ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα καταφύγιο για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας την εποχή της Covid-19

Μια ομάδα αρχιτεκτόνων από το Μεξικό πρότεινε μια στέγη για όλες τις γυναίκες που φεύγουν κακοποιημένες από το σπίτι τους σε καιρούς πανδημίας.

Ένα καταφύγιο για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας την εποχή της Covid-19

Ο διαγωνισμός «Pandemic Architecture» είναι μια ελληνική διοργάνωση με πρωτοφανή διεθνή απήχηση, αφού συμπλήρωσε 450 προτάσεις από 65 διαφορετικές χώρες. Διακρίναμε μια πρόταση από το Μεξικό που αφορά τη δημιουργία καταφύγιου για τις γυναίκες θύματα της πανδημίας Covid-19 και μιλήσαμε με τους δημιουργούς της.

Ένα καταφύγιο για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας την εποχή της Covid-19
«Ως νέοι όμως, είναι ευθύνη μας να είμαστε ευαίσθητοι και να φροντίζουμε τα ζητήματα που επηρεάζουν τη χώρα, όπως η βία κατά των γυναικών, η οποία καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό του συνόλου στο Μεξικό».

Aυτό που μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος κοιτώντας αυτήν την πρόταση των αρχιτεκτόνων από το Μεξικό είναι γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο θέμα. Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ζουν σε μια ήπειρο, της οποίας οι χώρες βρίσκονται στις 25 πρώτες όπου σημειώνονται οι περισσότερες δολοφονίες γυναικών. Επιπλέον αυτού, η πόλη όπου τοποθετείται η πρόταση είναι είναι το San Luis Potosi στο Μεξικό, μια από τις πόλεις που πλήττονται περισσότερο από την ενδοοικογενειακή βία. Οι αρχιτέκτονες από το Μεξικό δήλωσαν πως, ως νέοι, πρέπει να είναι ευαίσθητοι απέναντι σε ένα καθημερινό φαινόμενο στη χώρα τους: «Η έμφυλη βία υπήρχε πριν από την πανδημία Covid-19, όμως κατά την "κοινωνική αποστασιοποίηση", αυτή η κατάσταση αυξήθηκε και, δυστυχώς, είναι ένα πρόβλημα που συνεχίζεται. Μέρα με τη μέρα, οι ειδήσεις δείχνουν περιπτώσεις βίας λόγω φύλου που δεν τιμωρούνται. Ακόμα κι έτσι, είναι ένα άβολο θέμα για να το θίξουμε και με υψηλό κοινωνικό αντίκτυπο, δεδομένου ότι είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη χώρα μας. Ως νέοι όμως, είναι ευθύνη μας να είμαστε ευαίσθητοι και να φροντίζουμε τα ζητήματα που επηρεάζουν τη χώρα, όπως η βία κατά των γυναικών, η οποία καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό του συνόλου στο Μεξικό. Γι 'αυτό επιλέξαμε αυτό το θέμα, καθώς επιδιώκει να προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε άτομα που είναι θύματα αυτού του κοινωνικού προβλήματος».

Στα πλαίσια της πρότασης τους, προτείνεται ένα καταφύγιο για τις γυναίκες ώστε όταν ωθούνται εκτός της κατοικίας τους λόγω της βίας, να μην είναι εκτεθειμένες στον ιό. Αλλά ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ένδειξη από τις τεχνοκρατικές προδιαγραφές του project: Η βασική μονάδα έχει μέγεθος 2.4 x 3.6 μέτρα και έχει τη δυνατότητα να επεκτείνεται προσθέτοντας περισσότερες περιμετρικά της. Η ευελιξία του συστήματος του επιτρέπει να συναρμολογηθεί με πολλούς τρόπους και σε διαφορετικές τοποθεσίες. Στο χάρτη της πόλης που παρουσιάζεται, φαίνονται οι περιοχές που εστιάζει η πρόταση, περιοχές με έλλειψη υποδομών, και έντονη παρουσία βίας κατά των γυναικών. Η κατασκευή προτείνεται να τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους όπου μπορεί να επεκταθεί όπως παρκινγκ ή γήπεδα και είναι προσαρμόσιμη σε διαφορετικές καταστάσεις.

Στο χάρτη της πόλης που παρουσιάζεται, φαίνονται οι περιοχές που εστιάζει η πρόταση, περιοχές με έλλειψη υποδομών, και έντονη παρουσία βίας κατά των γυναικών.

Η επιμέλεια με την οποία ασχολήθηκαν με το project τους μας έκανε επίσης να εξερευνήσουμε το πώς αντιλαμβάνονται τη θέση της γυναίκας στη χώρα τους. «Από τη μία πλευρά, υπάρχουν γυναίκες που είναι ακτιβίστριες (πηγαίνουν σε πορείες, δημιουργούν περιεχόμενο σε κοινωνικά δίκτυα, συμμετέχουν σε φόρουμ, αναζητούν ισότητα των φύλων). Αυτές είναι γενικά νέες γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν γυναίκες που εξακολουθούν να δέχονται και να ομαλοποιούν με τον τρόπο τους τις κοινωνικές χρήσεις και τα έθιμα με βάση τις σεξιστικές συμπεριφορές (ψυχολογική και σωματική κακοποίηση)».

Ολοκληρώνοντας οι αρχιτέκτονες από το βόρειο άκρο της Λατινικής Αμερικής εξέφρασαν την ευχή ότι το design και η αρχιτεκτονική μπορούν να γίνουν φορείς κοινωνικής αλλαγής και αν γίνει αυτό, ας είναι το καταφύγιο που σχεδίασαν για τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη αλλά και με θετικό πρόσημο, κοινωνική αλλαγή.

Ας είναι το καταφύγιο που σχεδίασαν για τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη αλλά και με θετικό πρόσημο, κοινωνική αλλαγή.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

27 Ιουν 2022

"Τίμησα δεόντως το σεξ και τα ναρκωτικά στη ζωή μου"

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας υπήρξε πάντα εξομολογητικός!

26 Ιουν 2022

Η αληθινή ιστορία πίσω από τον βρικόλακα της Μυκόνου

Το νησί των Ανέμων υπήρξε στοιχειωμένο από το πνεύμα ενός δολοφονημένου Μυκονιάτη χωρικού σύμφωνα με τις μαρτυρίες Γάλλου περιηγητή.

Περισσότερα από

Stories

26 Ιουν 2022

Η διπλή δολοφονία του Ρώσου μαφιόζου & της καλλονής στην Ελλάδα που εξιχνιάστηκε μετά από 25 χρόνια

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τη διπλή δολοφονία, τον Φεβρουάριο του 1997, ο κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός των εκτελέσεων, βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρχών.

25 Ιουν 2022

Ρετρό κλικ: To 50s καλοκαιρινό look της Μαρία Κάλλας στην Λίμνη Γκάρντα

Η Ελληνίδα υψίφωνος περνούσε συχνά τις διακοπές της στο πολυτελές θέρετρο Σιρμιόνε.

25 Ιουν 2022

Νία Βαρντάλος: Η συγκλονιστική της ιστορία από την εξωσωματική μέχρι την υιοθεσία

Η χαμογελαστή 60χρονη Ελληνοκαναδή ηθοποιός, Νία Βαρντάλος έχει διανύσει ένα δύσκολο ψυχολογικά και σωματικά δρόμο μέχρι να καταφέρει να γίνει μητέρα.

24 Ιουν 2022

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

24 Ιουν 2022

6 ηθοποιοί που ήταν τύφλα όταν υποδύονταν τους μεθυσμένους

Κάποιοι ηθοποιοί έκαναν τα πάντα για την υποκριτική.

24 Ιουν 2022

Τζεφ Κουνς: Ο γάμος με τη διάσημη πορνοστάρ Τσιτσιολίνα του "χάρισε" τα πιο ακριβά έργα

Όταν ο πιο ακριβοπληρωμένος καλλιτέχνης εν ζωή,Τζεφ Κουνς παντρεύτηκε την Τσιτσιολίνα

23 Ιουν 2022

Το θρυλικό εστιατόριο που αποτέλεσε το αγαπημένο στέκι του Μάνου Χατζιδάκι και η ιστορία του

Λειτουργεί από το 1961 και στα τραπέζια του έδιναν ραντεβού οι Χορν, Κατράκης, Μινωτής, Καρέζη, Βουγιουκλάκη.

23 Ιουν 2022

Ο φονικός καύσωνας του 1987 με τους 44 βαθμούς

Η μεγαλύτερη τραγωδία που σημάδεψε τη χώρα μας εν καιρώ ειρήνης.

22 Ιουν 2022

Η άδικη ιστορία της γυναίκας που εφηύρε το χούλα χουπ, αλλά ένας άντρας της έκλεψε την ιδέα

Σε μία εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να είναι πρωτοπόροι μία γυναίκα είχε την ιδέα για το πιο αγαπημένο παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων.

22 Ιουν 2022

Η τραγική ιστορία της διάσημης κόρης της σεξοβόμβας Τζέιν Μάνφιλντ

Η κόρη της σεξοβόμβας Τζέιν Μάνσφιλντ που σκοτώθηκε σε τροχαίο είναι η πρωταγωνίστρια στο "Νόμος και Τάξη". Επέβαινε στο μοιραίο όχημα, αλλά επέζησε!