ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ένα μεταμοντέρνο πανηγύρι»: H ιστορία του φεστιβάλ που γίνεται σε χωριό-φάντασμα της Κεφαλονιάς

Τον Αύγουστο στο Saristra Festival, στα Παλιά Βλαχάτα Σάμης, θα δείτε ακόμα και γιαγιάδες να κάθονται μέχρι τα μεσάνυχτα ανάμεσα στα ερείπια ακούγοντας techno.

«Ένα μεταμοντέρνο πανηγύρι»: H ιστορία του φεστιβάλ που γίνεται σε χωριό-φάντασμα της Κεφαλονιάς

Φανταστείτε ανάμεσα σε μισογκρεμισμένα κτίρια, παλιές στέρνες, δαιδαλώδη χωμάτινα δρομάκια, υπεραιωνόβιες ελιές, αγραπιδιές, ροδιές και πρόβατα να απολαμβάνετε σπουδαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης, Monika, Φοίβος Δεληβοριάς, Κωνσταντίνος Βήτα, Last Drive, Vassilikos, αλλά και Josh T. Pearson, Pye Corner Audio, She Past Away και Eleanor Friedberger είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν περάσει από το Saristra Festival, το σημαντικότερο καλλιτεχνικό γεγονός των Ιονίων Νήσων που κάθε καλοκαίρι, από το 2012, γεμίζει με ζωή και τέχνη το εγκαταλελειμένο χωριό των Παλιών Βλαχάτων Σάμης στην Κεφαλονιά.

«Ένα μεταμοντέρνο πανηγύρι»: H ιστορία του φεστιβάλ που γίνεται σε χωριό-φάντασμα της Κεφαλονιάς
Παύλος Παυλίδης, Monika, Φοίβος Δεληβοριάς, Κωνσταντίνος Βήτα, Last Drive, Vassilikos, αλλά και Josh T. Pearson, Pye Corner Audio, She Past Away και Eleanor Friedberger είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν περάσει από το Saristra Festival.

Φέτος επιστρέφει από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου αυτό το «μεταμοντέρνο πανηγύρι», όπως το χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι που το εμπνεύστηκαν και το έστησαν. Ανάμεσά τους ο δημοσιογράφος Φώτης Βαλλάτος, που μίλησε στο womanTOC για την ιστορία και τη φιλοσοφία του.

Πώς προέκυψε αρχικά η ιδέα να γίνει ένα φεστιβάλ στα Παλιά Βλαχάτα στην Κεφαλονιά;

«Από την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα link ανάμεσα στo σήμερα και στο παρελθόν του χωριού των προγόνων μας (που εγκαταλείφθηκε βίαια ύστερα από το μεγάλο καταστροφικό σεισμό του 1953 που ισοπέδωσε την Κεφαλονιά) και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό προϊόν υψηλής αισθητικής στο νησί μας. Θέλαμε να διερευνήσουμε πώς μια μεταγενέστερη γενιά μεταφράζει ένα τόσο σημαδιακό γεγονός για το νησί (όπως ο σεισμός) και πώς διαχειρίζεται τα "υλικά" που έχει στα χέρια της (παλιές φωτογραφίες, διηγήσεις γονιών-παππούδων, αναμνήσεις από τις παιδικές μας εξορμήσεις στον χώρο) για να δημιουργήσει κάτι που να είναι ταυτόχρονα μοντέρνο και παραδοσιακό: ένα μεταμοντέρνο πανηγύρι!».

Η ιδέα του φεστιβάλ προέκυψε «από την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα link ανάμεσα στo σήμερα και στο παρελθόν του χωριού των προγόνων μας» λέει ο Φώτης Βαλλάτος.

Τι μπορεί να προσφέρει στην εμπειρία ενός τέτοιου φεστιβάλ το σκηνικό ενός εγκαταλελειμμένου χωριού;

«Το Saristra προσφέρει μια μοναδική βιωματική εμπειρία - έχει μουσική, έχει εκθέσεις, έχει μαθήματα γιόγκα, έχει workshops, έχει προβολές ταινιών, αλλά κυρίως έχει τη μαγεία της περιήγησης μέσα σε ένα τέτοιο μαγικό μέρος και την ανακάλυψης όλων αυτών των παράλληλων δράσεων στα ερείπια του εγκαταλελειμμένου χωριού. Αυτές τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ το χωριό μοιάζει με ένα "στοιχειωμένο" θεματικό πάρκο που σε κάθε του σημείο κρύβει μια νέα έκπληξη».

«Τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ το χωριό μοιάζει με ένα “στοιχειωμένο” θεματικό πάρκο που σε κάθε του σημείο κρύβει μια νέα έκπληξη»

Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι καλλιτέχνες που συνθέτουν το line-up του φεστιβάλ; Πώς θα περιγράφατε τη μουσική και γενικά καλλιτεχνική φιλοσοφία του Saristra;

«Η μουσική και καλλιτεχνική φιλοσοφία του Saristra σφυρηλατείται όλα αυτά τα επτά χρόνια, από τη γέννησή του μέχρι σήμερα, πάντα με βασικό άξονα την υψηλή αισθητική και το βλέμμα σε όλες τις πτυχές της εναλλακτικής σκηνής σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μουσικά το Saristra πάντα κινούνταν κυρίως στο φάσμα της κιθαριστικής μουσικής, αλλά από πέρυσι εγκαινιάσαμε και μια δεύτερη σκηνή σε μια μαγική τοποθεσία ανάμεσα στις ελιές (με χωμάτινο dancefloor!) και κάναμε ένα μεγάλο άνοιγμα στην ηλεκτρονική μουσική, το οποίο φέτος θα είναι ακόμα πιο έντονο και ουσιαστικό. Φέτος το πρόγραμμα έχει 30 καλλιτέχνες/μπάντες/djs, ανάμεσα εκ των οποίων ο Ian Svenonius (μια από τις σημαντικότερες μορφές της underground σκηνής της Αμερικής), οι ψυχεδελικοί Ιάπωνες Minami Deutsch με τη φήμη μιας από τις καλύτερες live μπάντες αυτή τη στιγμή στον κόσμο, ο Blaine L. Reininger -ο "θρυλικός" frontman των Tuxedomoon- και μερικές από τις σπουδαιότερες ελληνικές μπάντες και μουσικοί της κιθαριστικής και ηλεκτρονικής σκηνής».

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσετε μια κορυφαία στιγμή της διοργάνωσης μέσα στα επτά χρόνια της, ποια θα ήταν αυτή;

«Μουσικά είναι πάρα πολλές - αλλά νομίζω η κορυφαία στιγμή κάθε χρονιάς είναι όταν βλέπεις τη γιαγιά σου που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει εκεί που γίνεται τώρα το φεστιβάλ να έρχεται στα 90 της ως θεατής, να κάθεται μέχρι τα μεσάνυχτα ακούγωντας post punk, dark electro και techno και να το απολαμβάνει!».

«Το Saristra έχει μουσική, εκθέσεις, μαθήματα γιόγκα, workshops, προβολές ταινιών, αλλά κυρίως έχει τη μαγεία της περιήγησης μέσα σε ένα τέτοιο μαγικό μέρος και την ανακάλυψης όλων αυτών των παράλληλων δράσεων στα ερείπια του εγκαταλελειμμένου χωριού».

Περισσότερα για το Saristra Festival 2019

Φέτος επιστρέφει εκλεκτικότερο και με ένα εκρηκτικό πολυσυλλεκτικό line-up. Με δυο σκηνές -την κεντρική πέτρινη σκηνή (Square Stage), που εστιάζει στον κιθαριστικό ήχο, και την πιο ηλεκτρονική («κρυμμένη» μέσα σε ένα απόκοσμο τοπίο στον ελαιώνα της περιοχής) Goat with Gold Teeth Stage- θα παρουσιάσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ονόματα της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής, καθώς και μερικούς σπουδαίους καλεσμένους από το εξωτερικό. Ανάμεσα στα ονόματα του φετινού line-up οι Acid Baby Jesus, The Callas, Territroy, Jay Glass Dubs, Restive Plaggona και $OFT $KULL.

Επίσης στο παράλληλο εικαστικό πρόγραμμα του Saristra Festival, μεταξύ άλλων, ο street artist bleeps.gr θα δημιουργήσει έναν διαλεκτικό κόσμο παρεμβαίνοντας εικαστικά στο χώρο, η Χιλιανή ζωγράφος Daniela Montecinos θα μελετήσει την κίνηση των ζώων σαν οργανισμούς που βρίσκονται στο χωριό και το εξερευνούν, ενώ το εργαστήριο deDODE Fab Lab (Computational, Fabrication and Research Laboratory) θα παρέμβει στο κτίριο του πρώην καφενείου του χωριού.

Ανάμεσα στα ονόματα του φετινού line-up οι Acid Baby Jesus (φωτό), The Callas, Territroy, Jay Glass Dubs, Restive Plaggona και $OFT $KULL.

Στο κινηματογραφικό κομμάτι ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το ντοκιμαντέρ «Point Of No Return» για την ιστορική ηλιακή πτήση Solar Impulse και το «λπ-μία ταινία για την Λένα Πλάτωνος», το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Πέτρου για μία από τις πιο ιδιαίτερες μουσικούς της Ελλάδας. Ειδική προβολή θα γίνει των ταινιών μικρού μήκους του Κεφαλονίτη σκηνοθέτη, Βασίλη Κεκάτου, διοργανωτή του SeaNema Open Air Film Festival και πρώτου Έλληνα σκηνοθέτη που βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα καλύτερης ταινίας μικρού μήκους του Φεστιβάλ Κανών.

Ταυτόχρονα η Μαρία Καραγεώργου, κινησιολόγος και χορεύτρια αργεντίνικου τανγκό, θα παραδώσει και τις τρεις βραδιές βιωματικό σεμινάριο με στόχο τη σύνδεση και την επικοινωνία στο ζευγάρι, ενώ η Ελίνα Κουρταλή (RYT Yoga Alliance USA), θα αναλάβει φέτος τα μαθήματα γιόγκα με αναφορές από διαφορετικές τεχνικές στις οποίες έχει εκπαιδευτεί στην Ασία.

«Θέλαμε να διερευνήσουμε πώς μια μεταγενέστερη γενιά μεταφράζει ένα τόσο σημαδιακό γεγονός για το νησί (όπως ο σεισμός) και πώς διαχειρίζεται τα «υλικά» που έχει στα χέρια της (παλιές φωτογραφίες, διηγήσεις γονιών-παππούδων, αναμνήσεις από τις παιδικές μας εξορμήσεις στον χώρο) για να δημιουργήσει κάτι που να είναι ταυτόχρονα μοντέρνο και παραδοσιακό».

Info

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ και το πλήρες πρόγραμμά του θα βρείτε στο saristrafestival.gr

Δείτε το βίντεο για το Saristra Festival 2018:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

18 Αυγ 2022

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

17 Αυγ 2022

Θάνος Αλεξανδρής: Ο συγγραφέας του "Αυτή η νύχτα μένει" έζησε τη συνταραχτική και θριαμβευτική ιστορία του σκυλάδικου

Γοητεύτηκε από το περιθώριο και την υπέρβαση των ανθρώπων του, έγραψε το "Αυτή η νύχτα μένει" και μας μιλάει με την ψυχή του.

Περισσότερα από

Stories

17 Αυγ 2022

Όταν η Nelly's φωτογράφιζε γυμνό στην Ακρόπολη η λέξη πρωτοπορία έβρισκε το πραγματικό νόημά της

Η Πρώτη Ελληνίδα φωτογράφος που άνοιξε νέους δρόμους και κατέκτησε ολόκληρο τον πλανήτη.

16 Αυγ 2022

Τα ελληνικά νησιά είναι no1 προορισμός διακοπών για τους A-list stars

Διεθνείς προσωπικότητες της showbiz ποζάρουν με φόντο το ελληνικό τοπίο.

16 Αυγ 2022

Ντέιβιντ Μπάουι: Ανακηρύχθηκε ως ο πιο επιδραστικός Βρετανός καλλιτέχνης των τελευταίων 50 ετών

Η λίστα με τους καταξιωμένους μουσικούς περιλαμβάνει επίσης τον Έλτον Τζον, τον Stormzy, τα Spice Girls κ.α.

15 Αυγ 2022

Τήνος: Έρωτας και θαύματα το δεκαπενταύγουστο σε 25 εικόνες

Το νησί στο οποίο μπορείς ακόμη να ελπίζεις για θαύματα.

15 Αυγ 2022

Η ιστορία της μακροβιότερης βασίλισσας στον κόσμο δεν ήταν μόνο παραμυθένια

Η Ελισάβετ της Αγγλίας έμελλε να μπει από πολύ νωρίς στα βάσανα της βασιλείας.

15 Αυγ 2022

"Ρεμβασμός του Δεκαπενταυγούστου": To υπέροχο διήγημα του Παπαδιαμάντη

Συγκίνηση, νοσταλγία και το βάρος του θέρους με φόντο ένα εκκλησάκι στη Σκιάθο.

15 Αυγ 2022

Ένα επιβλητικό αρχοντικό γεμάτο ιστορία, αισθητική και γευστικές εκπλήξεις

Ένας πολυτελής, αυθεντικός και μοναδικός διασωθείς εκπρόσωπος της νησιώτικης ενδοχώρας.

14 Αυγ 2022

Παντελίτσα Φρίξου: η μόνη μαμά που πάντρεψε τον γιο της με άντρα και του έδωσε και την ευχή της

Η ιστορία της 75χρονης Παντελίτσας Φρίξου που έδωσε στον γιο της την ευχή της να παντρευτεί με άντρα.

14 Αυγ 2022

Το 1967 η Ζωή Λάσκαρη με το μπικίνι της φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο βελγικού περιοδικού

Τότε ο διεθνής Τύπος έκανε λόγο για το "πιο λαμπρό αστέρι του ελληνικού σινεμά".

14 Αυγ 2022

Μπέρτολτ Μπρέχτ: "Η ανθρώπινη βλακεία είναι ακατανίκητη, κυριολεκτικά"

Μια ελεγεία πάνω στην ανθρώπινη βλακεία, απόν τον σπουδαίο Γερμανό δραματουργό που απεβίωσε σαν σημερα το 1956.