ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Colleen Hoover μας μιλάει για το βιβλίο της «Τελειώνει με εμάς», ένα εκδοτικό φαινόμενο

Η Colleen Hoover μας μιλάει για το βιβλίο της «Τελειώνει με εμάς», ένα εκδοτικό φαινόμενο

Η Colleen Hoover έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην Αμερική με τα μυθιστορήματά της. Το τελευταίο της βιβλίο, «Τελειώνει με εμάς» (εκδ. Διόπτρα) έμεινε στην πρώτη θέση των πιο ευπώλητων βιβλίων των ΗΠΑ για πολλές εβδομάδες, σύμφωνα με τη λίστα που συντάσσει η εφημερίδα The New York Times. Πρόκειται για την ρομαντική ιστορία ανάμεσα στη Λίλι Μπλουμ και στον γιατρό Ράιλ Κινκέιντ που μολονότι στην αρχή έχουν διαφορετικές ανάγκες από μια σχέση, τελικά γίνονται ζευγάρι. Ως τη στιγμή που θα αρχίσει ένας κύκλος βίας και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η πρωταγωνίστρια προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απώλεια του πατέρα της που μόλις έχει φύγει από τη ζωή. Έναν άνθρωπο που υπήρξε κακοποιητικός απέναντι στη μητέρα της. Όσο η ίδια παλεύει λοιπόν με τα φαντάσματα του παρελθόντος η ίδια η ζωή τα αναβιώνει προσκαλώντας την να σπάσει τον κύκλο της βίας και να αδράξει την ευκαιρία να ζήσει εκείνη ελεύθερη.

Η συγγραφέας έχει γράψει συνολικά 22 μυθιστορήματα που εντάσσονται στο είδος των ψυχολογικών θρίλερ και ρομαντικών μυθιστορημάτων και μάλιστα αποτελεί φαινόμενο καθώς τα πρώτα της βιβλία αποτέλεσαν αυτοεκδόσεις, πριν της προταθούν συμβόλαια με μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Με πολύ δυναμική παρουσία στα social media η Colleen βρίσκεται πάντα κοντά στο κοινό της και μοιράζεται στιγμές από τη ζωή της. Ζει με την οικογένειά της στο Τέξας, ενώ είναι επίσης ιδρύτρια του «The Bookworm Box», μιας αφιλοκερδούς συνδρομητικής υπηρεσίας και βιβλιοπωλείου, στο Sulphur Springs του επίσης του Τέξας.

Η Colleen Hoover μας μιλάει για το βιβλίο της «Τελειώνει με εμάς», ένα εκδοτικό φαινόμενο

-Πόσο δύσκολο ήταν για σας να παρακολουθείτε τη Λίλι καθώς έσπαγε τον κύκλο της βίας και απελευθερωνόταν από το παρελθόν της;

Μου ήταν πολύ δύσκολο να γράψω αυτό το βιβλίο, κυρίως επειδή εμπνεύστηκα από τη σχέση των γονιών μου. Χρειάστηκε αρκετές φορές να διακόψω τη συγγραφή, καθώς έπιανα τον εαυτό μου να προσπαθεί να αλλάξει την εξέλιξη των γεγονότων, έτσι ώστε η Λίλι να μη βιώσει όλα αυτά τα οποία βίωνε. Παράλληλα όμως γνώριζα ότι το βιβλίο αυτό ήταν σημαντικό τόσο για εμένα όσο και για τη μητέρα μου, επομένως συνέχιζα παρά το δύσκολο θέμα το οποίο είχα να πραγματευτώ. Η μητέρα μου παντρεύτηκε τον πατέρα μου, ο οποίος, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ήταν ένας κακοποιητικός σύζυγος. Τον άφησε όταν εγώ ήμουν μόλις δύο χρονών και πάντα αναρωτιόμουν πώς βρήκε τη δύναμη να κάνει κάτι τέτοιο. Έγραψα λοιπόν αυτό το βιβλίο για εκείνη.

-Ξέρετε το 2021 υπήρξε μια τραγική χρονια για την Ελλάδα καθώς 17 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συζύγους τους. Δυστυχώς η ενδοοικογενειακή βία είναι πάντα επίκαιρη. Γιατί πιστεύετε ότι παραμένει τόσο ισχυρή στη σύγχρονη κοινωνία;

Πιστεύω πως υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι γιατί οι γυναίκες αδυνατούν να εγκαταλείψουν τους συζύγους τους. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η έλλειψη υποστήριξης και οικονομικών πόρων. Επίσης πιστεύω ότι η ενδοοικογενειακή βία εξακολουθεί να υπάρχει επειδή δεν έχουμε επαρκή γνώση επί του θέματος, ενώ υστερούμε ακόμα ως προς τα μέτρα πρόληψης. Θεωρώ πως τον τελευταίο καιρό η ενδοοικογενειακή βία έχει έρθει στο προσκήνιο, επομένως ελπίζω πως η συνεχής συζήτηση και ενημέρωση γύρω από το θέμα θα βοηθήσει στην εξάλειψή του.

-Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχει κανείς κατά νου ώστε να απελευθερωθεί; Ποια είναι τα πιο πολύτιμα «εργαλεία»;

Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος. Έγραψα απλώς ένα μυθιστόρημα που αφορά τη σχέση μιας γυναίκας με έναν άντρα. Θα πρότεινα σε γυναίκες που βρίσκονται σε αντίστοιχες καταστάσεις να στραφούν σε ψυχοθεραπευτές, σε ιδρύματα, σε γραμμές βοήθειας κ.λπ. Στις ΗΠΑ υπάρχει η ιστοσελίδα thehotline.org, που βοηθάει στην αναγνώριση της κακοποιητικής συμπεριφοράς και προσφέρει πληθώρα υπηρεσιών για την καταπολέμησή της. Ελπίζω να υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε κάθε χώρα.

-Αποτελείτε φαινόμενο στον λογοτεχνικό χώρο, καθώς είχατε προχωρήσει σε αυτοέκδοση κάποιων βιβλίων σας προτού υπογράψετε συμβόλαια με εκδοτικούς οίκους. Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτό σας το ταξίδι;

Ξεκίνησα τη συγγραφή χωρίς να έχω καμία γνώση σχετικά με τον εκδοτικό χώρο. Γι’ αυτό άλλωστε επέλεξα να αυτοεκδώσω το πρώτο μου βιβλίο – θεωρούσα πως κανένας εκδότης δεν θα το ήθελε. Ένιωθα εντελώς αποκομμένη από αυτό τον χώρο και έγραψα το πρώτο μου μυθιστόρημα απλώς για πλάκα. Αρκετούς μήνες αργότερα, από στόμα σε στόμα, έγινε best seller. Πραγματικά πιστεύω ότι στάθηκα τυχερή και ότι πέτυχα την κατάλληλη χρονική στιγμή, ώστε να εξελιχθούν όλα όπως εξελίχθηκαν. Εμφανίστηκα στον λογοτεχνικό χώρο όταν δεν κυκλοφορούσαν πολλά βιβλία σε αυτοέκδοση. Χάρη σε αυτή τη συγκυρία, στην επιμονή μου και στην τύχη όλα πήραν τον δρόμο τους. Δεν είμαι σίγουρη εάν τα βιβλία μου θα σημείωναν τόσες πωλήσεις εάν είχαν εκδοθεί σε μια διαφορετική χρονική στιγμή ή με διαφορετικό τρόπο. Είμαι απλώς ευγνώμων για τα τελευταία δέκα χρόνια της καριέρας μου.

-Τι χρειάζεται να έχει ένας συγγραφέας, κατά τη γνώμη σας, ώστε να δημιουργήσει το κοινό του μέσω των social media;

Μπορώ να μιλήσω μόνο για αυτό που λειτούργησε στην περίπτωσή μου και αυτό ήταν το να είμαι αυθεντική. Δεν αντιμετωπίζω ούτε χρησιμοποιώ τα social media διαφορετικά τώρα από ό,τι την περίοδο πριν γράψω τα βιβλία μου. Κάνω αναρτήσεις για τη ζωή μου και καμιά φορά οι αναρτήσεις αυτές έχουν να κάνουν με τα μυθιστορήματά μου ή με την οικογένειά μου. Δεν προσπαθώ να «αποκτήσω κοινό». Αυτό συνέβη φυσιολογικά μέσα σε ένα διάστημα δέκα χρόνων, οπότε ίσως η υπομονή και η συνέπεια να έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

-Και κάτι τελευταίο: Είναι το επώνυμο της ηρωίδας σας («Μπλουμ», σ.σ:: Bloom, ανθίζω) συμβολικό;

Ειλικρινά δεν ήταν στην αρχή. Έγραψα τη συζήτηση του Ράιλ και της Λίλι στη βεράντα με χιούμορ, ώστε να ελαφρύνω κάπως την ατμόσφαιρα. Σκέφτηκα ότι το να έχει η Λίλι ένα αστείο επώνυμο για το οποίο ντρέπεται θα ήταν μια γλυκιά στιγμή μεταξύ τους, μα εντέλει κατέληξε να έχει συμβολική σημασία για αυτή.

Ακολουθείστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

24 Μαϊ 2022

"Hermettes": Η "μυστική" κοινότητα των γυναικών που επιλέγουν τη μοναξιά

Ένας απομονωμένος τρόπος ζωής που δεν προϋποθέτει νέους ή/και παλιούς φίλους.

21 Μαϊ 2022

Νίκος Κούρκουλος: Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο από τα εφηβικά του χρόνια

Νίκος Κούρκουλος: Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο από τα εφηβικά του χρόνια

Περισσότερα από

Stories

21 Μαϊ 2022

Άννα Γουίντουρ: Η ανεπίσημη βιογραφία της Σιδηράς Κυρίας της Μόδας

Η βιογραφία γράφτηκε χωρίς την Άννα Γουίντουρ

20 Μαϊ 2022

Φρίντα Κάλο: Η τηλεοπτική σειρά που θα δείξει τις άγνωστες πτυχές της ζωής και των έργων της

Το ίδρυμα της Φρίντα Κάλο και η BTF Media με έδρα το Μαϊάμι συνεργάστηκαν για την παραγωγή τηλεοπτικής σειράς βασισμένης στη ζωή και τα έργα της.

20 Μαϊ 2022

Η γόνος Μπάρμπαρα Μπέικελαντ προσπάθησε να "θεραπεύσει" την ομοφυλοφυλία του γιου της με αιμομιξία

Η Μπάρμπαρα Μπέικελαντ πίεζε αφόρητα τον γιό της να "θεραπευτεί" από την ομοφυλοφυλία του. Έπρεπε να αλλάξει πάση θυσία. Τελικά εκείνος τη δολοφόνησε.

20 Μαϊ 2022

Τζόνι Ντεπ - Κέιτ Μος: Ο θυελλώδης έρωτας που κατέστρεφε πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείων

Ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια των ‘90s που άφησε εποχή με το φλογερό πάθος, τις έντονες σύγκρουσης αλλά και τον τεράστιο εθισμό στην κοκαΐνη.

19 Μαϊ 2022

Σπάνιο κλικ από τον γάμο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ με την δεύτερη «άγνωστη» σύζυγό του, Νανά

Μετά το διαζύγιο από την εθνική σταρ, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύεται για δεύτερη φορά σε μια κλειστή σχεδόν οικογενειακή τελετή την Νανά Ειλικρινή.

19 Μαϊ 2022

Καλλιτέχνις αναδημιουργεί διάσημους πίνακες με πρωταγωνιστή τον σκύλο της

Η Eliza Reinhardt και ο Finnegan, για τους φίλους Finn, είναι λάτρεις της τέχνης και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

18 Μαϊ 2022

Ποια είναι η Ελληνο-ιταλίδα σχεδιάστρια που δημιούργησε το κολιέ της Μαρέβας Μητσοτάκη;

Το statement κόσμημα εντυπωσίασε στην εμφάνιση της συζύγου του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή τους στο Λευκό Οίκο.

18 Μαϊ 2022

Ντιζάιν: ο λιλιπούτειος κόσμος του Kiyotaka Mizukosh

Ο μόλις 21 ετών σχεδιαστής Kiyotaka Mizukoshi έχει μόλις ιδρύσει την επιχείρησή του, τα Mozu Studios που εξειδικεύονται στις... συρρικνώσεις.

18 Μαϊ 2022

Μπορεί ένα 6χρονο παιδί να τρέξει μαραθώνιο; Η ιστορία του μικρού Ranier που δίχασε το κοινό

Μια καταγγελία έστειλε την Πρόνοια στο σπίτι της οικογένειας Crawford και ο λόγος ήταν η συμμετοχή του 6χρονου στον μαραθώνιο.