ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

4 τρόποι που ο Στίβεν Χόκινγκ πιστεύει ότι θα τελειώσει η ανθρωπότητα

Σύμφωνα με τον διάσημο φυσικό η καταστροφή της ανθρωπότητας είναι δικό μας φταίξιμο.

4 τρόποι που ο Στίβεν Χόκινγκ πιστεύει ότι θα τελειώσει η ανθρωπότητα

Στις ετήσιες διαλέξεις που γίνονται στο BBC ο φυσικός Stephen Hawking είπε πως η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του κόσμου.

«Παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα μιας καταστροφής του πλανήτη Γη σε ένα δεδομένο έτος μπορεί να είναι αρκετά μικρή, αποτελεί σχεδόν βεβαιότητα οτι θα συμβεί στα επόμενα χίλια ή δέκα χιλιάδες χρόνια», δήλωσε στο BBC. «Μέχρι εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να έχουμε ήδη εξαπλωθεί στο διάστημα, και σε άλλα αστέρια, έτσι ώστε μια καταστροφή στη Γη να μη σημάνει και το τέλος της ανθρώπινης φυλής», λέει ο Hawking.

Δείτε παρακάτω τις προβλέψεις του για τα εφιαλτικές σενάρια που θα μπορούσαν να φέρουν το τέλος του κόσμου (ή έστω της ανθρωπότητας).

1. Πυρηνικός Πόλεμος

4 τρόποι που ο Στίβεν Χόκινγκ πιστεύει ότι θα τελειώσει η ανθρωπότητα

Ο Χόκινγκ προτρέπει τον κόσμο να δείχνει περισσότερη σύνεση. Διαφορετικά, η ανθρώπινη επιθετικότητα, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές προόδους στο χώρο των πυρηνικών όπλων, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο μας.

«Το ανθρώπινο μειονέκτημα που θα ήθελα να διορθώσω είναι η επιθετικότητα,» είπε ο Hawking στο Ιndependent πέρυσι. «Μπορεί να θεωρούταν πλεονέκτημα για την επιβίωση του ανθρώπου την εποχή των σπηλαίων, έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει περισσότερα τρόφιμα, έδαφος, ή για να κερδίσει το σύντροφο που ήθελε για να αναπαραχθεί, αλλά τώρα απειλεί να μας καταστρέψει όλους.»

2. Υπερθέρμανση του πλανήτη

Η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να κλιμακώνεται, χωρίς να φαίνεται ότι θα τελειώσει κάποια στιγμή άμεσα.

«Δεν ξέρουμε αν θα σταματήσει ποτέ η υπερθέρμανση του πλανήτη. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι η Γη θα γίνει σαν τον αδελφό της πλανήτη την Αφροδίτη με θερμοκρασία 250 βαθμούς Κελσίου και βροχή από θειϊκό οξύ. Η ανθρώπινη φυλή δεν θα μπορούσε να επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες.»

3. Ιοί εργαστηρίου

Ο Χόκινγκ προειδοποιεί ότι οι γενετικά τροποποιημένοι ιοί θα μπορούσαν να εξαφανίσουν ολόκληρους πληθυσμούς. Τα γονίδια λειτουργούν με τρόπους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Η τροποποίηση μέρους του DNA δεν έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα - αντ 'αυτού, μπορεί να δημιουργήσει άλλες απρόβλεπτες συνέπειες, όπως η ανάπτυξη ενός ανεξέλεγκτου ιού.
Είναι θέμα χρόνου πριν αναπτυχθούν και εξελιχθούν ιοί ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά που δε θα μπορούμε να ελέγξουμε.

4. Ρομπότ

Ο Χόκινγκ υπέγραψε πρόσφατα μια ανοικτή επιστολή με την οποία προειδοποιεί ότι τα όπλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία στο μέλλον.

«Η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου η ανάπτυξη των συστημάτων αυτών είναι - ουσιαστικά αν όχι νομικά - εφικτή μέσα σε μερικά χρόνια, όχι δεκαετίες, και το διακύβευμα είναι υψηλό: τα αυτόνομα όπλα έχουν περιγραφεί ως η τρίτη επανάσταση στον πόλεμο, μετά την πυρίτιδα και τα πυρηνικά όπλα.» έγραφε στην επιστολή.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Δεδομένου ότι η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να προοδεύει, είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους από τις προόδους μας στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, λέει ο Χόκινγκ.

Μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί μια μεγάλη παγκόσμια καταστροφή στη Γη, μπορεί να είμαστε ήδη ασφαλής στο διάστημα.

Αλλά θα πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφύγουμε αυτές τις απειλές, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουμε δημιουργήσει αυτοτροφοδοτούμενες αποικίες εκτός πλανήτη σε λιγότερο από εκατό χρόνια.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να προοδεύουμε ούτε να αντιστρέψουμε την πρόοδο που ήδη έχουμε κάνει, γι 'αυτό πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους και να τους ελέγξουμε» είπε ο Hawking. «Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μπορούμε.»

Read Next

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".