ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η απίστευτη ιστορία της ακτιβίστριας που μετά από φοβερό ατύχημα πέρασε 738 μέρες πάνω σε ένα δέντρο

Δεκαετίες πριν από την Γκρέτα Τούνμπεργκ, ήταν η Τζούλια Χιλ, που με την «τρέλα» της κατάφερε να διασώσει ένα υπεραιωνόβιο δάσος από σεκόγιες.

Η απίστευτη ιστορία της ακτιβίστριας που μετά από φοβερό ατύχημα πέρασε 738 μέρες πάνω σε ένα δέντρο

Περιβαλλοντική ακτιβίστρια και συγγραφέας ενός μπεστ σέλερ, η 46χρονη σήμερα Τζούλια Χιλ, δεκαετίες πριν από την Γκρέτα Τούνμπεργκ, σε ηλικία 22 ετών, αποφάσισε να περάσει 738 μέρες πάνω σε μια σεκόγια, στέλνοντας σε ολόκληρο τον κόσμο ένα δυνατό μήνυμα. Αυτή είναι η απίστευτη ιστορία της ζωής της, που σημαδεύτηκε από ένα φοβερό ατύχημα.

Κόρη ενός ευαγγελιστή ιερέα, η Τζούλια, που γεννήθηκε το 1974 στο Μισούρι, πέρασε τα παιδικά της χρόνια γυρίζοντας τις ΗΠΑ, μαζί με τη μητέρα και τους δύο αδερφούς της, μέσα σε ένα βαν. Οι πρώτες της αναμνήσεις είναι γεμάτες με παιχνίδια σε πυκνά δάση, κοντά στις πόλεις που επισκεπτόταν ο πατέρας της για τα κηρύγματά του.

Σε μια οικογενειακή πεζοπορία, σε ηλικία έξι ετών, μια πεταλούδα προσγειώθηκε πάνω στο δάχτυλο του κοριτσιού και παρέμεινε εκεί μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους, γεγονός που ενέπνευσε το παρατσούκλι που θα την ακολουθούσε για τα επόμενα χρόνια: «Πεταλούδα».

Ξεκίνησε σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας αλλά τις εγκατέλειψε, πιάνοντας δουλειά σε διάφορα εστιατόρια και μπαρ. Το 1996, όταν ήταν 22 ετών, ένα φορτηγό συνέτριψε το αυτοκίνητο που οδηγούσε και ένας τροχός διαπέρασε το κρανίο της.

Μετά από έναν περίπου χρόνο αποκατάστασης άρχισε να περπατάει και να μιλάει ξανά, αλλά εκείνο το γεγονός θα καθόριζε για πάντα τη διαδρομή της στη ζωή: «Εκείνη η ρόδα με οδήγησε σε μια νέα κατεύθυνση… Κατά την ανάρρωσή μου, συνειδητοποίησα ότι ολόκληρη η ζωή μου ήταν εκτός ισορροπίας… Είχα εμμονή με την καριέρα μου, με την επιτυχία και με τα υλικά αγαθά. Το ατύχημα με έκανε να συνειδητοποιήσω τη σημασία της κάθε στιγμής και αποφάσισα να κάνω ό,τι μπορούσα για να αφήσω ένα θετικό αποτύπωμα στο μέλλον».

Το 1996, όταν ήταν 22 ετών, ένα φορτηγό συνέτριψε το αυτοκίνητο που οδηγούσε και ένας τροχός διαπέρασε το κρανίο της.

Σε ένα road trip στην Καλιφόρνια που ξεκίνησε το 1997, συνάντησε μια ομάδα ακτιβιστών, που προσπαθώντας να προστατεύσουν ένα δάσος σεκόγιας από την αποψίλωση, είχαν κάνει κατάληψη στα δέντρα. Η Χιλ τους ακολούθησε και κάπως έτσι βρέθηκε 55 μέτρα πάνω από το έδαφος, σε μια μικροσκοπική ξύλινη πλατφόρμα, πάνω σε μια σεκόγια 1500 ετών που ονόμασε «Λούνα». Η πρώτη της κατάληψη πάνω στη Λούνα κράτησε έξι μέρες, αλλά η δεύτερη, η οποία άρχισε τον Δεκέμβριο του 1997, διήρκησε πάνω από δύο χρόνια.

Κατά την παραμονή πάνω στο πρωτόλειο δεντρόσπιτό της, είχε να αντιμετωπίσει διάφορες ασθένειες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, καταρρακτώδεις βροχές, θυελλώδεις ανέμους από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο κυκλώνας Ελ Νίνιο, αλλά και μια εισβολή σεκιουριτάδων από την εταιρεία Pacific Lumber, που επιχειρούσε να αποψιλώσει το δάσος. Επιβίωσε προετοιμάζοντας γεύματα σε μια μικροσκοπική κουζίνα προπανίου και προστατεύοντας τον εαυτό της από το κρύο με έναν υπνόσακο.

Κατά την παραμονή πάνω στο πρωτόλειο δεντρόσπιτό της, είχε να αντιμετωπίσει διάφορες ασθένειες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, καταρρακτώδεις βροχές, θυελλώδεις ανέμους από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο κυκλώνας Ελ Νίνιο

Η γενναιότητά της, που κάποιοι αποκάλεσαν «τρέλα», προσέλκυσε φυσικά την προσοχή των media, με αποτέλεσμα κάποιοι δημοσιογράφοι να σκαρφαλώσουν στο δεντρόσπιτό της και να της πάρουν συνέντευξη. Ο άθλος της φόρτωσε την Pacific Lumber με αρνητική δημοσιότητα, εξαναγκάζοντας την εταιρεία, τελικά, σε έναν συμβιβασμό: να διατηρήσει μια ζώνη του δάσους με υπεραιωνόβιες σεκόγιες όπως η Λούνα.

Η Τζούλια αναδείχθηκε ανάμεσα στις πιο φημισμένες περιβαλλοντικές ακτιβίστριες, ιδιαίτερα όταν το βιβλίο της, «The Legacy of Luna», έγινε μπεστ σέλερ. Συμμετείχε επίσης στην ίδρυση της μη κερδοσκοπικής, περιβαλλοντικής οργάνωσης Circle of Life Foundation, που αργότερα μετονομάστηκε σε Engage Network.

Συνέχισε να αγωνίζεται για τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Ενδεικτικά, το 2002 ενώ διαμαρτυρόταν κατά της τοποθέτησης ενός αγωγού πετρελαίου στο Εκουαδόρ, που απειλούσε την ισορροπία ενός δάσους των Άνδεων, συνελήφθη μαζί με άλλους διαδηλωτές και απελάθηκε. Σήμερα συνεχίζει να αφηγείται την ιστορία της μέσα από την προσωπική της ιστοσελίδα και τις διαλέξεις που παραδίδει ως life coacher και δεν έχει σταματήσει ποτέ να υπηρετεί το θεμελιώδες πιστεύω της: «Είμαστε οι πρόγονοι του μέλλοντός μας. Ποια κληρονομιά θα θέλαμε να αφήσουμε;».

Δείτε (σε τρία μέρη) ένα μίνι ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Τζούλια Χιλ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτό: www.juliabutterflyhill.com

Read Next

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.