ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H εκκεντρική γυναίκα για την οποία γράφτηκε ένα από τα διασημότερα τραγούδια των 60's

«Η Σουζάν σε παίρνει στο σπίτι της δίπλα στο ποτάμι και σε ταϊζει τσάι και πορτοκάλια που έχουν έρθει από την Κίνα»

H εκκεντρική γυναίκα για την οποία γράφτηκε ένα από τα διασημότερα τραγούδια των 60's

Στις αρχές της δεκαετία του '60 ο Λέοναρντ Κόεν, ένας νέος, επίδοξος ποιητής από τον Καναδά, γνωρίζει στο Μόντρεαλ μία νεαρή χορεύτρια, τη Σουζάν Βερντάλ. Εκείνος γοητεύεται αμέσως από το πανέμορφο κορμί της και το δυνατό της μυαλό, εκείνη συναισθάνεται αμέσως την πνευματική σύνδεση ανάμεσα τους, ωστόσο δε νιώθει καμία ερωτική έλξη για εκείνον. Παρά το γεγονός ότι η Βερντάλ ήταν σε σταθερή σχέση με τον γλύπτη Armand Vaillancourt, με τον οποίο ζούσαν μαζί σε ένα ξύλινο σπίτι στο λιμάνι του Μόντρεαλ, εκείνη και ο Κόεν αναπτύσσουν μία μοναδική, πλατωνική σχέση. Μία σχέση που άνθισε μέσα από πολύωρες συζητήσεις ενώ περπατούσαν κατά μήκος της μεγάλης προβλήτας του λιμανιού και ενώ έπιναν το τσάι από γιασεμί που έφτιαχνε η Σουζάν κάθε απόγευμα.

Εκείνη έχει βρει στο πρόσωπο του μία αδελφή ψυχή, εκείνος φανταζόταν ότι έκανε σεξ μαζί της και την ποθούσε όλο και περισσότερο. Τελικά εξέφρασε τον ανεκπλήρωτο έρωτα του μέσα από του στίχους ενός πανέμορφου ποιήματος με τίτλο το όνομα της. Το Suzanne κυκλοφορεί το 1966 σε μία από τις πρώτες συλλογές του Κόεν και μιλάει για μία γυναίκα συγκλονιστικής ομορφιάς, ημίτρελη και εκκεντρική, η οποία παίρνει τον αφηγητή σε ένα σπίτι δίπλα στο ποτάμι και του σερβίρει τσάι και πορτοκάλια από την Κίνα. «Νομίζω ότι αποτύπωσε την φύση της σχέση μας τέλεια,» θα πει σε συνέντευξη της η Βερντάλ πολλά χρόνια αργότερα.

Tην ίδια χρονιά η τραγουδοποιός Tζούντι Κόλινς, η οποία ήταν στενή φίλη του Κόεν, δανείζεται τους στίχους του ποιήματος και αρχίζει να το παίζει σε διάφορες διαδηλώσεις για την ειρήνη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Νέα Υόρκη, δημιουργώντας γύρω του έναν folk θρύλο ερήμην του ίδιου του δημιουργού του. Στο μεταξύ ο Λέοναρντ είχε ήδη εγκατασταθεί μόνιμα στην Ύδρα και αγόρασε το διάσημο, πια, σπίτι του με την μπλε πόρτα, όπου έζησε αρκετά χρόνια μαζί με τη συντροφό του Μαριάν Ιλέν. Τότε έφτασε ένα γράμμα από Αμερική. Ήταν από την Κόλινς, η οποία τον ενημέρωνε για την σαρωτική επιτυχία των στίχων του στο ευρύ κοινό, παροτρύνοντας τον να επιστρέψει στις ΗΠΑ για να ηχογραφήσει ο ίδιος το τραγούδι και να εξαργυρώσει τη δόξα.

Θέλοντας να ζήσει μία νέα περιπέτεια, ο Κόεν αφήνει, προσωρινά την Ύδρα, και ταξιδεύει για Νέα Υόρκη. Η δική του εκδοχή στο Suzanne περιέχεται στον πρώτο δίσκο του ως τραγουδοποιός, το περίφημο «Songs of Leonard Cohen», το οποίο κυκλοφόρησε το 1967 και ήταν η αρχή μίας τεράστιας μουσικής καριέρας.

Παρόλο που αρκετοί θαυμαστές του Καναδού τραγουδοποιού θα παρερμηνεύσουν το περιεχόμενο του Suzanne μέσα στα χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η σχέση του Κόεν και της Βερντάλ ήταν πολλά περισσότερα από μία πλατωνική επαφή ανάμεσα σε δύο στενούς φίλους, τόσο ο ίδιος ο συγγραφέας του ποιήματος όσο και η Βερντάλ επέμεναν μέχρι το τέλος της ζωής τους ότι δεν υπήρξε ποτέ σεξουαλική σχέση ανάμεσα τους.

To Suzenna με τη φωνή του Λέοναρντ Κόεν.

«Όπως λένε και οι στίχοι, άγγιξα το κορμί της μονάχα με το μυαλό μου, » θα πει ο Κόεν σε μεταγενέστερη συνέντευξη του, ενώ η ίδια η Σουζάν, η γυναίκα που ενέπνευσε ένα από τα διασημότερα τραγούδια της παγκόσμιας δισκογραφίας, είπε το 2006 ότι η επαφή της με τον Κόεν ήταν πάντα κάτι πολύ βαθύ και πνευματικό: «'Hταν πολύ καλύτερο ακόμα και από το καλύτερο σεξ του κόσμου».

Το Suzanne θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της ροκ δισκογραφίας και ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της δεκαετίας του '60. Το αμερικανικό περιοδικό Pitchfork το κατέταξε στην 41η θέση με τα πιο σημαντικά κομμάτια που γράφτηκαν από το 1960 έως το 1969.

Δείτε το βίντεο:

Kεντρική φωτογραφία: YouTube

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.