ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα θέαμα από το μέλλον: Μια τρισδιάστατη όπερα έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μετά την τεράστια επιτυχία του σε διάφορα μέρη του κόσμου, το Blank Out του Μισέλ φαν ντερ Άα έρχεται στην Αθήνα στις 30 και 31 Μαρτίου.

Ένα θέαμα από το μέλλον: Μια τρισδιάστατη όπερα έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια 3-D όπερα δωματίου, ένα ποιητικό multimedia έργο υπερσύγχρονης αισθητικής συνδυάζει το live action με καινοτόμες τεχνικές διαδραστικού φιλμ και με την ευφάνταστη μουσική του πάντα καινοτόμου Μισέλ φαν ντερ Άα. Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε στο Μουσικό Φεστιβάλ του Πεκίνου, στο Musica Nova του Ελσίνκι και στα Φεστιβάλ του Αννόβερου και της Λουκέρνης, το Blank Out έρχεται στην Αθήνα.

Το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 8:00 το βράδυ θα φορέσουμε ειδικά γυαλιά και θα παρακολουθήσουμε ζωντανά (με ελληνικούς υπέρτιτλους) στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη τη state-of-the-art δημιουργία του πρωτοπόρου Oλλανδού καλλιτέχνη που παντρεύει τη νέα μουσική με την τεχνολογία, την παράλληλη σκηνική και τρισδιάστατη κινηματογραφική δράση πάνω σε έναν κοινό μουσικό καμβά: η σοπράνο Κάθριν Μάνλυ τραγουδά live πάνω στη σκηνή, ενώ ο βαρύτονος Ρόντρικ Ουίλλιαμς ερμηνεύει τον ρόλο του στην ταινία που προβάλλεται ταυτόχρονα σε διάφορα επίπεδα της σκηνικού χώρου.

Tην ίδια στιγμή, οι δύο πρωταγωνιστές διαλέγονται με τη Χορωδία Δωματίου της Ολλανδίας και με τη μουσική (soundtrack) του Φαν ντερ Άα που ακούγεται στο φιλμ. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Κλάας Στοκ. Η δραματουργία είναι της Σόφι Μότλυ. Τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς σχεδίασε ο Φλόριαν Γκάντσεβοορτ.

Ένα θέαμα από το μέλλον: Μια τρισδιάστατη όπερα έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαρτίου θα φορέσουμε ειδικά γυαλιά και θα παρακολουθήσουμε ζωντανά (με ελληνικούς υπέρτιτλους) τη state-of-the-art δημιουργία του πρωτοπόρου Μισέλ φαν ντερ Άα που παντρεύει τη νέα μουσική με την τεχνολογία.

Ο Μισέλ φαν ντερ Άα, πολυβραβευμένος και πολυδιάστατος δημιουργός, ένας από τους σπουδαιότερους της νέας γενιάς, εμπνεύστηκε το λιμπρέτο του Βlank Out από το έργο και τη ζωή της νοτιοαφρικανής ποιήτριας Ίνγκριντ Γιόνκερ – εμβληματικής μορφής του φεμινισμού αλλά και του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ στην πατρίδα της–, την οποία λάτρεψε από την πρώτη στιγμή που γνώρισε τα κείμενά της.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον διάλογο ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα. Πρόκειται για μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία που πραγματεύεται τη διαχείριση τραυματικών γεγονότων της ζωής και οδυνηρών αναμνήσεων του παρελθόντος. Μια ιστορία με ένα τέλος αποκαλυπτικό και για τους δύο πρωταγωνιστές.

Η παράσταση αποτελεί παραγγελία και συμπαραγωγή της Εθνικής Όπερας της Ολλανδίας, του Φεστιβάλ της Λουκέρνης και του Θεάτρου της Όπερας της Ρώμης, παρουσιάζεται με την υποστήριξη του Fonds Podiumκunsten-Performing Arts Fund NL και ανεβαίνει στο Μέγαρο με την ευγενική χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ο Φαν ντερ Άα έχει τιμηθεί με τα βραβεία Johannes Vermeer (2015) και Grawemeyer (2013). Τα ευφάνταστα μουσικοθεατρικά του έργα Sunken Garden (2011-12), The Book of Disquiet (2008), After Life (2005/06) και One (2002) έχουν ενθουσιάσει διεθνώς κοινό και κριτικούς. Βασικό χαρακτηριστικό της δουλειάς του είναι ότι τα σκηνικά, τα κινηματογραφικά και τα μουσικά στοιχεία συνυφαίνονται και διαστρωματώνονται σε διαφανή επίπεδα δημιουργώντας έργα που παραπέμπουν εν μέρει σε ντοκιμαντέρ και εν μέρει σε φιλοσοφικό δοκίμιο.

Info

Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου, 20:00, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Γυναίκα: Katherine Manley (επί σκηνής). Άνδρας: Roderick Williams (στην ταινία). Nederlands Kamerkoor (στην ταινία). Klaas Stok: μουσική διεύθυνση. Σκηνοθεσία-σύλληψη: Michel van der Aa. Δραματουργία: Sophie Motley. Φωτισμοί: Floriaan Ganzevoort. Eισιτήρια: τηλ. 210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public. Πληροφορίες: τηλ. 210 72 82 333, www.megaron.gr

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.