ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Celeste Ng γράφει για όλους όσοι νιώθουν στο περιθώριο και ανάβει Μικρές Φωτιές Παντού

Το νέο μυθιστόρημά της θα μεταφερθεί στην τηλεόραση από τη Ρις Γουίδερσπουν. Αυτή είναι η ιστορία της Κινεζοαμερικανίδας συγγραφέα για την οποία ήδη μιλούν όλοι.

Η Celeste Ng γράφει για όλους όσοι νιώθουν στο περιθώριο και ανάβει Μικρές Φωτιές Παντού

H έφηβη κόρη μιας Αμερικανίδας και ενός Κινέζου βρίσκεται νεκρή μετά την εξαφάνισή της. Tο σπίτι μιας οικογένειας παίρνει φωτιά, ως κατάληξη μιας σειράς γεγονότων που αρχίζει με τη μετακόμιση μιας αντισυμβατικής φωτογράφου σε φιλήσυχο αμερικανικό προάστιο που λατρεύει τους κανόνες.

Δύο εντελώς διαφορετικές αλλά εξίσου δυνατές ιστορίες, στα μυθιστορήματα «Όσα δεν σου είπα ποτέ» και «Μικρές φωτιές παντού» αντίστοιχα, γίνονται αφορμές για τη συγγραφέα Celeste Ng να μιλήσει για θέματα όπως η μητρότητα, οι οικογενειακές σχέσεις, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε κουλτούρες, η αγωνία του ανήκειν. «Βιβλίο της χρονιάς» από το Amazon για το 2014 το πρώτο, παγκόσμιο μπεστ σέλερ και αγαπημένο μυθιστόρημα των αναγνωστών για το 2017 στο Goodreads το δεύτερο, επιβεβαιώνουν με την απήχησή τους ότι η Celeste Ng είναι μια μεγάλη μυθιστοριογράφος των καιρών μας («novelist of the moment» κατά το Entertainment Weekly). Με τη Ρις Γουίδερσπουν να έχει αγοράσει σε πλειστηριασμό τα δικαιώματα του «Μικρές φωτιές παντού» και να ετοιμάζεται να το μεταφέρει στη μικρή οθόνη, είναι βέβαιο ότι θα ακούμε όλο και συχνότερα το παράξενο όνομα της Ng.

Η Celeste γεννήθηκε το 1980 στις ΗΠΑ από Κινέζους που είχαν μεταναστεύσει από το Χονκ Κονγκ στα τέλη της δεκαετίας του '60. Ο πατέρας της έγινε ερευνητής της NASA, η χημικός μητέρα της βρέθηκε να διδάσκει στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ. Η ίδια ωστόσο, ήδη από νήπιο, γοητεύτηκε περισσότερο από τις λέξεις και τις ιστορίες που αυτές μπορούν να αφηγηθούν, όπως λέει στο womanTOC. «Έμαθα να διαβάζω σε πολύ μικρή ηλικία -η μητέρα μου ισχυρίζεται ότι ήμουν 2 ετών!- και από πάντα αγαπούσα την αφήγηση ιστοριών. Από παιδί άρχισα να γράφω τις δικές μου, μικρές ιστορίες και ποιήματα. Κάποιες φορές έγραφα θεατρικά έργα και έβαζα τα ξαδέρφια μου να δίνουν παραστάσεις. Ανέκαθεν ήθελα να γίνω συγγραφέας αλλά δεν πίστεψα ότι μπορούσα να το κάνω καριέρα μέχρι που συνέβη πραγματικά».

«Έμαθα να διαβάζω σε πολύ μικρή ηλικία -η μητέρα μου ισχυρίζεται ότι ήμουν 2 ετών!- και από πάντα αγαπούσα την αφήγηση ιστοριών».

Αφού σπούδασε δημιουργική γραφή η Ng κέρδισε την πρώτη της διάκριση, το Βραβείο Hopwood, για το διήγημά της «What Passes Over». Θα ακολουθούσαν πολλές ακόμα, όπως το Βραβείο Pushcart για ένα ακόμα διήγημά της, το «Girls, At Play». Παρ' όλα αυτά μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες που πέρασε στη διάρκεια της διαδρομής της ήταν «να πιστέψω ότι είχα κάτι να πω, πως ό,τι έγραφα θα άγγιζε άλλους ανθρώπους. Για πολύ καιρό δεν έγραφα, γιατί έλεγα στον εαυτό μου πως δεν ήταν σημαντικές οι ιστορίες που ήθελα να αφηγηθώ».

Η Celeste Ng γράφει για όλους όσοι νιώθουν στο περιθώριο και ανάβει Μικρές Φωτιές Παντού
Στο «Όσα δεν σου είπα ποτέ», η έφηβη κόρη μιας Αμερικανίδας και ενός Κινέζου βρίσκεται νεκρή μετά την εξαφάνισή της.

Και στα δύο μυθιστορήματά της πρωταγωνιστούν χαρακτήρες που δυσκολεύονται να ενταχθούν στην κοινότητά τους. Στο «Όσα δεν σου είπα ποτέ» ο Κινέζος Τζέιμς, παρά την ακαδημαϊκή καριέρα του στις ΗΠΑ, δεν έχει καταφέρει να γίνει αποδεκτός από το περιβάλλον του λόγω της καταγωγής του. Στο «Μικρές Φωτιές Παντού» η φωτογράφος Μία με την αψηφισιά της για το κατεστημένο ξεχωρίζει σαν το μαύρο πρόβατο σε μια συνοικία όπου όλοι αγαπούν την οργάνωση και την τάξη – η ιστορία μάλιστα εκτυλίσσεται στο υπαρκτό Σέικερ Χάιτς του Κλίβελαντ, όπου μεγάλωσε η Ng. Οι ήρωες της Celeste αντικατοπτρίζουν την προσωπική εμπειρία της συγγραφέα. «Ως Κινεζο-αμερικανίδα γυναίκα στις ΗΠΑ, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου νιώθω στο περιθώριο. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, που έχει επηρεάσει το γράψιμό μου. Μέχρι σήμερα αισθάνομαι ότι δεν ανήκω κάπου. Η συγγραφή είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το διαχειρίζομαι: με βοηθάει να επεξεργαστώ τα βιώματά μου και να βρω άλλους ανθρώπους που έχουν νιώσει παρόμοια συναισθήματα».

«Ως Κινεζο-αμερικανίδα γυναίκα στις ΗΠΑ, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου νιώθω στο περιθώριο».

Ένα άλλο βήμα που χρησιμοποιεί η Celeste είναι τα social media. Στις ΗΠΑ του Τραμπ, όπου ανάμεσα στις «αναρίθμητες προκλήσεις είναι να μη χάσουμε την ικανότητα να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και να βλέπουμε την αξία στις εμπειρίες του άλλου» κατά τα λεγόμενά της, η συγγραφέας μέσα από το Twitter απευθύνεται σε πάνω από 100 χιλιάδες followers. «Τα social media είναι σαν το σφυρί: μπορεί να χτίσουν πράγματα, μπορεί να καταστρέψουν πράγματα. Κάποιοι χρησιμοποιούν την απήχησή τους για να επιστήσουν την προσοχή σε δεινά που πρέπει να διορθωθούν. Άλλοι -κατηγορία στην οποία ανήκω εγώ- τα χρησιμοποιούν για να ρίξουν τον προβολέα σε όσα έχουμε περισσότερο ανάγκη, όπως συμπόνοια, ομορφιά, περιέργεια. Προσπαθώ να υπενθυμίζω όχι μόνο αυτά που πολεμάμε, αλλά και αυτά για τα οποία πολεμάμε».

Στο «Μικρές Φωτιές Παντού» η φωτογράφος Μία με την αψηφισιά της για το κατεστημένο ξεχωρίζει σαν το μαύρο πρόβατο σε μια συνοικία όπου όλοι αγαπούν την οργάνωση και την τάξη.

Η τηλεοπτική μεταφορά του «Μικρές φωτιές παντού» θα τη βοηθήσει να απευθυνθεί σε ακόμα ευρύτερο κοινό. Με τη Ρις Γουίδερσπουν στην παραγωγή, η επιτυχία είναι σίγουρη. «Η Ρις διαβάζει βιβλία, έτσι η ατζέντισσά μου τής έστειλε το χειρόγραφο του “Μικρές Φωτιές Παντού” και ενθουσιάστηκα που της άρεσε. Νομίζω ότι μαζί με την Κέρι Ουάσινγκτον [συμπαραγωγό της σειράς] θα κάνουν καταπληκτική δουλειά – και οι δύο έχουν διαβάσει το μυθιστόρημα και το έχουν κατανοήσει σε πολύ προσωπικό επίπεδο».

Η τηλεοπτική μεταφορά του «Μικρές φωτιές παντού» θα βοηθήσει τη Celeste Ng να απευθυνθεί σε ακόμα ευρύτερο κοινό. Με τη Ρις Γουίδερσπουν στην παραγωγή, η επιτυχία είναι σίγουρη.

Αναπόφευκτα το όνομα της Γουίδερσπουν παραπέμπει σε μια τηλεοπτική σειρά που έκανε τη μεγάλη έκπληξη και ετοιμάζεται τώρα για δεύτερη σεζόν, την «Big Little Lies» που όλοι αγαπήσαμε για τους ολοζώντανους γυναικείους χαρακτήρες, τις ανατροπές, την ατμόσφαιρα, το φαινομενικά ανάλαφρο ύφος με πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Όλες αυτές οι αρετές υπάρχουν και στα βιβλία της Celeste Ng, ανεβάζοντας τον πήχυ των προσδοκιών. Όχι αναπάντεχα, η Celeste δηλώνει εντυπωσιασμένη από το «Big Little Lies». «Όπως πολλοί άλλοι το παρακολούθησα όταν βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα και καθηλώθηκα. Βασικά κάπου στα μέσα της σειράς γύρισα και είπα στον σύζυγό μου: “Η Ρις Γουίδερσπουν θα ήταν φανταστική ως Έλενα Ρίτσαρντσον! [μια από τις βασικές ηρωίδες του «Μικρές Φωτιές Παντού»]”. Έτσι, το γεγονός ότι θα είναι στην τηλεοπτική προσαρμογή είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Λάτρεψα το ότι το “Big Little Lies” εστίασε σε ιστορίες γυναικών σκιαγραφώντας πολλές δυνατές, σύνθετες, ηγετικές γυναικείες φιγούρες. Αυτό είναι κάτι που ελπίζω να κάνει και η προσαρμογή του “Μικρές Φωτιές Παντού”».

Info

Τα βιβλία «Όσα δεν σου είπα ποτέ» και «Μικρές φωτιές παντού» της Celeste Ng κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Read Next

28 Ιουν 2022

Το παράξενο προαίσθημα της πριγκίπισσας Νταϊάνα για το μέλλον της

Ο προσωπικός μπάτλερ της πριγκίπισσας, Πολ Μπάρελ, επιβεβαιώνει πως γνώριζε πολλές από τις ανησυχίες που την κατέκλυζαν λίγους μήνες πριν τον θάνατό της.

28 Ιουν 2022

Η γυναίκα που γέννησε 44 παιδιά μέχρι την ηλικία των 40 ετών

Και τα μεγαλώνει μόνη μια που την εγκατέλειψε ο σύζυγός της.

Περισσότερα από

Stories

28 Ιουν 2022

"Είναι αυτό που ονομάζεται καμιά φορά σκλαβιά της οικογένειας"

Απόσπασμα από το βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι "Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ". Σαν σήμερα ήρθε στη ζωή.

27 Ιουν 2022
27 Ιουν 2022

Μια σπάνια φωτογραφία αφηγείται την τραγική ιστορία της Χριστίνας Ωνάση και του Τιερί Ρουσέλ

Ο θυελλώδης γάμος της μικρότερης κόρης του Αριστοτέλη Ωνάση με τον Ρουσέλ, τα εξώγαμα παιδιά του, η επανασύνδεση που δεν ήρθε ποτέ.

27 Ιουν 2022

"Τίμησα δεόντως το σεξ και τα ναρκωτικά στη ζωή μου"

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας υπήρξε πάντα εξομολογητικός!

26 Ιουν 2022

Η αληθινή ιστορία πίσω από τον βρικόλακα της Μυκόνου

Το νησί των Ανέμων υπήρξε στοιχειωμένο από το πνεύμα ενός δολοφονημένου Μυκονιάτη χωρικού σύμφωνα με τις μαρτυρίες Γάλλου περιηγητή.

26 Ιουν 2022

Η διπλή δολοφονία του Ρώσου μαφιόζου & της καλλονής στην Ελλάδα που εξιχνιάστηκε μετά από 25 χρόνια

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τη διπλή δολοφονία, τον Φεβρουάριο του 1997, ο κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός των εκτελέσεων, βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρχών.

25 Ιουν 2022

Ρετρό κλικ: To 50s καλοκαιρινό look της Μαρία Κάλλας στην Λίμνη Γκάρντα

Η Ελληνίδα υψίφωνος περνούσε συχνά τις διακοπές της στο πολυτελές θέρετρο Σιρμιόνε.

25 Ιουν 2022

Νία Βαρντάλος: Η συγκλονιστική της ιστορία από την εξωσωματική μέχρι την υιοθεσία

Η χαμογελαστή 60χρονη Ελληνοκαναδή ηθοποιός, Νία Βαρντάλος έχει διανύσει ένα δύσκολο ψυχολογικά και σωματικά δρόμο μέχρι να καταφέρει να γίνει μητέρα.

24 Ιουν 2022

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

24 Ιουν 2022

6 ηθοποιοί που ήταν τύφλα όταν υποδύονταν τους μεθυσμένους

Κάποιοι ηθοποιοί έκαναν τα πάντα για την υποκριτική.