνια είχε 3 μυστικά μακροζωίας

Αυτή η γυναίκα έζησε 122 χρόνια και αυτά είναι τα μυστικά της μακροζωίας της.

28 Μαρ 2023

Λένα Διβάνη: "Το μεγαλύτερο όπλο μιας γυναίκας είναι η υποστήριξη από τις άλλες γυναίκες. Την οποία όμως δεν έχουμε"

Η συγγραφέας και ιστορικός Λένα Διβάνη -στην ημερίδα "Women who Dare"- μας μιλά για την θέση της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία.

28 Μαρ 2023

"Δεν μπορώ πλέον να το αντέξω". Το σημείωμα αυτοκτονίας της Βιρτζίνια Γουλφ στον σύζυγό της Λέοναρντ

Στις 28 Μαρτίου του 1941, υπό την επήρεια άλλης μιας νευρικής, καταθλιπτικής κρίσης, ρίχτηκε στον ποταμό Ουζ (Ouse), έχοντας βάλει στις τσέπες της πέτρες, και πνίγηκε.

27 Μαρ 2023

Κορίνα Σουμάχερ: Ποια είναι η "φυλακισμένη σύζυγος" του κορυφαίου πρωταθλητή της Formula 1;

Η Γερμανίδα ακτιβίστρια στέκεται "βράχος" στο πλευρό του συζύγου της για περισσότερα από 30 χρόνια, παρά τις σημαντικές δυσκολίες και τον ανείπωτο πόνο που κατέκλυσε την ζωή τους μετά το μοιραίο ατύχημα.

26 Μαρ 2023

Μπέτι Γκράχαμ Νέσμιθ: Η απίστευτη ιστορία της γυναίκας που ανακάλυψε το μπλάνκο

Μια γραμματέας με το όνομα Μπέτι Γκράχαμ Νέσμιθ, ανακάλυψε τυχαία το γνωστό σε όλους μας πλέον λευκό διορθωτικό υγρό. Και έβγαλε εκατομμύρια.

26 Μαρ 2023

Τενεσί Ουίλιαμς: "Έρχεται κάποια ώρα που πρέπει να φύγεις, ακόμα κι αν δεν έχεις σίγουρο μέρος να πας"

Η ζωή, το έργο, ο Γυάλινος Κόσμος, το Λεωφορείο ο Πόθος, η Λυσσασμένη Γάτα και τα λόγια του σπουδαίου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα που γεννήθηκε σαν σήμερα.

25 Μαρ 2023

Παπαφλέσσας: Η οργισμένη αντίδραση του Δημήτρη Παπαμιχαήλ για την ταινία-έπος

"Μίσησα την οργανωμένη οχλαγωγία του Φεστιβάλ. Εκείνων που μετέτρεψαν την αίθουσα σε εξέδρα γηπέδου. Ντροπή τους τέτοια ασέβεια"

25 Μαρ 2023

Αλέξανδρος Ιόλας: Ο Έλληνας που ανακάλυψε τον Γουόρχολ

"Το να βρίσκεσαι στη Νέα Υόρκη και να μην επισκεφθείς την γκαλερί του Ιόλα είναι σαν να βρίσκεσαι στην Ελλάδα και να μην επισκεφθείς τον Παρθενώνα".

24 Μαρ 2023

Το δικτυωτό φόρεμα της Ζωής Λάσκαρη που σκανδάλισε τις Κάννες

Η γοητευτική ηθοποιός εκπροσώπησε την Φίνος Φιλμ στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Γαλλικής Ριβιέρας το 1967, κλέβοντας διεθνώς τις εντυπώσεις.