ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της Ελλάδας μόλις έγινε κόμικ

Η ιστορία του ζωντανεύει μέσα σπό τις εικονογραφημένες σελίδες ενός όμορφου βιβλίου.

Ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της Ελλάδας μόλις έγινε κόμικ

Στη Βόρεια Ελλάδα, στην Εθνικό Οδό Βέροιας - Καστοριας σε ένα σημείο που μοιάζει κρυμμένο από τον κόσμο και τα φώτα του δρόμου υπήρχε για δεκαετίες ένα μικρό, ετοιμόροπο σχεδόν εστιατόριο με την αξέχαστη - σε όποιον την είχε δει έστω και για μία φορά - επωνυμία «Γρα-Γρου».

Ένα μικρό καταφύγιο που άνοιξε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 20, ακριβώς έξω από το χωριό Καστανιά στο Βέρμιο, από Σανταίους πρόσφυγες. Το «Γρα-Γρου» αρχικά λειτουργούσε σαν χάνι και στην πορεία έγινε ταβέρνα ξακουστή που ξεπέρασε τα όρια της βόρειας Ελλάδας και εξελίχθηκε σε μία από τις πιο ονομαστές ταβέρνες της χώρας. Γνωστή για την υπέροχη κοτόσουπα και τη φασολάδα της.

Σήμερα αυτή η ρομαντική, στα όρια του εξώκοσμου ταβέρνα, που έμοιαζε να γίνεται ένα με τη σκιά του βουνού που δέσποζε πάνω της, δεν υπάρχει πια. Δεν θα βρεις μάλλον ούτε ένα ταξιδιώτη ή καλοφαγά που να μην τη νοσταλγεί και ούτε έναν θαμώνα της που να μην έχει να σου πει ατελείωτες ιστορίες από αγνώστους που σταματούσαν εκεί για ένα πιάτο ζεστό φαγητό πριν επιβιβαστούν και πάλι στο αυτοκίνητο τους.

Η ιστορία του «Γρα-Γρου» όμως ζει και μάλιστα ξαναζωντανεύει από την αρχή χάρη σε ένα νέο κόμικ των Τάσου Ζαφειριάδη, Γιάννη Παλαβού και Θανάση Πέτρου, οι οποίοι έχτισαν μία απόλυτα ατμοσφαιρική ιστορία όπου η παράδοση τέμνεται με το σήμερα και η ρεαλιστική αφήγηση υπονομεύεται από στοιχεία του φανταστικού. Με φόντο το ομώνυμο εστιατόριο, σημείο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα επί μια ολόκληρη εποχή, το "Γρα-Γρου" φιλοτεχνεί μια γοητευτική πινακοθήκη χαρακτήρων λίγο πριν ο καθένας τους διαλέξει το "μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι".

Η έκδοση συνοδεύεται από πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε ο Μιχάλης Σιγανίδης και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της Ελλάδας μόλις έγινε κόμικ
Η είσοδος του Γρα-Γρου στην εθνικό οδό Βέροιας-Καστοριάς.
Το Γρα Γρου άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1925.

Εικόνες από το κόμικ των Τάσου Ζαφειριάδη, Γιάννη Παλαβού και Θανάση Πέτρου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Read Next

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.