ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Christian Dior: Ο θάνατός του παραμένει ένα άλυτο μυστήριο μέχρι και σήμερα

Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για τον προληπτικό σχεδιαστή.

Η επαναστατική πορεία του Christian Dior στο χώρο της μόδας

Ο μεγάλος Γάλλος σχεδιαστής γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1905 στη Νορμανδία και πέθανε στις 34 Οκτωβρίου του 1957. Ήταν ο μικρότερος από τα πέντε παιδιά ενός πλούσιου παραγωγού λιπασμάτων. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών, η οικογένειά του αποφάσισε να μετακόμισε στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου και άλλαξε όλη του η ζωή.

Παρόλο που αρχικά ο Christian Dior θέλησε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, τελικά δεν έφερε αντίρρηση στους γονείς του, που ήθελαν να γίνει διπλωμάτης. Έτσι, σπούδασε στο École des Sciences Politiques. Το 1928 όμως εγκατέλειψε τις σπουδές του και λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση από τον πατέρα του, άνοιξε μια μικρή γκαλερί στο Παρίσι, όπου πουλούσε πίνακες ζωγραφικής σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Μαξ Ζακόμπ. Όμως στις αρχές της δεκαετίας του ’30, όταν ο πατέρας του χρεοκόπησε και η μητέρα του απεβίωσε, ο Κριστιάν αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στη γκαλερί.

Christian Dior: Ο θάνατός του παραμένει ένα άλυτο μυστήριο μέχρι και σήμερα
Αμέσως μετά τον πόλεμο, άνοιξε δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι, στην οδό 30 Avenue Montaigne.

Η πορεία του στο χώρο της μόδας άρχισε να γράφεται τη δεκαετία του 1930, όταν αποφάσισε μετά από παρότρυνση φίλου του να πουλήσει τα σχέδιά του σε διάφορους οίκους μόδας υψηλής ραπτικής. Μάλιστα, κάποια από τα σχέδια του, τα αγόρασε ο οίκος καπέλων Agnes. Αμέσως μετά τον πόλεμο, άνοιξε δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι, στην οδό 30 Avenue Montaigne.

Η γραμμή του 1947, με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση, φέρνει την επανάσταση στη μόδα και χαρακτηρίζεται ως το 'New Look'. Οι γυναίκες αρχίζουν σιγά σιγά να απελευθερώνονται, να αλλάζουν το στυλ τους και ο Christian Dior είναι αυτός που μυεί τους Γάλλους στην υψηλή ραπτική.

Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάζεται το Φεβρουάριο του 1947 και αποτελείται από 90 δημιουργίες και 6 μοντέλα. Η γραμμή του 1947, με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση, φέρνει την επανάσταση στη μόδα και χαρακτηρίζεται ως το 'New Look'. Οι γυναίκες αρχίζουν σιγά σιγά να απελευθερώνονται, να αλλάζουν το στυλ τους και ο Christian Dior είναι αυτός που μυεί τους Γάλλους στην υψηλή ραπτική.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο γνωστός σχεδιαστής μόδας πίστευε πολύ στις προλήψεις και το κακό μάτι. Σε καμία κολεξιόν, δεν έλειπε ένα παλτό που έφερε το όνομα του τόπου γέννησής του Granville για καλή τύχη. Επιπλέον, τουλάχιστον ένα μοντέλο θα κρατούσε στην πασαρέλα ένα μπουκέτο με τα αγαπημένα του λουλούδια, που δεν ήταν άλλα από τα κρίνα. Μάλιστα, ποτέ δεν ξεκινούσε μια επίδειξη, εάν δεν είχε πρώτα συμβουλευτεί τα ταρώ.

Ο διάσημος μόδιστρος μαζί με το μοντέλο Renee Breton το 1957

Η εμπορική του σχέση με τους Ναζί

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρεία του μπόρεσε να σταθεί οικονομικά για τον εξής απλό λόγο. Ο ίδιος έραβε ρούχα για τις συζύγους των Ναζί και τους δωσίλογους Γάλλους, αν και δεν υπήρξε ποτέ υποστηρικτής τους. Απλώς, μόνο εκείνοι είχαν την οικονομική άνεση εκείνη την εποχή να εμπλουτίσουν την γκαρνταρόμπα τους. Το ίδιο έκαναν ακριβώς και άλλοι γνωστοί οίκοι, όπως της Νίνα Ρίτσι.

Ένα πέπλο μυστηρίου σκεπάζει το θάνατό του μέχρι σήμερα

Ο Christian Dior έφυγε ανεπάντεχα από τη ζωή στις 24 Οκτωβρίου 1957, σε ηλικία 52 ετών. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν πάνω από 2.500 άτομα. Πολλά έχουν ειπωθεί για τον περίεργο θάνατό του. Η εκδοχή που υπερίσχυσε των άλλων, είναι ότι έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα που χαλάρωνε σε σπα στο Μοντεκατίνι της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, ένα ψαροκόκκαλο του έφραξε τον λαιμό.

Παρόλο που αρχικά ο Christian Dior θέλησε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, τελικά δεν έφερε αντίρρηση στους γονείς του, που ήθελαν να γίνει διπλωμάτης. Έτσι, σπούδασε στο École des Sciences Politiques. Το 1928 όμως εγκατέλειψε τις σπουδές του και λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση από τον πατέρα του, άνοιξε μια μικρή γκαλερί στο Παρίσι, όπου πουλούσε πίνακες ζωγραφικής σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Μαξ Ζακόμπ. Όμως στις αρχές της δεκαετίας του ’30, όταν ο πατέρας του χρεοκόπησε και η μητέρα του απεβίωσε, ο Κριστιάν αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στη γκαλερί.

Το περιοδικό "Times" έγραψε ότι έφυγε από καρδιακή προσβολή έπειτα από μια χαμένη παρτίδα στα χαρτιά. Υπάρχει, βέβαια, και η εκδοχή του Γάλλου αριστοκράτη και κοσμικού Baron de Redé που στα απομνημονεύματά του αναφέρει ότι η καρδιακή προσβολή επήλθε από μια μακρά σεξουαλική συνεύρεση.

Μέχρι και σήμερα, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απεβίωσε ο Κριστιάν Ντιορ έχουν κρατηθεί μυστικές.

Μετά τον θάνατό του σε μια προσπάθεια να μην υποβαθμιστεί ο οίκος, ο συνεργάτης του Dior, Jacques Rouet έκανε τον 21χρονο τότε Yves Saint-Laurent καλλιτεχνικό διευθυντή. Και από τότε η πορεία του YSL είναι πλέον γνωστή σε όλους μας.

Δείτε ένα βίντεο με τη ζωή του:

Read Next

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.