ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Για 12η συνεχή χρονιά, η Νορβηγία προσφέρει το καλύτερο επίπεδο ζωής, συμπεραίνει έρευνα του ΟΗΕ.

Για 12η συνεχή χρονιά, η Νορβηγία προσφέρει το καλύτερο επίπεδο ζωής, συμπεραίνει έρευνα του ΟΗΕ.

Τα αποτελέσματα της ετήσιας μελέτης των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρώπινη ανάπτυξη, που προκύπτει από πολύ εκτενή έρευνα σε κάθε γωνιά της υφηλίου, δημοσιεύθηκαν για το 2015 πριν από λίγες ημέρες. Και οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλούν.

Η Νορβηγία ψηφίστηκε ως η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να ζει κανείς – ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κερδίζει τον συγκεκριμένο τίτλο για 12η συνεχή χρονιά. Ανάμεσα σε σχεδόν 200 χώρες, η συγκεκριμένη εξακολουθεί να πετυχαίνει το καλύτερο «σκορ» στο προσδόκιμο ζωής, την εκπαίδευση και το επίπεδο ζωής, καθώς και σε μια σειρά μικρότερων κατηγοριών. Και όλα αυτά, την εκτινάσσουν στην κορυφή της λίστας των Ηνωμένων Εθνών (στην οποία κάθε χώρα βαθμολογείται σε κλίμακα από 0 έως 1).

Το προσδόκιμο ζωής για όσους γεννιούνται σήμερα στη Νορβηγία φθάνει στα 81,6 έτη, ενώ το ακαθάριστο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 64.922 δολάρια.

Οι συνεχείς πρωτιές που σημειώνει η Νορβηγία επιτυγχάνονται χάρη σε μια σειρά από παράγοντες, όπως την αξιοποίηση του πετρελαίου για την οικονομική της ανάπτυξη, το ισχυρό σύστημα υγείας και την αποτελεσματική κυβερνητική δομή. Επίσης, οι φυσικές ομορφιές αποτελούν τη βάση για μια πλούσια τουριστική βιομηχανία.

Στη λίστα που δημοσιεύθηκε στις 14 Δεκέμβρη, τη Νορβηγία ακολουθούν η Δανία, η Αυστραλία και η Ελβετία. Αντίθετα, πρώτοι από το τέλος βρίσκονται η Νιγηρία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Ερυθραία, το Τσαντ και το Μπουρούντι. Και παρότι οι περισσότερες χώρες παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, η Συρία κατέβηκε κατά 15 θέσεις, ενώ η Λιβύη 27.

Ωστόσο, από τη φετινή έρευνα των Ηνωμένων Εθνών προκύπτει και ένα αισιόδοξο συμπέρασμα: Αν και 830 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ανήκουν ακόμη στην κατηγορία των «φτωχών εργαζομένων» βγάζοντας λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, άλλα 2 δισεκατομμύρια κατάφεραν να βγουν από την ακραία φτώχεια κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών.

Απόδοση: Αλεξάνδρα Καστάνια

Read Next

24 Μαϊ 2022

"Hermettes": Η "μυστική" κοινότητα των γυναικών που επιλέγουν τη μοναξιά

Ένας απομονωμένος τρόπος ζωής που δεν προϋποθέτει νέους ή/και παλιούς φίλους.

21 Μαϊ 2022

Νίκος Κούρκουλος: Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο από τα εφηβικά του χρόνια

Νίκος Κούρκουλος: Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο από τα εφηβικά του χρόνια

Περισσότερα από

Stories

21 Μαϊ 2022

Άννα Γουίντουρ: Η ανεπίσημη βιογραφία της Σιδηράς Κυρίας της Μόδας

Η βιογραφία γράφτηκε χωρίς την Άννα Γουίντουρ

20 Μαϊ 2022

Φρίντα Κάλο: Η τηλεοπτική σειρά που θα δείξει τις άγνωστες πτυχές της ζωής και των έργων της

Το ίδρυμα της Φρίντα Κάλο και η BTF Media με έδρα το Μαϊάμι συνεργάστηκαν για την παραγωγή τηλεοπτικής σειράς βασισμένης στη ζωή και τα έργα της.

20 Μαϊ 2022

Η γόνος Μπάρμπαρα Μπέικελαντ προσπάθησε να "θεραπεύσει" την ομοφυλοφυλία του γιου της με αιμομιξία

Η Μπάρμπαρα Μπέικελαντ πίεζε αφόρητα τον γιό της να "θεραπευτεί" από την ομοφυλοφυλία του. Έπρεπε να αλλάξει πάση θυσία. Τελικά εκείνος τη δολοφόνησε.

20 Μαϊ 2022

Τζόνι Ντεπ - Κέιτ Μος: Ο θυελλώδης έρωτας που κατέστρεφε πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείων

Ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια των ‘90s που άφησε εποχή με το φλογερό πάθος, τις έντονες σύγκρουσης αλλά και τον τεράστιο εθισμό στην κοκαΐνη.

19 Μαϊ 2022

Σπάνιο κλικ από τον γάμο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ με την δεύτερη «άγνωστη» σύζυγό του, Νανά

Μετά το διαζύγιο από την εθνική σταρ, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύεται για δεύτερη φορά σε μια κλειστή σχεδόν οικογενειακή τελετή την Νανά Ειλικρινή.

19 Μαϊ 2022

Καλλιτέχνις αναδημιουργεί διάσημους πίνακες με πρωταγωνιστή τον σκύλο της

Η Eliza Reinhardt και ο Finnegan, για τους φίλους Finn, είναι λάτρεις της τέχνης και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

18 Μαϊ 2022

Ποια είναι η Ελληνο-ιταλίδα σχεδιάστρια που δημιούργησε το κολιέ της Μαρέβας Μητσοτάκη;

Το statement κόσμημα εντυπωσίασε στην εμφάνιση της συζύγου του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή τους στο Λευκό Οίκο.

18 Μαϊ 2022

Ντιζάιν: ο λιλιπούτειος κόσμος του Kiyotaka Mizukosh

Ο μόλις 21 ετών σχεδιαστής Kiyotaka Mizukoshi έχει μόλις ιδρύσει την επιχείρησή του, τα Mozu Studios που εξειδικεύονται στις... συρρικνώσεις.

18 Μαϊ 2022

Μπορεί ένα 6χρονο παιδί να τρέξει μαραθώνιο; Η ιστορία του μικρού Ranier που δίχασε το κοινό

Μια καταγγελία έστειλε την Πρόνοια στο σπίτι της οικογένειας Crawford και ο λόγος ήταν η συμμετοχή του 6χρονου στον μαραθώνιο.