ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Άλλαξε τις ευκαιρίες ζωής»: Το σπουδαίο έργο του Ινδού δασκάλου που κέρδισε το Νόμπελ Διδασκαλίας

Βοήθησε τις μικρές μαθήτριές του, σε μια φτωχή, αγροτική κοινότητα της δυτικής Ινδίας και θα μοιραστεί το χρηματικό έπαθλο με άλλους εννέα φιναλίστ συναδέλφους του.

«Άλλαξε τις ευκαιρίες ζωής»: Το σπουδαίο έργο του Ινδού δασκάλου που κέρδισε το Νόμπελ Διδασκαλίας

Ένας Ινδός δάσκαλος, ο Ραντζιτσίνχ Ντισάλε, τιμήθηκε φέτος με το Διεθνές Βραβείο Εκπαιδευτικού, το αποκαλούμενο και «Νόμπελ Διδασκαλίας» για τη δουλειά του που βοήθησε τις μικρές μαθήτριές του, σε μια φτωχή, αγροτική κοινότητα της δυτικής Ινδίας.

Ο Ντισάλε ανακοίνωσε αμέσως ότι θα μοιραστεί το χρηματικό έπαθλο, ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, με τους άλλους εννέα φιναλίστ συναδέλφους του.

Οι διοργανωτές τον τίμησαν επειδή «άλλαξε τις ευκαιρίες ζωής» των κοριτσιών στο δημοτικό σχολείο Ζίλα Παρισάντ, στο χωριό Παριτεβάντι του κρατιδίου Μαχαράστρα.

Την ανακοίνωση έκανε, σε μια εικονική τελετή από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, ο συγγραφέας και ηθοποιός Στίβεν Φράι. Ο Ντισάλε, εμφανώς χαρούμενος, άκουσε τα νέα στο σπίτι του στην Ινδία, περιστοιχισμένος από την οικογένειά του.

Ο Ντισάλε άρχισε να διδάσκει το 2009, όταν το Ζίλα Παρισάντ δεν ήταν παρά ένα σαραβαλιασμένο υπόστεγο δίπλα σε ένα βουστάσιο. Το ποσοστό σχολικής φοίτησης ήταν χαμηλό και οι γάμοι των μαθητριών σε εφηβική ηλικία κάτι πολύ συνηθισμένο. Το σχολικό πρόγραμμα δεν ήταν καν στη γλώσσα που μιλούσαν τα κορίτσια, την Κανάντα. Ο δάσκαλος εγκαταστάθηκε στο χωριό, έμαθε την τοπική διάλεκτο και μετέφρασε τα σχολικά εγχειρίδια.

Εισήγαγε επίσης εργαλεία ψηφιακής μάθησης και επινόησε ατομικά προγράμματα για κάθε μαθητή. Το σύστημά του των Σχολικών Εγχειριδίων με QR Codes χρησιμοποιείται τώρα σε όλη την Ινδία.

Το ποσοστό φοίτησης στο σχολείο του σήμερα φτάνει το 100% και ένα κορίτσι από το χωριό μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, ανέφεραν οι διοργανωτές.

Ο Ντισάλε προώθησε επίσης περιβαλλοντικά προγράμματα σε αυτήν την περιοχή που απειλείται από την ξηρασία. Εξάλλου, με το πρόγραμμα «Ας περάσουμε τα σύνορα» συνδέονται μεταξύ τους νεαροί μαθητές από την Ινδία και το Πακιστάν, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, το Ιράκ και το Ιράν και τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα για να προωθήσουν την παγκόσμια ειρήνη.

Στην ομιλία του ο Ντισάλε είπε ότι θα μοιραστεί το χρηματικό έπαθλο με τους άλλους εννέα φιναλίστ δασκάλους, κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας τους θα λάβει περίπου 55.000 δολάρια. Το βραβείο καθιερώθηκε από το Ίδρυμα Βάρκεϊ, σε συνεργασία με την UNESCO.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.