ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μαρί Κιουρί: H επιστήμονας που τιμήθηκε με δύο βραβεία Νόμπελ, σπούδασε παράνομα και μυστικά

Με αφορμή την χθεσινή Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, ένα μικρό αφιέρωμα στην κορυφαία επιστήμονας όλων των εποχών.

Το 1903 η Μαρί Κιούρι και ο σύζυγός της Πιέρ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής για την κοινή τους, σπουδαία έρευνα πάνω στη Ραδιενέργεια. Μόλις 8 χρόνια αργότερα η Κιούρι τιμήθηκε ξανά, αυτή τη φορά με το Νόμπελ Χημείας, για τις σημαντικές ανακαλύψεις του ραδίου, αλλά και του πολωνίου, ένα στοιχείο στο οποίο έδωσε το όνομα της πατρίδας της. Το έργο της Μαρί Κιούρι είναι αξεπέραστο και θεωρείται πως άλλαξε για πάντα την εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ιατρικής.

Η κορυφαία επιστήμονας υπήρξε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ, και παράλληλα ο πρώτος άνθρωπος στα χρονικά της παγκόσμιας επιστήμης που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ, σε διαφορετικά μεταξύ τους πεδία.

Αυτό το σπουδαίο μυαλό, μία από τις μεγαλύτερες διάνοιες της εποχής της, ωστόσο, παραλίγο να μην καταφέρει να σπουδάσει, αφού στην Πολωνία των καιρών της θεωρούνταν παράνομο για μία γυναίκα το να εισέλθει στους κόλπους της ανώτατης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Τόσο η ίδια η Κιούρι, όσο και η αδελφή της Μπρόνια, υπήρξαν εξαιρετικές μαθήτριες που εντυπωσίαζαν πάντα τους καθηγητές του γυμνασίου στο οποίο πήγαιναν με την αντίληψη και τις επιδόσεις τους, Ο πατέρας τους υπήρξε καθηγητής μαθηματικών και ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός στα όνειρα των δύο κοριτσιών του να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους σε κάποιο ανώτερο ίδρυμα. Μάλιστα όταν η πολωνική κυβέρνηση απαγόρευσε στα κορίτσια να παρακολοθούν συγκεκριμένα μαθήματα, όπως η φυσική και η χημεία, ο μπαμπάς των δύο χαρισματικών γυναικών έφερε κρυφά στο σπίτι τους εξοπλισμό προκειμένου να μπορέσει να τις διδάξει ο ίδιος τα μαθήματα που τόσο αγαπούσαν.

Με το πανεπιστήμιο να παραμένει ένα άπιαστο όνειρο για τις νεαρές γυναίκες στην Πολωνία στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, οι δύο αδελφές είχαν σαν μοναδική επιλογή να σπουδάσουν στο εξωτερικό, εάν ήθελαν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους. Ο πατέρας τους, δυστυχώς, τους ανακοίνωσε πως δεν ήταν σε θέση να στηρίξει οικονομικά ένα τέτοιο εγχείρημα και τότε η Μαρί προσφέρθηκε να μείνει πίσω στην Πολωνία προκειμένου να εργαστεί ως κουβερνάντα και δασκάλα ώστε να χρηματοδοτήσει η ίδια τις σπουδές της Μπρόνια στο Παρίσι.

Η μικρότερη αδελφή της Κιουρί έφυγε, λοιπόν, για τη γαλλική πρωτεύουσα όπου φοίτησε στο τμήμα φαρμακευτικής, ενώ η Μαρί παρέμεινε στην Πολωνία για να συνεχίσει στα κρυφά τις σπουδές της σε ένα παράνομο ακαδημαϊκό ίδρυμα, το οποίο λειτουργούσε με την κωδική ονομασία "Flying University". Εκεί όπου πήγαιναν πολλοί νεαροί Πολωνοί για να παρακολουθούν μαθήματα αυστηρά απαγορευμένα από το ρωσικό κράτος, ανάμεσα τους η Πολωνική Ιστορία και ο Πολωνικός Εθνικισμός.

Το "Flying University" ερχόταν σε κόντρα με τους νόμους του τσαρικού ρωσικού κράτους με πάρα πολλούς τρόπους, αφού δεχόταν γυναίκες στις τάξεις του, αλλά και καθηγήτριες που ξεχώριζαν με την ενέργεια και τις γνώσεις τους πίσω από τα έδρανα. Μερικά χρόνια αργότερα, έχοντας καταφέρει να μαζέψει αρκετά χρήματα από τη εργασία της η Κιουρί πήγε στο Παρίσι για να συναντήσει την αδελφή της στο διάσημο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπου συνέχισε τις σπουδές της στη Φυσική παίροντας με άριστα το πτυχίο της.

Σήμερα η συνεισφορά της στον τομέα της επιστήμης θεωρείται ανεπανάληπτη και ανεκτίμητη.

Μαρί Κιουρί: H επιστήμονας που τιμήθηκε με δύο βραβεία Νόμπελ, σπούδασε παράνομα και μυστικά

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram.

Read Next

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.