ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

10 μνημεία και έργα τέχνης που κρύβουν 10 φοβερά μυστικά

Το διαμέρισμα του τελευταίου ορόφου του Πύργου του Άιφελ, η σπασμένη αλυσίδα στα πόδια του Αγάλματος της Ελευθερίας και άλλα 8 μυστήρια.

10 μνημεία και έργα τέχνης που κρύβουν 10 φοβερά μυστικά

Υπάρχουν κάποια έργα τέχνης και αρχιτεκτονικά μνημεία που είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο. Αλλά αν μελετήσετε πιο προσεκτικά την ιστορία κάποιων από αυτών, θα ανακαλύψετε ότι μερικά τα περιβάλλει μυστήριο και παράξενες ιστορίες. Διαλέξαμε δέκα πό τις καλύτερες.

Το διαμέρισμα του τελευταίου ορόφου του Πύργου του Άιφελ

10 μνημεία και έργα τέχνης που κρύβουν 10 φοβερά μυστικά

Ο Γκουστάβ Άιφελ, ο άντρας που σχεδίασε το πιο διάσημο μνημείο της Γαλλίας, σχεδίασε και κατασκεύασε ένα διαμέρισμα για τον εαυτό του στον τελευταίο όροφο του πύργου. Συχνά το χρησιμοποιούσε για ξεκούραση και να δέχεται επισκέπτες. Σε μια συνάντηση, είχε μια μεγάλη συζήτηση με τον Τόμας Έντισον εκεί. Το διαμέρισμα έχει μια κουζίνα, μπάνιο, δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι και φυσικά απίστευτη θέα. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, με κέρινες μορφές του Άιφελ και του Έντισον.

Η σπασμένη αλυσίδα στα πόδια του Αγάλματος της Ελευθερίας

Το Άγαλμα της Ελευθερίας δόθηκε ως δώρο από τη Γαλλία στις ΗΠΑ για την 100η επέτειο της Αμερικανικής Επανάστασης. Συμβολίζει την ελευθερία, τη δημοκρατία και την απαγόρευση της σκλαβιάς. Γι” αυτό το λόγο υπάρχει η σπασμένη αλυσίδα στα πόδια του αγάλματος, κάτι που οι περισσότεροι τουρίστες παραβλέπουν όταν το επισκέπτονται.

Η αινιγματική Μόνα Λίζα

Πολλοί καλλιτέχνες έχουν αναπαράγει τον διάσημο πίνακα της Μόνα Λίζα. Αλλά πιστεύεται ότι υπάρχει ακόμα ένα πορτραίτο ζωγραφισμένο από τον ίδιο τον Ντα Βίντσι. Η δεύτερη έκδοση είναι ζωγραφισμένη από ελαφρώς διαφορετική γωνία. Είναι πιθανό να δημιουργήθηκε από διαφορετικό καλλιτέχνη, ή πιθανόν και από μερικούς καλλιτέχνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, ότι αυτό πιθανόν είναι μια πρώιμη έκδοση του αριστουργήματος του Ντα Βίντσι.

Η χρονοκάψουλα στο Εθνικό Μνημείο του Όρους Ράσμορ

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του διάσημου μνημείου, ο αρχιτέκτονας Gutzon Borglum ήθελε να δημιουργήσει μία Αίθουσα Χρονικών μέσα στο βουνό, ένα κρυφό δωμάτιο, όπου οι μελλοντικές γενιές θα έβρισκαν ιστορικά αρχεία και πληροφορίες για την ιστορία των ΗΠΑ. Για αυτό το σκοπό, έσκαψε μια σπηλιά πίσω από το κεφάλι του Αβραάμ Λίνκολν. Σύντομα όμως ο Borglum πέθανε και στο σχέδιο του δεν ολοκληρώθηκε. Το 1998, περισσότερο από 50 χρόνια από το θάνατό του, αντίγραφα σπουδαίων εγγράφων και απομνημονεύματα διαφόρων Προέδρων των ΗΠΑ τοποθετήθηκαν στο εσωτερικό της ημιτελούς αίθουσας, και πλέον εξυπηρετεί ως χρονοκάψουλα για τις επόμενες γενιές.

Η αρχική μορφή της Σφίγγας

Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας είναι το αρχαιότερο άγαλμα του κόσμου. Αρχικά ήταν διακοσμημένη με έντονα χρώματα, και σήμερα απομένουν μόνο κάποια ίχνη πίσω από τα αυτιά. Επίσης είχε μύτη και τελετουργική γενειάδα. Τα απομεινάρια τους υπάρχουν σε Βρετανικά και Αιγυπτιακά μουσεία. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Σφίγγα μπορεί αρχικά να είχε το κεφάλι ενός λιονταριού, και το ανθρώπινο πρόσωπο σκαλίστηκε αρκετά αργότερα, γεγονός που θα εξηγούσε τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις αναλογίες του τεράστιου σώματος και του μικρού κεφαλιού.

Η δημιουργία του κεκλιμένου Πύργου της Πίζας

Ο διάσημος πύργος κρύβει πολλά μυστικά. Όλοι γνωρίζουν για την κλίση του, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιος ακριβώς έχτισε το καμπαναριό για τον καθεδρικό της Πίζας. Ένας από τους λόγους αυτού του μυστηρίου είναι το γεγονός ότι χτίστηκε κατά τη διάρκεια 200 ετών. Οι ιστορικοί υποθέτουν ότι την κατασκευή σχεδίασε ο Bonanno Pizano, αλλά πιο πιθανός υποψήφιος φαίνεται να είναι ο Diotisalvi, που σχεδίασε το βαπτιστήριο που βρίσκεται δίπλα στον πύργο, που είναι χτισμένο στο ίδιο στυλ.

Το πρόσωπο της Δανάης του Ρέμπραντ

Ο Ρέμπραντ ξεκίνησε να ζωγραφίζει τη Δανάη δύο χρόνια μετά το γάμο του με την Saskia van Uylenburgh. Ο καλλιτέχνης αναπαραστούσε τη γυναίκα του σε πολλούς από τους πίνακές του, και για πολύ καιρό παρέμενε μυστήριο γιατί σε αυτόν τον πίνακα δεν υπήρχε μεγάλη ομοιότητα με άλλους πίνακές του από άλλα έργα του τη δεκαετία του 1630. Επιπλέον, το στυλ του συγκεκριμένου πίνακα είναι πιο κοντινό με πιο μεταγενέστερα έργα του. Μόλις πρόσφατα δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις γι” αυτό. Μετά από εξέταση με ακτινογραφίες, η ομοιότητα της Δανάης με τη γυναίκα του Ρέμπραντ είναι περισσότερο προφανής. Φαίνεται ότι ο πίνακας ξαναζωγραφήθηκε μετά το θάνατο της γυναίκας του, και είχε σχέσεις με άλλη γυναίκα, την Geertje Dircx. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου της Δανάης συνδύαζαν την εικόνα και των δύο γυναικών.

Το όνομα του πιο διάσημου τουριστικού αξιοθέατου της Βρετανίας

Μιλώντας κυριολεκτικά, το όνομα «Μπιγκ Μπεν» δεν αναφέρεται σε ολόκληρο τον πύργο της Βρετανικής Βουλής, αλλά αντίθετα αναφέρεται στη μεγάλη καμπάνα στο εσωτερικό του. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, το επίσημο όνομα για την κατασκευή ήταν «Το Καμπαναριό του Παλατιού του Γουεστμίστερ». Τώρα ο επίσημος τίτλος του είναι «Ο Πύργος Ελίζαμπεθ». Μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά προς τιμή ποιανού η καμπάνα ονομάστηκε Μπιγκ Μπεν. Μια θεωρία λέει ότι είναι το παρατσούκλι ενός γεροδεμένου άντρα που εργαζόταν στο χυτήριο όπου κατασκευάστηκε. Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι πήρε το όνομά της από τον Benjamin Count, έναν πρωταθλητή πυγμαχίας βαρέων βαρών.

Το χρώμα της γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ

Η Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη του κόσμου. Χρειάστηκε πολύς καιρός για να δώσει έγκριση το Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό. Όταν δόθηκε τελικά η έγκριση, το Ναυτικό ήθελε να βαφτεί με μαύρες και κίτρινες ρίγες, για να είναι ορατή σε ομίχλη. Τελικά, ο αρχιτέκτονας της γέφυρας, ο Irving Morrow, έπεισε το Ναυτικό να το βάψουν ένα σκούρο πορτοκαλί χρώμα. Αυτό το χρώμα το έκανε ορατό σε οποιοδήποτε καιρό, αλλά και του πρόσφερε ελκυστική εμφάνιση.

Ο ουρανός στον πίνακα Η Κραυγή

Το αρχικό όνομα του διάσημου πίνακα του Edvard Munch ήταν Η Κραυγή της Φύσης. Ο καλλιτέχνης έγραψε στο ημερολόγιό του: «…ξαφνικά ο ουρανός γίνεται πορτοκαλί-κόκκινος. Σταμάτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και έγυρα σε έναν φράχτη, είδα αίμα και πύρινες γλώσσες πάνω από μπλε-μαύρο φιόρδ και μια πόλη…» Το 2003, μια ομάδα αστρονόμων έβγαλαν μια θεωρία ότι ο έντονα κόκκινος ουρανός που εξέπληξε τον καλλιτέχνη, προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Krakatoa το 1883.

Read Next

Περισσότερα από

Stories

28 Νοε 2022

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης με τον μονάκριβο γιο του σε ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο

Ο καρπός του έρωτα του με την Βερένα Γκάουερ, ο μικρός τότε Βάσιας, κληρονόμησε χωρίς αμφιβολία το καθηλωτικό βλέμμα του πατέρα του.

28 Νοε 2022

Britannia: Το πολυτελές βασιλικό γιοτ με την αμφιλεγόμενη ιστορία

Η σύνδεση της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ με το "πλωτό παλάτι" που της θύμιζε τον εαυτό της.

27 Νοε 2022

Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Βρέθηκε το εξαφανισμένο Dior φόρεμα που φορούσε στα Όσκαρ το 1961

Η εντυπωσιακή δημιουργία παρέμεινε για περισσότερα από πενήντα χρόνια μέσα σε μια βαλίτσα.

27 Νοε 2022

Δημοπρατείται προσωπικό γράμμα της Μέριλιν Μονρόε από τον εξαφανισμένο πατέρα της

Αναμένεται να εκτεθούν επίσης στο φως της δημοσιότητας προσωπικά της αντικείμενα.

26 Νοε 2022

Τζίμι Σάβιλ:Ο χειρότερος παιδόφιλος της Μεγάλης Βρετανίας και οι σχέσεις του με τον Πρίγκιπα Κάρολο

Το ντοκιμαντέρ του Netflix, "Jimmy Savile: A British Horror Story", αφηγείται την ιστορία του τρομακτικότερου σκανδάλου σεξουαλικών κακοποιήσεων στη Μεγάλη Βρετανία

26 Νοε 2022

"Amber Alert": Η αληθινή υπόθεση δολοφονίας του 14χρονου κοριτσιού πίσω από το παγκόσμιο δίκτυο συναγερμού

Το παγκόσμιο δίκτυο συναγερμού για περιστατικά εξαφάνισης ή απαγωγής ανηλίκων κρύβει μια ιστορία πόνου, που δεν δικαιώθηκε ποτέ.

26 Νοε 2022

Βουγιουκλάκη-Παμαμιχαήλ: Τα πλήθη παραληρούν γύρω τους το 1970 όταν φτάνουν στη Λευκωσία

Ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος υποδεχόταν το πιο διάσημο ζευγάρι της εποχής στο αεροδρόμιο ξεπερνάει κάθε φαντασία.

25 Νοε 2022

Τζον Κένεντι Τζούνιορ: Ο αδικοχαμένος "πρίγκιπας" της Αμερικής σε ένα τρυφερό κλικ με την Τζάκι

Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι τζούνιορ γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1960,δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του Γερουσιαστή τότε πατέρα του στην Προεδρία των ΗΠΑ.

24 Νοε 2022

Οι τελευταίες μέρες του Φρέντι Μέρκιουρι όπως τις θυμήθηκε η παντοτινή αγάπη του Μαίρη Όστιν

Ο Φρέντι Μέρκιουρι είχε δηλώσει για την Όστιν ότι "θα την αγαπάει μέχρι την τελευταία του πνοή". Σήμερα κλείνουν 31 χρόνια χωρίς την θεϊκή του φωνή.