ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κυβέλη Θεοχάρη: Η εγγονή της Κυβέλης ήταν μια σπουδαία ηθοποιός που όλοι την θυμόμαστε από μια μόνο ταινία

Οι θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες της εγγονής της μεγάλης πρωταγωνίστριας και οι δημόσιες σχέσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Κυβέλη Θεοχάρη – Ζωγραφίδη ήταν μέλος μίας από της πιο σπουδαίες ελληνικές θεατρικές οικογένειες. Ήταν εγγονή της μεγάλης πρωταγωνίστριας Κυβέλης. Ποια ήταν όμως η σπουδαία ηθοποιός; Ας δούμε λίγα πράγματα για τη ζωή της και το σύντομο πέρασμα της από το ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο.

Οι πρώτες εμφανίσεις

Η Κυβέλη Θεοχάρη Ζωγραφίδη γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1924 και ήταν κόρη της ηθοποιού Μιράντας Μυράτ και του Σπύρου Θεοχάρη και εγγονή της Κυβέλης και του Μήτσου Μυράτ. Η πρώτη της εμφάνιση πραγματοποιήθηκε με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη στο έργο "Ταξίδι αναψυχής", το 1954. Ένα χρόνο αργότερα έλαβε συμμετοχή στο θίασο της μητέρας της και του Λάμπρου Κωνσταντάρα και έπαιξε στα έργα: "Δύο άσπρα τριαντάφυλλα" και "Οι μαιτρέσσες του μπαμπά". Ταυτόχρονα, συμμετείχε στις "ποιητικές απογευματινές", τις οποίες οργάνωνε η Μιράντα Μυράτ στο θέατρο "Κυβέλης", που βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος.

Δύο χρόνια αργότερα συνεργάστηκε με το θίασο Ηλιόπουλου – Φωτόπουλου, με τον οποίο εμφανίστηκε στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου με τίτλο "Ο φίλος μου ο Λευτεράκης" και στο "Μια τσουκνίδα στις βιολέτες". Η πανέμορφη και ταλαντούχος ηθοποιός είχε ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις από τις πρώτες εμφανίσεις της. Δεν είναι τυχαίο ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να συμπρωταγωνιστήσει με τόσο σπουδαία ονόματα.νΣτη συνέχεια της καριέρας της, η Κυβέλη Θεοχάρη εμφανίστηκε το 1955 στην ταινία του Ορέστη Λάσκου "Γκόλφω", που βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σπύρου Περεσιάδη, παίζοντας το ρόλο της Σταυρούλας. Έπειτα, συνεργάστηκε με το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη (1957-59), με τον οποίο έπαιξε στα έργα "Το τιμόνι του έρωτα" του Παναγιώτη Καγιά και "Ο Ηλίας του 16ου" των Σακελλάριου και Γιαννακόπουλου.

Η πορεία της ηθοποιού ήταν γεμάτη επιτυχίες, καθώς στη συνέχεια έπαιξε στα έργα: "Η Άγνωστος" (1956) του Ορέστη Λάσκου, όπου έπαιξε το ρόλο της Ευτυχίας, παίζοντας μάλιστα μαζί με τη γιαγιά της Κυβέλη, "Ο ζηλιαρόγατος" (1956) του Γιώργου Τζαβέλλα, με το Βασίλη Λογοθετίδη, παίζοντας το ρόλο της Κική Μανωλοπούλου, "Στουρνάρα 288" (1959). "Ανθισμένη αμυγδαλιά" (1959) του Χρίστου Αποστόλου, "Ο Δήμος από τα Τρίκαλα" (1962) του Γιάννη Δαλιανίδη, όπου έπαιξε μαζί με τον Κώστα Χατζηχρήστο στο ρόλο της Λέλας και άλλες.

Αλλά όλοι την θυμόμαστε κυρίως από την ταινία "Ο Ηλίας του 16ου" (1959) του Αλέκου Σακελλάριου, όπου έπαιξε το ρόλο της Αλέκας Κωνσταντινίδου.

Το καλοκαίρι του 2014, σε ηλικία πλέον 90 ετών, η ηθοποιός επέστρεψε μετά από δεκαετίες στον κινηματογράφο. Πρωταγωνίστησε στην ταινία docufiction του Alessandro Spiliotopulos "Οι κόρες του Χάους". Η ταινία αποτέλεσε μία συμπαραγωγή του Ινστιτούτου Κυβέλη και της Tetrafillon Films. Η ταινία μικρού μήκους παρουσιάζει με πρωτότυπο και αρκετά ανατρεπτικό τρόπο την ιστορία της σημαντικότατης θεατρικής οικογένειας της Κυβέλης και της σχέσης της οικογένειας με τα έργα του Πιραντέλο. Η ταινία είχε φόντο την Ελλάδα και την Ευρώπη των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

Η νέα καριέρα" ¨της Κυβέλης Θεοχάρη και οι δημόσιες σχέσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου

Η Κυβέλη Θεοχάρη, παρά το γεμάτο επιτυχίες και πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα της αποσύρθηκε γρήγορα από τον κινηματογράφο και το θέατρο. Από το 1960 και έπειτα ακολούθησε άλλους δρόμους. Εργάστηκε ως ξεναγός αρχαιολογικών χώρων, αλλά και διευθύντρια-συντονίστρια σε ελληνικές και κρουαζιέρες στην Ευρώπη. Λίγα χρόνια αργότερα, η ηθοποιός ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τα έτη στα οποία διετέλεσε πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, μέχρι το έτος 1999. Πρωτοστάτησε ως ιδρυτικό μέλος στη δημιουργία του Ινστιτούτου Κυβέλη στην Ερμούπολη της Σύρου, το έτος 1999.

Το Ινστιτούτο Κυβέλη αποτελεί έναν Πολιτιστικό Φορέα, ο οποίος στοχεύει στην έρευνα σχετικά με τη θεατρική ιστορία του ελληνισμού, αναδεικνύοντας ταυτόχρονες διεργασίες στον ευρωπαϊκό και στο διεθνή χώρο. Με αφετηρία την περιπέτεια μιας σπουδαίας οικογένειας, που σημάδεψε το θέατρο, την πολιτική και την τέχνη στον ελληνικό 20ο αιώνα, οργανώνει πολιτιστικές συνεργασίες και προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό με άξονα το Αιγαίο.

Η Κυβέλη Θεοχάρη απεβίωσε στις 7 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα, έχοντας πλέον φτάσει σε ηλικία 92 ετών. Η ηθοποιός παντρεύτηκε δύο φορές. Από τον πρώτο της γάμο με τον Κωνσταντινουπολίτη Γιάννη Στεφανίδη απέκτησε την κόρη της Βαλεντίνη Στεφανίδη-Ποταμιάνου, το 1943. Μετά τον πρώτο γάμο της ξαναπαντρεύτηκε τον Αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος Τίτο Ζωγραφίδη, που πέθανε το 1981. Στον σύνδεσμο ακολουθεί η ταίνία "Στουρνάρα 288" στην οποία εμφανίζεται η Κυβέλη:

Read Next

02 Οκτ 2023

Λιλή Ζωγράφου: "Γυναίκες, μιλώ ακούστε. Να σας σερβίρω ένα βασιλόπουλο είναι αδύνατο φυσικά"

Γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου 1922 και απεβίωσε στις 2 Οκτωβρίου 1998. Το απόσπασμα της Λιλής Ζωγράφου στο βιβλίο "Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο, παρακαλώ" είναι πάντα τόσο επίκαιρο και δυνατό.

01 Οκτ 2023

Τζούλι Άντριους: O κακοποιητικός, αλκοολικός πατριός και η επέμβαση που της κατέστρεψε τη φωνή

Οι άγνωστες, τραγικές λεπτομέρειες του παρελθόντος της ηθοποιού που αγαπήσαμε μέσα από ταινίες όπως οι "Μαίρη Πόππινς" και "Μελωδία της ευτυχίας". Σήμερα κλε'ονει τα 88 της χρόνια.

Περισσότερα από

Stories

01 Οκτ 2023

Μαρία Φωκά: Η άγνωστη ιστορία της γιαγιάς Όλγας Μαρκάτου του Dolce Vita

Η γνωστή ηθοποιός και σύζυγος του Λυκούργου Καλλέργη καταδικάστηκε σε ισόβια για κατασκοπεία, μαζί με τον Μπελογιάννη.

01 Οκτ 2023

Τάκης Ζενέτος: Ο σπουδαίος Έλληνας αρχιτέκτονας και πρωτοπόρος της διεθνούς avant-garde

Με αφορμή την επαναλειτουργία του Θεάτρου Λυκαβηττού θυμόμαστε τον σπουδαίο οραματιστή Τάκη Ζενέτο και την σύντομη αλλά τόσο σημαντική πορεία του.

30 Σεπ 2023

"Να ονειρεύεσαι σαν να είναι να ζήσεις για πάντα, να ζεις σαν να είναι να πεθάνεις σήμερα"

Ο Τζέιμς Ντιν πέθανε σαν σήμερα σε ηλικία μόλις 34 ετών, αλλά έμεινε στην ιστορία σαν αιώνια νεανικό πρότυπο της εφηβικής επανάστασης και της κοινωνικής αποξένωσης, σαν τον Επαναστάτη με Αιτία.

30 Σεπ 2023

Ζάχος Χατζηφωτίου: "Όταν παντρεύτηκα την Καρέζη, η Αλίκη έλεγε "θα της τον φάω"

"Εγώ στην πραγματικότητα δεν ήθελα σχέσεις με Ελληνίδες ηθοποιούς".

30 Σεπ 2023

Ένα φρικτό έγκλημα, ένας εκκεντρικός συγγραφέας: Το σπουδαίο Εν Ψυχρώ του Τρούμαν Καπότε

Το θρυλικό βιβλίο που άλλαξε για πάντα την ιστορία της δημοσιογραφίας και της αφήγησης και θεωρείται κορυφαίο μέχρι σήμερα.

29 Σεπ 2023

Ήθελαν να τα χτίσουν στον βράχο της Ακρόπολης: Η ιστορία των ανακτόρων που έγιναν η σημερινή Βουλή

Μια συναρπαστική αφήγηση, σαν παραμύθι, γύρω από το κτίριο που παρακολούθησε τη μεταμόρφωση της Αθήνας από σκονισμένη μικρόπολη σε μοντέρνα πρωτεύουσα.

29 Σεπ 2023

"Έπεσε ξύλο. Πολύ ξύλο. Τα βρήκαμε, όπως ήταν φυσικό, στο κρεβάτι"

Ο γεμάτος ένταση και πάθος έρωτας της Σπεράντζας Βρανά με τον Κώστα Βουτσά.

29 Σεπ 2023

"Αυτός, αυτή και τα μυστήρια": Η σειρά στην οποία ερωτευτήκαμε τον Μπρους Γουίλις

Η σειρά Moonlighting (Αυτός, αυτή και τα μυστήρια) έφερε σε πρώτο πλάνο εκείνο το στραβό χαμόγελο και το πονηρό βλέμμα του Μπρους στο προσκήνιο. Tώρα, το σίριαλ θα είναι διαθέσιμο από το Hulu.

28 Σεπ 2023

Σίλβια Κριστέλ: Ο βιασμός, τα ναρκωτικά, οι ακρότητες. Η συγκλονιστική ζωή της διάσημης Εμμανουέλας

Στις ταινίες ήταν μια ερωτική ύπαρξη με ακαταμάχητο κορμί και έντονη σεξουαλικότητα. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν μια πληγωμένη γυναίκα.