ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ντέιβιντ Μπόουι: "Τον τρομοκρατούσε η ιδέα ότι θα συναντούσε τον Τζον Λένον"

Η συνάντηση των δύο θρύλων άλλαξε μια για πάντα τα δεδομένα της ροκ σκηνής.

Ντέιβιντ Μπόουι: «Τον τρομοκρατούσε η ιδέα ότι θα συναντούσε τον Τζον Λένον»

Τι μπορεί, άραγε, να συμβεί στην ιστορία της ροκ, όταν ένας θρύλος συναντάει έναν αληθινό αστέρα; Ένα ανεπανάληπτο δίδυμο γεννιέται και μια δημιουργική φιλία βάζει αυτόματα στόχο να αλλάξει τα δεδομένα στην μουσική βιομηχανία. Γιατί ακριβώς αυτό πραγματοποιήθηκε με την συνάντηση του Ντέιβιντ Μπόουι και του Τζον Λένον, τόσο επί σκηνής, όσο και στην αληθινή ζωή, αφήνοντας πίσω τους έναν ολόκληρο θησαυρό με αξιομνημόνευτες επιτυχίες και παραστάσεις.

Ντέιβιντ Μπόουι: "Τον τρομοκρατούσε η ιδέα ότι θα συναντούσε τον Τζον Λένον"

Γεννημένος το 1947, ο ευρηματικός καλλιτέχνης κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του μουσικό ύφος, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα πολυσύνθετες περσόνες με εντελώς ασύμβατες προσωπικότητες. Ο Ντέιβιντ Μπόουι, ή Ziggy Stardust, ή αν θέλετε Thin White Duke, γνώρισε την πρώτη μουσική επιτυχία με το "Space Oddity" το 1969. Έκτοτε δεν σταμάτησε να πειραματίζεται τόσο με την μουσική, όσο και με το εκκεντρικό στιλ των φανταστικών ηρώων που είχε πλάσει στην φαντασία του. Από την άλλη, ο Λένον, επτά μόλις χρόνια μεγαλύτερος, γνώρισε μια σπουδαία άνοδο στην καριέρα του με την εμφάνιση αλλά και επικράτηση των Beatles, αρχικά στην Βρετανία και έπειτα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1969, έχοντας αποφασίσει να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από το συγκρότημα του, ξεκινάει την σόλο σταδιοδρομία του και έναν χρόνο αργότερα κυκλοφορεί το εμβληματικό άλμπουμ "Imagine".

Ο Ντέιβιντ Μπόουι και ο Τζον Λένον γνωρίστηκαν επίσημα για πρώτη φορά σε ένα πάρτι στο Λος Άντζελες το 1974.

Τα ιερά τέρατα της ροκ, παρά την φαινομενική ανομοιότητά τους, διατηρούσαν το ίδιο πάθος για την καλλιτεχνική δημιουργία εκτός των στενών οριοθετήσεων της εποχής. Η μεγάλη συνάντηση αλλά και συνεργασία επί σκηνής, προέκυψε μόλις λίγα χρόνια αργότερα, χωρίς κανείς να το περιμένει έπειτα από την εξέλιξη της πρώτης γνωριμίας τους. Ο Ντέιβιντ Μπόουι και ο Τζον Λένον γνωρίστηκαν επίσημα για πρώτη φορά σε ένα πάρτι στο Λος Άντζελες το 1974. Η λαμπερή εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η οποία επιθυμούσε ο Μπόουι να συμμετέχει μαζί της σε ένα κινηματογραφικό έργο.

Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, ο εμβληματικός καλλιτέχνης θυμήθηκε την πρώτη επαφή τους, σε μια ομιλία του στο Berklee College, αποκαλώντας τον Λένον ως "τον μεγαλύτερο μέντορά του". Παρόλο που το εν λόγω πάρτι δεν αποτέλεσε αφορμή για να αποκαλύψουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, η συνεργασία για το τραγούδι του Μπόουι "Fame" έναν χρόνο αργότερα (1975), υπήρξε η αρχή μιας ειλικρινά δημιουργικής φιλίας. Όταν ο Μπόουι πέθανε μετά την δεκάμηνη μάχη με τον καρκίνο του ήπατος το 2016, η Γιόκο Όνο είπε: "Ο Τζον και ο Ντέιβιντ σέβονταν βαθιά ο ένας τον άλλον. Ο Ντέιβιντ ήταν τόσο κοντά μας, όσο η οικογένεια".

Ο Τζον Λένον και ο Ντέιβιντ Μπόουι δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Αντ’ αυτού, ο Ντέιβιντ καθόταν στο πάτωμα με ένα μπλοκ και ένα κάρβουνο και σχεδίαζε, ενώ αγνοούσε τελείως τον Λένον.

Για μια αληθινά "αμήχανη" στιγμή, έκανε λόγο ο παραγωγός του κομματιού, Βισκόντι, περιγράφοντας στον "Guardian" την ιστορία της δεύτερης συνάντησης των δύο καλλιτεχνών σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης. Ο Ντέιβιντ Μπόουι ήταν εκείνος που ζήτησε στον μουσικό παραγωγό να τον συνοδεύσει προκειμένου "να ρυθμίσει την κατάσταση". Σύμφωνα με τον Βισκόντι "τον τρομοκρατούσε η ιδέα ότι θα συναντούσε τον Τζον Λένον".

"Περίπου στη μία το πρωί του χτύπησα την πόρτα και για τις επόμενες δύο ώρες, ο Τζον Λένον και ο Ντέιβιντ Μπόουι δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Αντ’ αυτού, ο Ντέιβιντ καθόταν στο πάτωμα με ένα μπλοκ και ένα κάρβουνο και σχεδίαζε, ενώ αγνοούσε τελείως τον Λένον. Έτσι, μετά από περίπου δύο ώρες, ο Τζον επιτέλους είπε στον Ντέιβιντ: ‘’Κόψε στα δύο το μπλοκ και δώσε μου μερικές σελίδες. Θέλω να σε ζωγραφίσω’’. Με τον Ντέιβιντ να απαντά ‘’Α, καλή ιδέα’’ και τότε του ανοίχτηκε. Οι δύο αστέρες ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν καρικατούρες ο ένας του άλλου, τις οποίες στην συνέχεια αντάλλαζαν μεταξύ τους. Κάπως έτσι φαίνεται ότι διασκέδαζαν, γελούσαν και τελικά έσπασε ο πάγος. Τότε ξεκίνησε η μεγαλειώδης φιλία τους" εξομολογήθηκε ο Βισκόντι.

Οι δύο αστέρες ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν καρικατούρες ο ένας του άλλου, τις οποίες στην συνέχεια αντάλλαζαν μεταξύ τους. Κάπως έτσι φαίνεται ότι διασκέδαζαν, γελούσαν και τελικά έσπασε ο πάγος. Τότε ξεκίνησε η μεγαλειώδης φιλία τους

Μόλις μια εβδομάδα αργότερα, ο Μπόουι ζήτησε από τον Λένον να φτιάξει μια διασκευή του τραγουδιού των Beatles "Across the Universe". Οι δύο καλοί φίλοι έμειναν δεμένοι μεταξύ τους, ώσπου να ξεκινήσει το ταξίδι τους προς τα άστρα, με τον Τζον Λένον να κάνει την αρχή το 1980.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.