ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H ζωή στο τρίτο lockdown: Τι αλλάζει σε καταστήματα, take away, τηλεργασία -Tι μένει ανοιχτό

Ποια καταστήματα παραμένουν ανοικτά -πώς θα λειτουργήσουν τα supermarket- οι όροι του take away και τα αυξημένα ποσοστά τηλεργασίας.

H ζωή στο τρίτο lockdown: Τι αλλάζει σε καταστήματα, take away, τηλεργασία  -Tι μένει ανοιχτό

Τι ισχύει από την Πέμπτη το πρωί; Κατ άρχάς, περισσότεροι εργαζόμενοι σε τηλεργασία, περισσότεροι και σε αναστολή σύμβασης εργασίας λόγω του "λουκέτου" στα καταστήματα, τα οποία θα επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο με τα e-shops. Σχολεία κλειστά και τα παιδιά ξανά μπροστά στις οθόνες: πρωί για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου, απόγευμα για τα παιδιά του δημοτικού.

Ποια μαγαζιά μένουν ανοιχτά

Τα σούπερμαρκετ θα λειτουργούν με τους γνωστούς περιορισμούς μέχρι τις 20:00, αλλά κατεβάζουν ρολά από τις 17:00 το Σάββατο για να προλαβαίνουν οι πολίτες και οι εργαζόμενοι την απαγόρευση κυκλοφορίας: 07:00 με 21:00 θα κυκλοφορούμε τις καθημερινές, 07:00 με 18:00 τα Σαββατοκύριακα.

Ανοικτά μένουν μόνο τα μαγαζιά για τα απαραίτητα: γυαλιά, ακουστικά βαρηκοίας, τροφές για ζώα, πληρωμές λογαριασμών, επισκευές τηλεφώνου, συνεργεία αυτοκινήτων (πιθανότατα και τα ΚΤΕΟ καθώς πρέπει να διασφαλιστεί ο έλεγχος καλής λειτουργίας των οχημάτων), βενζινάδικα.

Σωτηρία από τον Άγιο Βαλεντίνο

Όσο για τα ψώνια που αφορούν σε ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά είδη κλπ, μόνο με e-shop, καθώς ακόμη και τα supermarket δεν θα επιτρέπεται να τα διαθέτουν στην αγορά. Κάπως έτσι, θα συμπληρώσουμε τον πρώτο ολόκληρο χρόνο πανδημίας, καθώς τα μέτρα που θα εξειδικευτούν το μεσημέρι, θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, στην καλύτερη περίπτωση.

Μια… διέξοδος χαράς διερευνάται (και ταυτόχρονα μια μικρή σανίδα σωτηρίας για τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων καταστημάτων) και αυτή έχει να κάνει με την λειτουργία των ανθοπωλείων την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έστω και με ραντεβού.

Η σημερινή "ανάσα" εφαρμογής των σκληρών μέτρων δόθηκε προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προσαρμογή της αγοράς και να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των δύο τελευταίων Σαββατοκύριακων: μέτρα να εφαρμόζονται χωρίς να έχουν αποτυπωθεί σε μια υπουργική απόφαση. Δίνεται το χρονικό περιθώριο στους μαθητές να πάρουν τα βιβλία κάτω από τα θρανία, στα καταστήματα λιανικής να εξυπηρετήσουν τα σημερινά ραντεβού του click away και να ακυρώσουν τα προγραμματισμένα ραντεβού για τις επόμενες ημέρες.

Διευθετήσεις αναμένονται και στις επιχειρήσεις, καθώς με τα παιδιά του δημοτικού στο σπίτι αλλά και την πιθανή αύξηση της τηλεργασίας στο δημόσιο, θα χρειαστεί να αναπροσαρμοστούν οι προγραμματισμοί τόσο των επιχειρήσεων όσο και των οικογενειών. Αυτό μαρτυρά και η παρουσία της γενικής γραμματέος του υπουργείου Εργασίας στη σημερινή παρουσίαση των μέτρων υπό τον κ. Χαρδαλιά.

Ξεκάθαρος στόχος

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να περιοριστούν δραστικά οι μετακινήσεις τις επόμενες 20 ημέρες. Να χορηγηθούν λιγότερες βεβαιώσεις εργασίας, να μην χρειάζεται να μετακινηθούν υπάλληλοι στα μαγαζιά καθώς δεν θα υπάρχει το click away και να μην πηγαίνουν οι γονείς στα σχολεία για να παραλάβουν ή για να αφήσουν τα παιδιά τους. Υπό αυτή τη λογική, η αγορά θα λειτουργεί ως εξής:

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ: οι πωλήσεις θα επιτρέπονται μόνο μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων (eshops).

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Θα λειτουργούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 07:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα το Σάββατο. Δεν θα επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ να πωλούν είδη όπως ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια, ηλεκτρικές συσκευές κλπ κάτι που θα διαρκέσει όσο θα διαρκέσει και η απαγόρευση των καταστημάτων λιανικής για υποδοχή πελατών εντός του καταστήματος.

ΕΣΤΙΑΣΗ: Η λειτουργία συνεχίζεται μόνο με delivery και take away το οποίο θα επιτρέπεται αλλά δεν θα είναι λόγος εξόδου από το σπίτι. Δηλαδή, δεν θα μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι του μόνο για παραλάβει τρόφιμα από το σουβλατζίδικο της γειτονίας.

ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: Εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων, τα pet shops, τα καθαριστήρια, τα μαγαζιά τηλεπικοινωνιών μόνο για την πληρωμή λογαριασμών και την επισκευή συσκευών, τα καταστήματα οπτικών και ακουστικών βαρηκοίας (μόνο με ραντεβού) ενώ θα επιτρέπεται η 24ωρη λειτουργία των περίπτερων. Κανονικά επίσης θα λειτουργούν τα συνεργεία των αυτοκινήτων ενώ πιθανή είναι και η λειτουργία των ΚΤΕΟ όπως προαναφέρθηκε. Στις 12:00 θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για το αν θα επιτραπεί η λειτουργία των ανθοπωλείων μόνο γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα καταστραφούν αποθέματα εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87