
Αποστροφή προκαλεί η απαίτηση του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν να φορούν και πάλι στις δημόσιες εμφανίσεις τους μπούρκα, το ένδυμα που καλύπτει το σώμα και όλο το πρόσωπο των γυναικών. Μάλιστα, εξήγγειλε και κυρώσεις για τους άρρενες συγγενείς της γυναίκας που δεν θα υπακούσει στις διαταγές του.
Εδώ και δύο δεκαετίες, πριν δηλαδή την επάνοδο των Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, οι γυναίκες ζούσαν με σχετική ελευθερία, ενώ εκτός από την ενδυμασία οι Ταλιμπάν στέρησαν και πάλι το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
«Θα πρέπει να φορούν τσάντρι (σ.σ. μπούρκα), διότι είναι παραδοσιακό και δείχνει σεβασμό», αναφέρει το διάταγμα που υπέγραψε ο Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα και παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ.
«Οι γυναίκες που δεν είναι ούτε πολύ μικρές ούτε πολύ μεγάλες θα πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται μπροστά σε έναν άνδρα που δεν ανήκει στην οικογένειά τους», προκειμένου να αποφύγουν να τον προκαλέσουν, σημειώνει το διάταγμα. Αν δεν έχουν κάποια σημαντική δουλειά να κάνουν εκτός σπιτιού, «είναι καλύτερο να παραμένουν μέσα», προσθέτει.
Ο Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο ηγέτης των Ταλιμπάν, σπάνια ταξιδεύει εκτός της Κανταχάρ, το στρατηγείο των Ταλιμπάν. Όπως και ο ιδρυτής των Ταλιμπάν, ο Μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ, έτσι και εκείνος πιστεύει σε ένα κράμα θρησκείας και αρχαίων παραδόσεων της φυλής, συγχέοντας το ένα με το άλλο. Όπως το ότι αποδίδει στη θρησκεία το παλιό έθιμο των χωριών που ήθελε να παντρεύονται τα κορίτσια στην εφηβεία και να βγαίνουν σπάνια έξω από το σπίτι τους.

Οι Ταλιμπάν χωρίζονται σήμερα στους βαθιά συντηρητικούς κι σ' εκείνους που προσπαθούν να φανούν πραγματιστές προκειμένου να διοικήσουν τη χώρα που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια οικονομική κρίση. Πόσο μάλλον όταν τα δυτικά κράτη αρνούνται να προσφέρουν οικονομική βοήθεια σε ένα καθεστώς που αφαιρεί ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από τις γυναίκες. Μέχρι τώρα αυτές οι δύο ομάδες δεν είχαν συγκρουστεί δημοσίως.
Το χάσμα έγινε όμως ακόμα μεγαλύτερο όταν κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο Αχουντζάντα αιφνιδίασε τους πάντες απαγορεύοντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση μετά το δημοτικό για τα κορίτσια. Και μολονότι κρατικοί λειτουργοί προσπαθούσαν να διαβεβαιώσουν τους δημοσιογράφους ότι δεν θα συμβεί αυτό ο Αχουντζάντα δήλωσε πως κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του Ισλάμ. Πηγή αναφέρει στο Associated Press πως Υπουργός της Κυβέρνησης έγινε έξαλλος με αυτή την απόφαση, ωστόσο έχει συμφωνηθεί να μην εκδηλώνονται δημόσια οι όποιες διαφωνίες. Η άλλη προσέγγιση είναι να παρακαμφθεί σιωπηρά η διαταγή, και να επιστρέψουν τα κορίτσια στο σχολείο.
Την περασμένη Κυριακή, οπότε και ανακοινώθηκε η διαταγή για την επαναφορά της μπούρκας, οι περισσότερες γυναίκες στην Καμπούλ φορούσαν hijab, ένα μακρύ μαντήλι που καλύπτει τα μαλλιά τους, αλλά όχι το πρόσωπο τους και μακρύ φουστάνι ή παλτό. Η μπούρκα καλύπτει το πρόσωπο και τα μάτια. Με πολλές γυναίκες να θέλουν να φύγουν πλέον από τη χώρα, λόγω των αναχρονιστικών μέτρων.
Those claiming that this directive does not order women to be veiled. Verbatim translation:
— Obaidullah Baheer (@ObaidullaBaheer) May 7, 2022
Women who are not aged or too young and have to interact with strangers, to be in line with religious directives and not cause moral corruption, will HAVE to cover faces - eyes. 2/ pic.twitter.com/8eGjMl56JR
«Αυτές οι αποφάσεις επιδιώκουν να σβήσουν το φύλο και μια ολόκληρη γενιά Αφγανών που μεγάλωσαν με το όνειρο ενός καλύτερου μέλλοντος» σημείωσε ο Ομπαιντουλάχ Μπαχίρ, πρώην λέκτορας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν. «Εξωθεί οικογένειες να εγκαταλείψουν τη χώρα και πυροδοτεί αντιδράσεις που θα οδηγήσουν σε μεγάλες κινητοποιήσεις εναντίον των Ταλιμπάν» σημειώνοντας επίσης πως τέτοιου είδους αποφάσεις στρέφονται εναντίον του καθεστώτος ως μπούμερανγκ και πως «χαραμίζουν πολύ γρήγορα την ευκαιρία που είχαν».
Κεντρική εικόνα: istock images
Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram