ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η άσχημη ζωή είναι καλύτερη από τον ωραίο θάνατο»: Ο Ευριπίδης και η αντιγηραντική ραπαμυκίνη

Η ζωή είναι γλυκιά. Σαν μέλι. Αλλά που να πάρει η ευχή το βάζο τρώγεται γρήγορα και απομένει μόνο ένα δάκτυλο ίσαμε τον πάτο...

«Η άσχημη ζωή είναι καλύτερη από τον ωραίο θάνατο»: Ο Ευριπίδης και η αντιγηραντική ραπαμυκίνη

Η ζωή είναι γλυκιά. Σαν μέλι. Αλλά που να πάρει η ευχή το βάζο τρώγεται γρήγορα και απομένει μόνο ένα δάκτυλο ίσαμε τον πάτο. Περνάνε τα χρόνια, φεύγουν νερό. Πότε είσαι είκοσι, πότε γίνεσαι σαράντα και μετά φτάνεις και εξήντα φεύγα στη σύνταξη, χαμπάρι δεν παίρνεις. Με τις πίκρες της και τις χαρές της, τους έρωτες και τις ξαφνικές συναισθηματικές ή εργασιακές κατολισθήσεις της μια ζωή μόνο δε φτάνει.

Ακόμη και η Ιέρεια στην αρχαία τραγωδία, το φώναζε στο κέντρο του θεάτρου με την φωνή της να κάνει αντίλαλο πάνω στα μάρμαρα:

«Τούτο το φως είναι γλυκό για τους ανθρώπους
να το βλέπουν και ο Κάτω Κόσμος είναι το τίποτα
είναι τρελός αυτός που θέλει να πεθάνει
η άσχημη ζωή είναι καλύτερη από τον ωραίο θάνατο»*

Ραπαμυκίνη λοιπόν. Μην ξεχάσετε αυτό το όνομα. Γιατί μια μέρα η φαρμακευτική αυτή ουσία, που έχει τις ρίζες της στο Νησί του Πάσχα, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής έως και κατά 38%. Όμως, να πως ξεκίνησαν όλα. Η ραπαμυκίνη είναι προϊόν ενός βακτηρίου που ανακαλύφθηκε στην αρχή της δεκαετίας του 1970, σε ένα δείγμα εδάφους στο μυστηριώδες Νησί του Πάσχα. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ως αντιμυκητιακός παράγοντας, σύντομα όμως διαπιστώθηκε πως είχε ισχυρές ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες και έγινε έτσι ένα πολύτιμο εργαλείο εναντίον της απόρριψης των μοσχευμάτων. Η σπουδαιότερη ανακάλυψη ήταν αλλού. Οι επιστήμονες κατέληξαν μετά από πειράματα με τρία είδη κατώτερων οργανισμών, ότι καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης. Τώρα όμως διαπιστώνεται πως επηρεάζει τη διαδικασία της γήρανσης και στα ποντίκια - πρώτη φορά που έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο σε θηλαστικό με φαρμακολογική παρέμβαση.

Τόσο στους κατώτερους οργανισμούς στους οποίους είχε δοκιμαστεί νωρίτερα όσο και στα ποντίκια, η ραπαμυκίνη επηρέασε τη γήρανση με τον ίδιο τρόπο: διαταράσσοντας την επίδραση ενός ενζύμου ονόματι ΤΟR, το οποίο ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων. Η αλήθεια πάντως είναι ότι τον μέσο άνθρωπο, δεν τον ενδιαφέρει ο τρόπος. Τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα: η επιμήκυνση δηλαδή του ανθρώπινου προσδόκιμου ζωής με ένα χάπι. Προς το παρόν, όμως ανήκει μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Να ‘ταν τα νιάτα δύο φορές, δηλαδή. Τα γηρατειά καμία. Και με μία δόση ραπαμυκίνης να ζούσε κάποιος μέχρι τα 125 και βάλε. Και αντί από τότε που βγήκε στη σύνταξη, η ζωή του να είναι γλυκιά λόγω του ότι … έχει ζάχαρο και τρέχει στους γιατρούς να του χτυπάνε ενέσεις ινσουλίνης, να τρέχει για «χτύπημα» υπό τους ήχους του μελλοντικού Tiësto στο Super Paradise στη Μύκονο. Καθόλου άσχημα.

* Ευριπίδης, Ιφιγένεια εν Αυλίδι.

«Η άσχημη ζωή είναι καλύτερη από τον ωραίο θάνατο»: Ο Ευριπίδης και η αντιγηραντική ραπαμυκίνη
Η συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης»,Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:“Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) “Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), “Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, “Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά.Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη θεσσαλονίκη.

Φωτό: National gallery of Australia

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.