ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτές είναι οι μάσκες που απαγορεύονται -Δε μας προστατεύουν, είναι επικίνδυνες

Ποιες μας προστατεύουν και ποιες όχι. Οι τιμές τους και τι πρέπει να προσέχουμε.

Αυτές είναι οι μάσκες που απαγορεύονται -Δε μας προστατεύουν, είναι επικίνδυνες

Η μεγαλύτερη -ίσως- αλλαγή στην καθημερινότητά μας, είναι πως είμαστε πλέον υποχρεωμένοι όλοι να φοράμε προστατευτική μάσκα.

Η σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα σημάνει και την επιστροφή στην καθημερινότητά μας προ της πανδημίας, όμως πολλά πράγματα θα έχουν αλλάξει και πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε και με αυτά.

Το κυριότερο είναι πως οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί, καθώς τώρα είναι η στιγμή που η ατομική ευθύνη πρέπει να μεγιστοποιηθεί.

Η μεγαλύτερη -ίσως- αλλαγή στην καθημερινότητά μας, είναι πως είμαστε πλέον υποχρεωμένοι όλοι να φοράμε προστατευτική μάσκα.

Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας τη Δευτέρα 27 Απριλίου, από τις 4 Μαΐου οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους, σχολεία και σε Μέσα Μεταφοράς, παντοπωλεία, νοσοκομεία, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, θα είναι συμπληρωματική και δεν έχει να κάνει αν θα μολυνθούμε ή όχι, αλλά κυρίως για το αν θα μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά συμπτώματα. "Πιστέψτε με, σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία. Αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση μάσκας και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι λάθος και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα από τον γενικό πληθυσμό.

"Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

"Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την μάσκα, όπως μάθαμε να ζούμε με το κράνος στις μηχανές και την ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο", τόνισε επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Ποια μάσκα μας προσφέρει μεγαλύτερη προστασία

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε ποιες είναι οι μάσκες που πρέπει να φοράμε και κυρίως ποια μάσκα απαγορεύεται… δια ροπάλου!

"Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Και εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική. Γιατί αυτή δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορονοϊό, καθώς "ψεκάζουν” τον ιό στους γύρω τους.

Για όσους δεν μπορούν να αγοράσουν χειρουργικές, και μια πάνινη είναι αρκετή, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας με έμφαση: "αν δείτε άνθρωπο (με μάσκα) με βαλβίδα, 22 μέτρα μακριά, όχι δυο και πείτε του να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία".

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έδωσε κι ένα σοκαριστικό παράδειγμα για το πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός αν δεν φοράμε μάσκα. "Αν συναντηθούν δυο άνθρωποι, χωρίς μάσκα, που ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες η πιθανότητα είναι 1,5%".

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου παραδέχτηκε ότι "μπερδέψαμε τον κόσμο με τις μάσκες" και εξήγησε γιατί έγινε αυτό: "Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές", είπε. Και πρόσθεσε πως "ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα", σημειώνοντας πως ο Σύλλογος δεν άλλαξε ποτέ τη θέση του αυτή.

Σε τι τιμές κυμαίνονται οι μάσκες

Οι τιμές των χειρουργικών κυμαίνονται από 1 έως 1,5 ευρώ, με μέση τιμή τα 1,2 ευρώ. Να σημειωθεί ότι πριν την έξαρση του κορονοϊού, όταν δεν υπήρχε ζήτηση, κόστιζαν 0,30 ευρώ.

Όσο για τις υφασμάτινες, αυτές κοστολογούνται από 1,5 έως 2 ευρώ, ενώ η τιμή τους μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5 ευρώ. Ένα πακέτο 50 τεμαχίων κοστίζει 50 ευρώ.

Με δεδομένο ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 4-6 μάσκες μιας χρήσης για τα παιδιά και άλλες τόσες για τους γονείς, το κόστος ανέρχεται στα 8-12 ευρώ τη μέρα και στα 240 με 360 ευρώ τον μήνα.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, η επάρκεια των μασκών στα φαρμακεία δεν είναι δεδομένη. Ο κ. Λουράντος είπε ότι τα αποθέματα που υπάρχουν στα φαρμακεία είναι αμφίβολο εάν επαρκούν, καθώς η ζήτηση σε μάσκες, εφόσον η χρήση τους είναι υποχρεωτική, αναμένεται να κορυφωθεί. Πρότεινε μάλιστα, να εξετασθεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν διαθέσιμες μάσκες σε χώρους, όπως στάσεις λεωφορείων, για τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που συχνά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε φαρμακεία.

"Καμπάνα" 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας

Μπορεί να μένουν πίσω μας τα πρόστιμα για τις άσκοπες μετακινήσεις, αλλά τώρα έρχονται βαριές "καμπάνες" εάν δεν φοράμε μάσκα!

Το πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας, θα βεβαιώνεται, σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπου αυτή είναι υποχρεωτική.

Αναλυτικά, τα πρόστιμα θα είναι τα εξής:

-Πρόστιμο 150 ευρώ για όσους δεν φορούν μάσκα στους χώρους που ανέφερε η κυβέρνηση (κομμωτήρια, καταστήματα, ΜΜΜ κλπ),

-1.000 ευρώ για συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.

-5.000 για καταστήματα / επιχειρήσεις που απαγορεύεται να λειτουργούν.

Η κεντρική φωτό είναι από εδώ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.