ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα καταφύγιο για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας την εποχή της Covid-19

Μια ομάδα αρχιτεκτόνων από το Μεξικό πρότεινε μια στέγη για όλες τις γυναίκες που φεύγουν κακοποιημένες από το σπίτι τους σε καιρούς πανδημίας.

Ένα καταφύγιο για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας την εποχή της Covid-19

Ο διαγωνισμός «Pandemic Architecture» είναι μια ελληνική διοργάνωση με πρωτοφανή διεθνή απήχηση, αφού συμπλήρωσε 450 προτάσεις από 65 διαφορετικές χώρες. Διακρίναμε μια πρόταση από το Μεξικό που αφορά τη δημιουργία καταφύγιου για τις γυναίκες θύματα της πανδημίας Covid-19 και μιλήσαμε με τους δημιουργούς της.

Ένα καταφύγιο για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας την εποχή της Covid-19
«Ως νέοι όμως, είναι ευθύνη μας να είμαστε ευαίσθητοι και να φροντίζουμε τα ζητήματα που επηρεάζουν τη χώρα, όπως η βία κατά των γυναικών, η οποία καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό του συνόλου στο Μεξικό».

Aυτό που μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος κοιτώντας αυτήν την πρόταση των αρχιτεκτόνων από το Μεξικό είναι γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο θέμα. Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ζουν σε μια ήπειρο, της οποίας οι χώρες βρίσκονται στις 25 πρώτες όπου σημειώνονται οι περισσότερες δολοφονίες γυναικών. Επιπλέον αυτού, η πόλη όπου τοποθετείται η πρόταση είναι είναι το San Luis Potosi στο Μεξικό, μια από τις πόλεις που πλήττονται περισσότερο από την ενδοοικογενειακή βία. Οι αρχιτέκτονες από το Μεξικό δήλωσαν πως, ως νέοι, πρέπει να είναι ευαίσθητοι απέναντι σε ένα καθημερινό φαινόμενο στη χώρα τους: «Η έμφυλη βία υπήρχε πριν από την πανδημία Covid-19, όμως κατά την "κοινωνική αποστασιοποίηση", αυτή η κατάσταση αυξήθηκε και, δυστυχώς, είναι ένα πρόβλημα που συνεχίζεται. Μέρα με τη μέρα, οι ειδήσεις δείχνουν περιπτώσεις βίας λόγω φύλου που δεν τιμωρούνται. Ακόμα κι έτσι, είναι ένα άβολο θέμα για να το θίξουμε και με υψηλό κοινωνικό αντίκτυπο, δεδομένου ότι είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη χώρα μας. Ως νέοι όμως, είναι ευθύνη μας να είμαστε ευαίσθητοι και να φροντίζουμε τα ζητήματα που επηρεάζουν τη χώρα, όπως η βία κατά των γυναικών, η οποία καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό του συνόλου στο Μεξικό. Γι 'αυτό επιλέξαμε αυτό το θέμα, καθώς επιδιώκει να προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε άτομα που είναι θύματα αυτού του κοινωνικού προβλήματος».

Στα πλαίσια της πρότασης τους, προτείνεται ένα καταφύγιο για τις γυναίκες ώστε όταν ωθούνται εκτός της κατοικίας τους λόγω της βίας, να μην είναι εκτεθειμένες στον ιό. Αλλά ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ένδειξη από τις τεχνοκρατικές προδιαγραφές του project: Η βασική μονάδα έχει μέγεθος 2.4 x 3.6 μέτρα και έχει τη δυνατότητα να επεκτείνεται προσθέτοντας περισσότερες περιμετρικά της. Η ευελιξία του συστήματος του επιτρέπει να συναρμολογηθεί με πολλούς τρόπους και σε διαφορετικές τοποθεσίες. Στο χάρτη της πόλης που παρουσιάζεται, φαίνονται οι περιοχές που εστιάζει η πρόταση, περιοχές με έλλειψη υποδομών, και έντονη παρουσία βίας κατά των γυναικών. Η κατασκευή προτείνεται να τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους όπου μπορεί να επεκταθεί όπως παρκινγκ ή γήπεδα και είναι προσαρμόσιμη σε διαφορετικές καταστάσεις.

Στο χάρτη της πόλης που παρουσιάζεται, φαίνονται οι περιοχές που εστιάζει η πρόταση, περιοχές με έλλειψη υποδομών, και έντονη παρουσία βίας κατά των γυναικών.

Η επιμέλεια με την οποία ασχολήθηκαν με το project τους μας έκανε επίσης να εξερευνήσουμε το πώς αντιλαμβάνονται τη θέση της γυναίκας στη χώρα τους. «Από τη μία πλευρά, υπάρχουν γυναίκες που είναι ακτιβίστριες (πηγαίνουν σε πορείες, δημιουργούν περιεχόμενο σε κοινωνικά δίκτυα, συμμετέχουν σε φόρουμ, αναζητούν ισότητα των φύλων). Αυτές είναι γενικά νέες γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν γυναίκες που εξακολουθούν να δέχονται και να ομαλοποιούν με τον τρόπο τους τις κοινωνικές χρήσεις και τα έθιμα με βάση τις σεξιστικές συμπεριφορές (ψυχολογική και σωματική κακοποίηση)».

Ολοκληρώνοντας οι αρχιτέκτονες από το βόρειο άκρο της Λατινικής Αμερικής εξέφρασαν την ευχή ότι το design και η αρχιτεκτονική μπορούν να γίνουν φορείς κοινωνικής αλλαγής και αν γίνει αυτό, ας είναι το καταφύγιο που σχεδίασαν για τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη αλλά και με θετικό πρόσημο, κοινωνική αλλαγή.

Ας είναι το καταφύγιο που σχεδίασαν για τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη αλλά και με θετικό πρόσημο, κοινωνική αλλαγή.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Ιουν 2023

"Ολέθρια σχέση": 36 χρόνια μετά ανακαλύπτουμε τα (ολέθρια) μυστικά του ερωτικού θρίλερ

Η ταινία είχε ένα εντελώς διαφορετικό τέλος από αυτό που είδε το κοινό στις αίθουσες.

02 Ιουν 2023

Νόνικα Γαληνέα - Αλέκος Αλεξανδράκης: Το παρασκήνιο ενός μεγάλου έρωτα

"Δεν υπάρχει έρωτας χωρίς πόνο. Εδώ όμως πρόκειται για πολύ μεγάλο έρωτα και για πολύ μεγάλο πόνο"

Περισσότερα από

Stories

01 Ιουν 2023

Έλεν Κέλερ: Η τυφλή και κωφή Αμερικανίδα που έγινε μία από τις κορυφαίες περσόνες του 20ου αιώνα

Η συγκλονιστική ιστορία ζωής της σπουδαίας ακτιβίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Έλεν Κέλερ. Λάτρεψε την ελληνική γλώσσα και ήθελε να φτάσει στα πέρατα του κόσμου.

01 Ιουν 2023

Yves Saint Laurent: "Έχω ζήσει την απατηλή φιλία των ναρκωτικών, τη φυλακή της κατάθλιψης και των ψυχιατρείων"

Ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες πέθανε σαν σήμερα

01 Ιουν 2023

Η ζωή της Μέριλιν Μονρόε μέσα από 12 σπάνιες φωτογραφίες

Η λαμπερή Μέριλιν έζησε μια συναρπαστική, αλλά και δύσκολη ζωή. Γεννήθηκε σαν σήμερα και πέθανε μόλις 36 ετών.

31 Μαϊ 2023

Μάθιου Μπρόντερικ και Τζένιφερ Γκρέι: Τι σχέση έχουν με την δολοφονία δύο γυναικών στην Ιρλανδία;

Το τραγικός γεγονός έλαβε χώρα το 1987 στο απόγειο της καριέρας των δύο ηθοποιών.

30 Μαϊ 2023

Η ισχυρότερη πράξη αντίστασης. Η μέρα που Γλέζος και Σάντας κατέβασαν τη σημαία με τη σβάστικα

Στις 30 Μαϊου του 1941 δύο 19χρονοι φοιτητές ρισκάρουν τη ζωή τους για την ελληνικότητα της Ακρόπολης. Λίγες πράξεις από τότε έχουν θεωρηθεί εξίσου γενναίες.

30 Μαϊ 2023

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου σε ένα μελαγχολικό πορτρέτο σχεδόν 40 χρόνια πριν

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης Δημήτρης Παπαϊωάννου σε ηλικία 19 ετών ποζάρει για τον φωτογράφο Γιώργο Τουρκοβασίλη.

29 Μαϊ 2023

Τζον Φίντζεραλντ Κένεντι: 60 χρόνια από τη δολοφονία που συντάραξε τον κόσμο

O προεδρος Τζον Φίντζεραλντ Κένεντι γεννήθηκε σαν σήμερα και η δολοφονία του παραμένει μια σκοτεινή υπόθεση.

29 Μαϊ 2023

"Έχω πάψει να είμαι η Σίσσυ. Είμαι μια δυστυχισμένη 42χρονη και το όνομά μου είναι Ρόμι Σνάιντερ"

Η τραγική ιστορία της ζωής της, με αφορμή τον θάνατό της, στα 43 χρόνια της, βυθισμένη στα χάπια και το αλκοόλ.

28 Μαϊ 2023

Όταν η Πόπη Τσαπανίδου έπαιζε στους Δύο Ξένους 25 χρόνια πριν

Η Πόπη Τσαπανίδου, 25 χρόνια πριν, είχε κάνει μια guest εμφάνιση στην επιτυχημένη σειρά "Δυο Ξένοι".

28 Μαϊ 2023

Η Γεωργία Βασιλειάδου με τις εγγονές της το καλοκαίρι του 1968

Μια ρετρό φωτογραφία της απολαυστικής ηθοποιού.