ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αφγανιστάν: Οι Tαλιμπάν επιβάλλουν και πάλι την μπούρκα

Στην απαγόρευση της εκπαίδευσης των κοριτσιών έρχεται να προστεθεί τώρα και πάλι η μπούρκα, σε μια έκρηξη συντηρητισμού που συγχέει τη θρησκεία με παλιά έθιμα.

Αφγανιστάν: Οι Tαλιμπάν επιβάλλουν και πάλι την μπούρκα

Αποστροφή προκαλεί η απαίτηση του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν να φορούν και πάλι στις δημόσιες εμφανίσεις τους μπούρκα, το ένδυμα που καλύπτει το σώμα και όλο το πρόσωπο των γυναικών. Μάλιστα, εξήγγειλε και κυρώσεις για τους άρρενες συγγενείς της γυναίκας που δεν θα υπακούσει στις διαταγές του.

Εδώ και δύο δεκαετίες, πριν δηλαδή την επάνοδο των Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, οι γυναίκες ζούσαν με σχετική ελευθερία, ενώ εκτός από την ενδυμασία οι Ταλιμπάν στέρησαν και πάλι το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

«Θα πρέπει να φορούν τσάντρι (σ.σ. μπούρκα), διότι είναι παραδοσιακό και δείχνει σεβασμό», αναφέρει το διάταγμα που υπέγραψε ο Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα και παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ.

«Οι γυναίκες που δεν είναι ούτε πολύ μικρές ούτε πολύ μεγάλες θα πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται μπροστά σε έναν άνδρα που δεν ανήκει στην οικογένειά τους», προκειμένου να αποφύγουν να τον προκαλέσουν, σημειώνει το διάταγμα. Αν δεν έχουν κάποια σημαντική δουλειά να κάνουν εκτός σπιτιού, «είναι καλύτερο να παραμένουν μέσα», προσθέτει.

Ο Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, ο ηγέτης των Ταλιμπάν, σπάνια ταξιδεύει εκτός της Κανταχάρ, το στρατηγείο των Ταλιμπάν. Όπως και ο ιδρυτής των Ταλιμπάν, ο Μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ, έτσι και εκείνος πιστεύει σε ένα κράμα θρησκείας και αρχαίων παραδόσεων της φυλής, συγχέοντας το ένα με το άλλο. Όπως το ότι αποδίδει στη θρησκεία το παλιό έθιμο των χωριών που ήθελε να παντρεύονται τα κορίτσια στην εφηβεία και να βγαίνουν σπάνια έξω από το σπίτι τους.

Αφγανιστάν: Οι Tαλιμπάν επιβάλλουν και πάλι την μπούρκα

Οι Ταλιμπάν χωρίζονται σήμερα στους βαθιά συντηρητικούς κι σ' εκείνους που προσπαθούν να φανούν πραγματιστές προκειμένου να διοικήσουν τη χώρα που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια οικονομική κρίση. Πόσο μάλλον όταν τα δυτικά κράτη αρνούνται να προσφέρουν οικονομική βοήθεια σε ένα καθεστώς που αφαιρεί ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από τις γυναίκες. Μέχρι τώρα αυτές οι δύο ομάδες δεν είχαν συγκρουστεί δημοσίως.

Το χάσμα έγινε όμως ακόμα μεγαλύτερο όταν κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο Αχουντζάντα αιφνιδίασε τους πάντες απαγορεύοντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση μετά το δημοτικό για τα κορίτσια. Και μολονότι κρατικοί λειτουργοί προσπαθούσαν να διαβεβαιώσουν τους δημοσιογράφους ότι δεν θα συμβεί αυτό ο Αχουντζάντα δήλωσε πως κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του Ισλάμ. Πηγή αναφέρει στο Associated Press πως Υπουργός της Κυβέρνησης έγινε έξαλλος με αυτή την απόφαση, ωστόσο έχει συμφωνηθεί να μην εκδηλώνονται δημόσια οι όποιες διαφωνίες. Η άλλη προσέγγιση είναι να παρακαμφθεί σιωπηρά η διαταγή, και να επιστρέψουν τα κορίτσια στο σχολείο.

Την περασμένη Κυριακή, οπότε και ανακοινώθηκε η διαταγή για την επαναφορά της μπούρκας, οι περισσότερες γυναίκες στην Καμπούλ φορούσαν hijab, ένα μακρύ μαντήλι που καλύπτει τα μαλλιά τους, αλλά όχι το πρόσωπο τους και μακρύ φουστάνι ή παλτό. Η μπούρκα καλύπτει το πρόσωπο και τα μάτια. Με πολλές γυναίκες να θέλουν να φύγουν πλέον από τη χώρα, λόγω των αναχρονιστικών μέτρων.

«Αυτές οι αποφάσεις επιδιώκουν να σβήσουν το φύλο και μια ολόκληρη γενιά Αφγανών που μεγάλωσαν με το όνειρο ενός καλύτερου μέλλοντος» σημείωσε ο Ομπαιντουλάχ Μπαχίρ, πρώην λέκτορας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν. «Εξωθεί οικογένειες να εγκαταλείψουν τη χώρα και πυροδοτεί αντιδράσεις που θα οδηγήσουν σε μεγάλες κινητοποιήσεις εναντίον των Ταλιμπάν» σημειώνοντας επίσης πως τέτοιου είδους αποφάσεις στρέφονται εναντίον του καθεστώτος ως μπούμερανγκ και πως «χαραμίζουν πολύ γρήγορα την ευκαιρία που είχαν».

Κεντρική εικόνα: istock images

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.