ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Δεν μπορούσε ούτε να ανοίξει τα μάτια της. Της έδιναν μια χούφτα από χάπια, που την έκαναν ζόμπι»

Δύο αδερφές, οι πριγκίπισσες Λατίφα και Σάμσα, απήχθησαν και φυλακίστηκαν από τον πατέρα τους, ανάμεσα στους πιο ισχυρούς άντρες του Ντουμπάι. Η τύχη τους αγνοείται.

«Δεν μπορούσε ούτε να ανοίξει τα μάτια της. Της έδιναν μια χούφτα από χάπια, που την έκαναν ζόμπι»

Ένα σοκαριστικό βίντεο ήρθε πριν από λίγες μέρες στο φως, από το BBC Panorama. Η πριγκίπισσα Λατίφα, κόρη του σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, ενός από τους πιο ισχυρούς άντρες του Ντουμπάι, απευθύνει αγωνιώδη έκκληση για βοήθεια, ισχυριζόμενη ότι ο πατέρας της την απήγαγε και την κρατάει φυλακισμένη σε μια «βίλα που έχει μετατραπεί σε φυλακή. Όλα τα παράθυρα είναι σφραγισμένα».

Το βίντεο, που χρονολογείται από το 2018, αποφάσισε πρόσφατα μια φίλη της, η Τίνα, να δώσει στη δημοσιότητα, καθώς ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση της πριγκίπισσας. «Δεν ξέρω πότε θα απελευθερωθώ και πώς θα είναι οι συνθήκες όταν συμβεί αυτό. Καθημερινά ανησυχώ για τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να βγω ζωντανή. Η αστυνομία με απείλησε ότι θα παραμείνω φυλακισμένη για όλη μου τη ζωή» συνεχίζει η Λατίφα στο μήνυμά της από το 2018.

«Καθημερινά ανησυχώ για τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να βγω ζωντανή. Η αστυνομία με απείλησε ότι θα παραμείνω φυλακισμένη για όλη μου τη ζωή»

Η Λατίφα έχει εξαφανιστεί από το 2018, όταν, σε μια προσπάθεια να δραπετεύσει από το Ντουμπάι μαζί με την Τίνα, απήχθη από ομάδα κομάντο που τη νάρκωσαν και την έφεραν πίσω. Μοναδική επαφή της με τον έξω κόσμο, για ένα διάστημα, ήταν το κινητό της, μέσα από το οποίο έστελνε, κρυφά, μηνύματα. Σε ένα από αυτά έλεγε: «Έχω κουραστεί με τα πάντα, είναι σαν φάρσα, δεν ξέρω τι σκοπεύουν να κάνουν με εμένα, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο απελπιστική καθημερινά».

Ξαφνικά όμως η Λατίφα σταμάτησε να δίνει σημεία ζωής και η Τίνα, ανήσυχη, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να απευθυνθεί στα δυτικά media. «Αν υποθέσουμε ότι την έπιασαν με το τηλέφωνο, η κατάστασή της τώρα θα είναι ακόμα πιο σοβαρή» φοβάται η φίλη της.

Όμως αυτή η μυστηριώδης, τραγική υπόθεση είχε ένα ακόμα επεισόδιο πρόσφατα. Το BBC ανακάλυψε ότι η πριγκίπισσα είχε στείλει επιστολή στη βρετανική αστυνομία ζητώντας της να επανεξετάσει την υπόθεση απαγωγής της μεγαλύτερης αδερφής της, Σάμσα, από ένα δρόμο του Κέιμπριτζ, πριν από πάνω από δύο δεκαετίες. Στο ίδιο γράμμα η Λατίφα ισχυριζόταν ότι και η Σάμσα απήχθη από τον πατέρα τους. Από τότε, που ήταν 18 ετών, μέχρι σήμερα, που είναι 39, κανένας δεν έχει ξαναδεί τη Σάμσα δημοσίως.

Το 2000 η Σάμσα, σύμφωνα με το BBC, δραπέτευσε από την κατοικία του πατέρα τους στη βρετανική κομητεία Σάρεϊ αλλά δύο μήνες αργότερα εθεάθη στο Κέιμπριτζ και εξαναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε ελικόπτερο που την οδήγησε στη Γαλλία. Από εκεί, με ιδιωτικό αεροσκάφος μεταφέρθηκε πίσω στο Ντουμπάι.


Το 2000 η Σάμσα δραπέτευσε από την κατοικία του πατέρα τους στη βρετανική κομητεία Σάρεϊ αλλά δύο μήνες αργότερα εθεάθη στο Κέιμπριτζ και εξαναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε ελικόπτερο που την οδήγησε στη Γαλλία. Από εκεί, με ιδιωτικό αεροσκάφος μεταφέρθηκε πίσω στο Ντουμπάι.

Η επιστολή της Λατίφα, όπου ζητάει από τις βρετανικές αρχές να αναλάβουν δράση για την αδερφή της, γράφτηκε το 2019, όταν ήταν απομονωμένη στη «βίλα-φυλακή» όπως την έχει αποκαλέσει.

«Το μόνο που σας ζητάω», έγραψε, «είναι να δώσετε προσοχή στην υπόθεσή της γιατί θα μπορούσε να της ξαναδώσει την ελευθερία της. Έχει ισχυρούς δεσμούς με την Αγγλία… την αγαπάει πραγματικά, της έχει δώσει τις πιο αγαπημένες αναμνήσεις της».

«Το μόνο που σας ζητάω είναι να δώσετε προσοχή στην υπόθεσή της γιατί θα μπορούσε να της ξαναδώσει την ελευθερία της»

Η αστυνομία του Κέιμπριτζ είχε διερευνήσει για πρώτη φορά την υπόθεση απαγωγής το 2001, όταν η Σάμσα είχε επικοινωνήσει μαζί της μέσω του δικηγόρου της. Αλλά η έρευνα, τότε, είχε καταλήξει σε αδιέξοδο, καθώς η είσοδος στο Ντουμπάι απαγορεύτηκε στους αστυνομικούς.

Σε ανασκόπηση της υπόθεσης που έγινε το 2018, ένας ερευνητής αναγνώρισε ότι παρουσίαζε «σημαντικές αδυναμίες». Το 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάνθηκε ότι και οι δύο αδερφές είχαν απαχθεί και, την επόμενη χρονιά, ξεκίνησε μια ακόμα ανασκόπηση της υπόθεσής τους.

Το 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάνθηκε ότι και οι δύο αδερφές είχαν απαχθεί και, την επόμενη χρονιά, ξεκίνησε μια ακόμα ανασκόπηση της υπόθεσής τους.

Ποια είναι η πριγκίπισσα Σάμσα

Μεγαλώνοντας πέρασε αρκετό χρόνο στη Βρετανία, όπου έλαβε εκπαίδευση δυτικού τύπου. «Δεν ήταν αυτό ακριβώς που θα αποκαλούσες “πριγκίπισσα”. Είχε προκλητικό χιούμορ. Ήταν γεμάτη ζωή και όρεξη για περιπέτεια» όπως την περιγράφει ο ξάδερφός της, Μάρκους Εσάμπρι, που έζησε για δύο χρόνια με την οικογένεια στο Ντουμπάι, αρκετά κοντά στη Σάμσα. «Ήθελε να κάνει τη διαφορά για τις γυναίκες, ειδικά στον αραβικό κόσμο. Να διευρύνει τα όρια… και εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το 1999, εννέα μήνες πριν από την απόδρασή της, η Σάμσα είχε γράψει μια επιστολή στον ξάδερφό της, όπου παραπονιόταν ότι ο πατέρας της δεν την άφηνε να συνεχίσει τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο: «Δεν μου το επιτρέπει. Ούτε καν με ρώτησε τι με ενδιαφέρει να κάνω. Απλά, μου είπε όχι».

«Δεν ήταν αυτό ακριβώς που θα αποκαλούσες “πριγκίπισσα”. Είχε προκλητικό χιούμορ. Ήταν γεμάτη ζωή και όρεξη για περιπέτεια»

Στην ίδια επιστολή, του εκμυστηρευόταν τη σκέψη της να αποδράσει: «Αυτό που με τρομάζει είναι να με φαντάζομαι μεγάλη και να μετανιώνω που δεν είχα προσπαθήσει όταν ήμουν 18. Να προσπαθήσω, τι; Δεν ξέρω. Απλά να δώσω στον εαυτό μου μια ευκαιρία».

Το προσπάθησε και, για ένα διάστημα, φάνηκε να τα καταφέρνει. Δραπέτευσε από την κατοικία τους στο Σάρεϊ, αλλά ο πατέρας της εξαπέλυσε μια ομάδα πρακτόρων που την εντόπισαν και την οδήγησαν διά της βίας πίσω. Λίγες ώρες αργότερα, τα όνειρά της για ελευθερία και σπουδές είχαν πεθάνει.

Δραπέτευσε από την κατοικία τους στο Σάρεϊ, αλλά ο πατέρας της εξαπέλυσε μια ομάδα πρακτόρων που την εντόπισαν και την οδήγησαν διά της βίας πίσω. Λίγες ώρες αργότερα, τα όνειρά της για ελευθερία και σπουδές είχαν πεθάνει.

Σαν «ζόμπι»

Μετά την απαγωγή της η Σάμσα, σύμφωνα με τη μαρτυρία της Λατίφα, πέρασε οκτώ χρόνια στη φυλακή. Απελευθερώθηκε το 2008 και όταν επιτέλους κατάφερε εκείνη να τη συναντήσει, της φάνηκε σαν «ζόμπι»: «Για να περπατήσει έπρεπε να την κρατήσεις από το χέρι. Δεν μπορούσε ούτε να ανοίξει τα μάτια της… της έδιναν μια χούφτα χάπια για να την ελέγχουν, που την έκαναν σαν ζόμπι».

Απελευθερώθηκε το 2008 και όταν επιτέλους κατάφερε η Λατίφα να τη συναντήσει, της φάνηκε σαν «ζόμπι»: «Για να περπατήσει έπρεπε να την κρατήσεις από το χέρι. Δεν μπορούσε ούτε να ανοίξει τα μάτια της… της έδιναν μια χούφτα χάπια»

Την ίδια μαρτυρία επιβεβαίωσε και μια άλλη πηγή που συνάντησε τη Σάμσα μετά την απελευθέρωσή της: «Ό,τι κι αν έκανε ελεγχόταν. Δεν υπήρχε πια σπίθα ζωής στη Σάμσα. Δεν υπήρχε διάθεση για αγώνα. Δεν υπήρχε τίποτα. Ήταν, απλά, ένα άδειο κέλυφος. Νομίζω ότι είχε παραδοθεί στο γεγονός ότι αυτή ήταν η ζωή της. Είναι απελπιστικά θλιβερό».

Όταν η Λατίφα ξανασυνάντησε τη Σάμσα το 2019, περιέγραψε την εμπειρία στον ξαδερφό της μέσα από το κινητό της, που χρησιμοποιούσε μυστικά. Εκείνος είπε στο BBC: «Η Λατίφα με προειδοποίησε ότι “έχει γίνει αγνώριστη”. Της έχουν δώσει ένα σωρό φάρμακα. Είναι ζωντανή, αλλά δεν είναι ο εαυτός της».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

φωτό: YouTube

Read Next

20 Μαρ 2023

Έρωτας είναι η αιτία: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τον Αύγουστο του Παπάζογλου

Για ένα μοιραίο ανικανοποίητο έρωτα που έγραψε ο αξέχαστος ερμηνευτής και συνθέτης με το κόκκινο φουλάρι που γεννήθηκε σαν σήμερα στις 20 Μαρτίου του 1948.

19 Μαρ 2023

Από πού πήραν το όνομά τους οι μεγαλύτεροι δρόμοι της Αθήνας;

Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Λένορμαν, Σταδίου, Ερμού, Φωκίωνος Νέγρη, Κατεχάκη. Η ιστορία πίσω από τα ονόματα.

Περισσότερα από

Stories

19 Μαρ 2023

Σίλβια Κριστέλ: Ο βιασμός, τα ναρκωτικά, οι ακρότητες. Η συγκλονιστική ζωή της διάσημης Εμμανουέλας

Στις ταινίες ήταν μια ερωτική ύπαρξη με ακαταμάχητο κορμί και έντονη σεξουαλικότητα. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν μια πληγωμένη γυναίκα.

19 Μαρ 2023

Ούρσουλα Άντρες: "Με έκανε σταρ ένα μπικίνι"

Ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο Φρανκ Σινάτρα αλλά και ο Τζέιμς Ντιν λίγο πριν το θάνατό του είναι ανάμεσα στους επώνυμους που έχουν συνδεθεί με το πανέμορφο κορίτσι του Μποντ.

18 Μαρ 2023

Flash Back: Το περιοδικό του Χίλτον

The Athens Hilton Swimming Pool & Cabana Club chronicle ονομαζόταν το περιοδικό του Hilton στην Αθήνα και ήταν πολύ cool.

18 Μαρ 2023

Πιρς Μπρόσναν: Οι διαδοχικές τραγωδίες της ζωής του

Ο 5ος και ίσως πιο ευαίσθητος Τζέιμς Μποντ έχει μια αληθινά τραγική ιστορία ζωής!

18 Μαρ 2023

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007 και δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

18 Μαρ 2023

Οδυσσέας Ελύτης: Ο ποιητής, η μούσα και ένας μεγάλος έρωτας με διαφορά ηλικίας

"Παραθέριζε τότε στο σπίτι του Τάκη Χορν, στο Πόρτο Ράφτη, μαζί με την φίλη του Ιουλίτα Ηλιοπούλου" θα πει ο Νίκος Δήμου, που τράβηξε τις σπάνιες φωτογραφίες.

18 Μαρ 2023

"Αναγνωρίζω την βία κατά των γυναικών"

Με σύνθημα αναγνωρίζω τον μισογυνισμό, την παρενόχληση και την σεξουαλική βία, το προσωπικό της αστυνομίας του Κεϊμπριτζσάιρ εκπαιδεύεται ώστε κάθε γυναίκα και κορίτσι να κυκλοφορεί με ασφάλεια σε όλους τους δημόσιους χώρους της πόλης.

17 Μαρ 2023

Ο Guardian δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κρήτη για την φετινή άνοιξη

Και παροτρύνει τους αναγνώστες να εξερευνήσουν το νησί μέσα από διάφορες δραστηριότητες στη φύση.

17 Μαρ 2023

Βίκυ Καγιά: Πριν 30 σχεδόν χρόνια σε ηλικία 16 ετών ποζάρει για γνωστό περιοδικό μόδας

Το εξώφυλλο της Βίκυς Καγιά σε ηλικία 16 ετών για γνωστό περιοδικό