ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

4 τρόποι που ο Στίβεν Χόκινγκ πιστεύει ότι θα τελειώσει η ανθρωπότητα

Σύμφωνα με τον διάσημο φυσικό η καταστροφή της ανθρωπότητας είναι δικό μας φταίξιμο.

4 τρόποι που ο Στίβεν Χόκινγκ πιστεύει ότι θα τελειώσει η ανθρωπότητα

Στις ετήσιες διαλέξεις που γίνονται στο BBC ο φυσικός Stephen Hawking είπε πως η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του κόσμου.

«Παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα μιας καταστροφής του πλανήτη Γη σε ένα δεδομένο έτος μπορεί να είναι αρκετά μικρή, αποτελεί σχεδόν βεβαιότητα οτι θα συμβεί στα επόμενα χίλια ή δέκα χιλιάδες χρόνια», δήλωσε στο BBC. «Μέχρι εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να έχουμε ήδη εξαπλωθεί στο διάστημα, και σε άλλα αστέρια, έτσι ώστε μια καταστροφή στη Γη να μη σημάνει και το τέλος της ανθρώπινης φυλής», λέει ο Hawking.

Δείτε παρακάτω τις προβλέψεις του για τα εφιαλτικές σενάρια που θα μπορούσαν να φέρουν το τέλος του κόσμου (ή έστω της ανθρωπότητας).

1. Πυρηνικός Πόλεμος

4 τρόποι που ο Στίβεν Χόκινγκ πιστεύει ότι θα τελειώσει η ανθρωπότητα

Ο Χόκινγκ προτρέπει τον κόσμο να δείχνει περισσότερη σύνεση. Διαφορετικά, η ανθρώπινη επιθετικότητα, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές προόδους στο χώρο των πυρηνικών όπλων, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο μας.

«Το ανθρώπινο μειονέκτημα που θα ήθελα να διορθώσω είναι η επιθετικότητα,» είπε ο Hawking στο Ιndependent πέρυσι. «Μπορεί να θεωρούταν πλεονέκτημα για την επιβίωση του ανθρώπου την εποχή των σπηλαίων, έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει περισσότερα τρόφιμα, έδαφος, ή για να κερδίσει το σύντροφο που ήθελε για να αναπαραχθεί, αλλά τώρα απειλεί να μας καταστρέψει όλους.»

2. Υπερθέρμανση του πλανήτη

Η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να κλιμακώνεται, χωρίς να φαίνεται ότι θα τελειώσει κάποια στιγμή άμεσα.

«Δεν ξέρουμε αν θα σταματήσει ποτέ η υπερθέρμανση του πλανήτη. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι η Γη θα γίνει σαν τον αδελφό της πλανήτη την Αφροδίτη με θερμοκρασία 250 βαθμούς Κελσίου και βροχή από θειϊκό οξύ. Η ανθρώπινη φυλή δεν θα μπορούσε να επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες.»

3. Ιοί εργαστηρίου

Ο Χόκινγκ προειδοποιεί ότι οι γενετικά τροποποιημένοι ιοί θα μπορούσαν να εξαφανίσουν ολόκληρους πληθυσμούς. Τα γονίδια λειτουργούν με τρόπους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Η τροποποίηση μέρους του DNA δεν έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα - αντ 'αυτού, μπορεί να δημιουργήσει άλλες απρόβλεπτες συνέπειες, όπως η ανάπτυξη ενός ανεξέλεγκτου ιού.
Είναι θέμα χρόνου πριν αναπτυχθούν και εξελιχθούν ιοί ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά που δε θα μπορούμε να ελέγξουμε.

4. Ρομπότ

Ο Χόκινγκ υπέγραψε πρόσφατα μια ανοικτή επιστολή με την οποία προειδοποιεί ότι τα όπλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία στο μέλλον.

«Η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου η ανάπτυξη των συστημάτων αυτών είναι - ουσιαστικά αν όχι νομικά - εφικτή μέσα σε μερικά χρόνια, όχι δεκαετίες, και το διακύβευμα είναι υψηλό: τα αυτόνομα όπλα έχουν περιγραφεί ως η τρίτη επανάσταση στον πόλεμο, μετά την πυρίτιδα και τα πυρηνικά όπλα.» έγραφε στην επιστολή.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Δεδομένου ότι η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να προοδεύει, είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους από τις προόδους μας στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, λέει ο Χόκινγκ.

Μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί μια μεγάλη παγκόσμια καταστροφή στη Γη, μπορεί να είμαστε ήδη ασφαλής στο διάστημα.

Αλλά θα πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφύγουμε αυτές τις απειλές, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουμε δημιουργήσει αυτοτροφοδοτούμενες αποικίες εκτός πλανήτη σε λιγότερο από εκατό χρόνια.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να προοδεύουμε ούτε να αντιστρέψουμε την πρόοδο που ήδη έχουμε κάνει, γι 'αυτό πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους και να τους ελέγξουμε» είπε ο Hawking. «Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μπορούμε.»

Read Next

Περισσότερα από

Stories

28 Νοε 2022

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης με τον μονάκριβο γιο του σε ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο

Ο καρπός του έρωτα του με την Βερένα Γκάουερ, ο μικρός τότε Βάσιας, κληρονόμησε χωρίς αμφιβολία το καθηλωτικό βλέμμα του πατέρα του.

28 Νοε 2022

Britannia: Το πολυτελές βασιλικό γιοτ με την αμφιλεγόμενη ιστορία

Η σύνδεση της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ με το "πλωτό παλάτι" που της θύμιζε τον εαυτό της.

27 Νοε 2022

Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Βρέθηκε το εξαφανισμένο Dior φόρεμα που φορούσε στα Όσκαρ το 1961

Η εντυπωσιακή δημιουργία παρέμεινε για περισσότερα από πενήντα χρόνια μέσα σε μια βαλίτσα.

27 Νοε 2022

Δημοπρατείται προσωπικό γράμμα της Μέριλιν Μονρόε από τον εξαφανισμένο πατέρα της

Αναμένεται να εκτεθούν επίσης στο φως της δημοσιότητας προσωπικά της αντικείμενα.

26 Νοε 2022

Τζίμι Σάβιλ:Ο χειρότερος παιδόφιλος της Μεγάλης Βρετανίας και οι σχέσεις του με τον Πρίγκιπα Κάρολο

Το ντοκιμαντέρ του Netflix, "Jimmy Savile: A British Horror Story", αφηγείται την ιστορία του τρομακτικότερου σκανδάλου σεξουαλικών κακοποιήσεων στη Μεγάλη Βρετανία

26 Νοε 2022

"Amber Alert": Η αληθινή υπόθεση δολοφονίας του 14χρονου κοριτσιού πίσω από το παγκόσμιο δίκτυο συναγερμού

Το παγκόσμιο δίκτυο συναγερμού για περιστατικά εξαφάνισης ή απαγωγής ανηλίκων κρύβει μια ιστορία πόνου, που δεν δικαιώθηκε ποτέ.

26 Νοε 2022

Βουγιουκλάκη-Παμαμιχαήλ: Τα πλήθη παραληρούν γύρω τους το 1970 όταν φτάνουν στη Λευκωσία

Ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος υποδεχόταν το πιο διάσημο ζευγάρι της εποχής στο αεροδρόμιο ξεπερνάει κάθε φαντασία.

25 Νοε 2022

Τζον Κένεντι Τζούνιορ: Ο αδικοχαμένος "πρίγκιπας" της Αμερικής σε ένα τρυφερό κλικ με την Τζάκι

Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι τζούνιορ γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1960,δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του Γερουσιαστή τότε πατέρα του στην Προεδρία των ΗΠΑ.

24 Νοε 2022

Οι τελευταίες μέρες του Φρέντι Μέρκιουρι όπως τις θυμήθηκε η παντοτινή αγάπη του Μαίρη Όστιν

Ο Φρέντι Μέρκιουρι είχε δηλώσει για την Όστιν ότι "θα την αγαπάει μέχρι την τελευταία του πνοή". Σήμερα κλείνουν 31 χρόνια χωρίς την θεϊκή του φωνή.