ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Δάση, λίμνες, βυζαντινά μοναστήρια: Τα 10 ομορφότερα μέρη στην Αθήνα για Κούλουμα

Πράσινες αποδράσεις σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, ιδανικές για χαρταετό, σαρακοστιανό πικνίκ και εξερεύνηση.

Δάση, λίμνες, βυζαντινά μοναστήρια: Τα 10 ομορφότερα μέρη στην Αθήνα για Κούλουμα

Αν αυτό το τριήμερο σας βρίσκει στην Αθήνα και αναρωτιέστε πού θα πετάξετε τον χαρταετό, το κέντρο της πόλης αλλά και τα γύρω βουνά προσφέρουν αναπάντεχα πολλές επιλογές για μια σύντομη απόδραση – κάποιες από αυτές, με εκδηλώσεις στο πνεύμα της ημέρας. Αυτές είναι οι ομορφότερες.

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Το πιο εμβληματικό πάρκο των νοτίων προαστίων, ένας πραγματικός μεσογειακός παράδεισος, είναι ιδανικός για πέταμα χαρταετού χάρη στην ανοιχτωσιά του, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνει τα δικά του Κούλουμα. Στη φετινή γιορτή στο Ξέφωτο οικοδεσπότες είναι ο Λάμπρος Λιάβας και το συγκρότημα ΤΑΚΙΜ, που επιλέγουν τραγούδια και χορούς απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού, σε μια ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην τελετουργία του παραδοσιακού γλεντιού.

Αισθητικό Δάσος Υμηττού

Κοντά στο μονοπάτι που ξεκινά από το βυζαντινό μοναστήρι της Καισαριανής (ένα αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφτείτε) υπάρχει ένα μεγάλο ξέφωτο, πάνω στο βουνό, ιδανικό για Κούλουμα. Όποιο σημείο του Υμηττού κι αν επιλέξετε πάντως να στήσετε το πικνίκ σας, ένα όρος ενταγμένο στο Δίκτυο Περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιδιαίτερη οικολογική αξία (ΝΑΤURA 2000), θα σας αποζημιώσει. Αν δεν έχετε φέρει μαζί σας φαγητό, αναζητήστε το αναψυκτήριο της Καλοπούλας, ψηλά στην Καισαριανή, με μαγειρευτά και ξύλινους πάγκους μέσα στα δέντρα.

Δάση, λίμνες, βυζαντινά μοναστήρια: Τα 10 ομορφότερα μέρη στην Αθήνα για Κούλουμα
Στον Υμηττό, κοντά στο μονοπάτι που ξεκινά από το βυζαντινό μοναστήρι της Καισαριανής (ένα αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφτείτε) υπάρχει ένα μεγάλο ξέφωτο, πάνω στο βουνό, ιδανικό για Κούλουμα.

Λόφος Φιλοπάππου

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο για τα Κούλουμα των Αθηναίων, αφού το επιλέγει κάθε χρόνο ο Δήμος για να διοργανώσει τις εορταστικές εκδηλώσεις του. Φέτος έχει προγραμματιστεί ζωντανή μουσική στις 11:00 με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων και στη συνέχεια, στις 12:00, συναυλία με το συγκρότημα του Σπύρου Πολυκανδριώτη.

Άλσος Βεΐκου

Μια μεγάλη έκταση πρασίνου στο Γαλάτσι με εκτάσεις γκαζόν για πέταμα αετού, καφετέριες, παιδική χαρά και αθλητικές εγκαταστάσεις. Φέτος, από τις 10.30, φιλοξενεί εορτασμούς για τα Κούλουμα με τον Λάκη Χαλκιά και το συγκρότημά του, χορευτικά από τους τοπικούς παραδοσιακούς συλλόγους και την Ομάδα Χορού του Δήμου, αποκριάτικο πρόγραμμα για τα παιδιά και σαρακοστιανά εδέσματα για όλους.

Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας

Το μεγάλο αυτό πάρκο έκτασης 423 στρεμμάτων, αν και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του με πυκνή βλάστηση, ανοίγει στην περιοχή της λίμνης με τον ανεμόμυλο, ιδανικό σημείο για Κούλουμα. Εκεί μάς προσκαλεί φέτος ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας, να γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα με παραδοσιακές λιχουδιές, λαγάνα και κρασί.

Πάρκο Αντώνη Τρίτση

Ένα τόσο μεγάλο πάρκο, που θα μπορούσε να είναι άνετα το αθηναϊκό Χάιντ Παρκ, αν ήταν περισσότερο περιποιημένο. Έστω κι έτσι όμως, είναι καταπράσινο, με μια μεγάλη λίμνη γεμάτη ψάρια γλυκού νερού και πάπιες και με 177 διαφορετικά είδη πουλιών. Στα όριά του θα βρείτε επίσης τον παραμυθένιο Πύργο της Βασιλίσσης με τους αμπελώνες του, όπου οργανώνονται συστηματικά ξεναγήσεις.

Το Πάρκο Αντώνη Τρίτση είναι καταπράσινο, με μια μεγάλη λίμνη γεμάτη ψάρια γλυκού νερού και πάπιες και με 177 διαφορετικά είδη πουλιών. Στη φωτογραφία, ο εξωτερικός χώρος σε ένα από τα καφέ του.

Άλσος Τατοΐου

Ένας μικρός παράδεισος στις παρυφές της πόλης και τους πρόποδες της Πάρνηθας, με μεγάλα πλατώματα που είναι λες και σχεδιάστηκαν για πέταγμα χαρταετού και πικνίκ. Ιδανική περιοχή και για πεζοπορία και ποδηλασία στο μεγάλο δίκτυο μονοπατιών που εκτείνεται στο δάσος και στα κάποτε βασιλικά ανάκτορα και κτήματα που βρίσκονται στην περιοχή.

Άλσος Περιστερίου

Καφετέρια αλλά και παιδική χαρά, κάνουν το άλσος Περιστερίου ιδανικό για μια οικογενειακή απόδραση στα δυτικά προάστια. Ζωντανή μουσική, παραδοσιακά εδέσματα, ακόμα και δωρεάν χαρταετοί είναι ανάμεσα στις παροχές του δήμου για τα Κούλουμα. Εδώ θα βρείτε και το "Πράσινο Σπίτι", ένα κέντρο πληροφόρησης για θέματα ανακύκλωσης, εξοικονόμησης ενέργειας και νέων ενεργειακών τεχνολογιών, που λειτουργεί καθημερινά σε συνεχές ωράριο.

Πάρκο Γουδή, Ζωγράφου

Δέντρα που προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους, ανοιχτές εκτάσεις για πέταμα χαρταετού, αναψυκτήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις μετατρέπουν το Πάρκο Γουδή σε ιδανικό κοντινό προορισμό για τα Κούλουμα. Σήμερα μάλιστα ο Δήμος διοργανώνει παραδοσιακές εκδηλώσεις, με μουσική, χορό και νηστίσιμες λιχουδιές.

Κτήμα Συγγρού, Μαρούσι

Έκτασης 970 στρεμμάτων, δίπλα στη λεωφόρο Κηφισίας κι όμως με απίστευτη ησυχία, είναι ουσιαστικά ένα δάσος στα βόρεια προάστια, που διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών. Αν και κατάφυτο, γεμάτο πεύκα, θα βρείτε σημεία πιο ανοιχτά για να πετάξετε χαρταετό, αλλά και πολλά μονοπάτια ιδανικά για πεζοπορία ή ποδηλασία.

κεντρική φωτό: Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

Περισσότερα από

Life

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.

11 Απρ 2024

Λευκό ψωμί: Το τρώμε ή όχι; Τι απαντά κορυφαία διαιτολόγος

Το ψωμί είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει για το λευκό ψωμί.

11 Απρ 2024

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.

11 Απρ 2024

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Στον αστερισμό του Κωνσταντίνου Καρύδη

Διευθύνοντας την ορχήστρα δωματίου της Ευρώπης: Στο πιάνο ο Γιαν Λισέτσκι

10 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

10 Απρ 2024

Χανιά: Πρόστιμο-μαμούθ σε τεχνίτρια νυχιών - Την "τσίμπησαν" από αναρτήσεις στα social media

Το κλιμάκιο της ΑΑΔΕ επέβαλε συνολικό πρόστιμο 35.000 ευρώ στη γυναίκα που δούλευε στο σπίτι της.

09 Απρ 2024

Τι είναι η ομελέτα ταμάγκο; Η εύκολη συνταγή για την ασιατική ομελέτα

Η ομελέτα ταμάγκο ή Tamagoyaki είναι η ασιατική εκδοχή της ομελέτας.

09 Απρ 2024

Μέγαρο Μουσικής: Ζανίν Γιάνσεν- Ντενίς Καζούχιν

Οι δύο χαρισματικοί δεξιοτέχνες επιστρέφουν στην Αθήνα επιστροφή στο Φεστιβάλ της Άνοιξης