ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γκραντμά Μόουζες: Η γιαγιά που άρχισε να ζωγραφίζει σοβαρά σε ηλικία 78 ετών

Σε ηλικία 88 ετών, το περιοδικό Mademoiselle ανακήρυξε τη Grandma Moses ως "Νεαρή Γυναίκα της Χρονιάς"

Η Anna Mary Robertson Moses, περισσότερο γνωστή με το παρατσούκλι της "Grandma Moses”, ήταν μια διάσημη Αμερικανίδα καλλιτέχνις – ζωγράφος. Συχνά αναφέρεται ως παράδειγμα ατόμου που ξεκινά με επιτυχία μια καριέρα σε προχωρημένη ηλικία. Η οικογένειά της και οι φίλοι της την αποκαλούσαν είτε "Mother Moses” είτε "Grandma Moses”.

Οι πίνακές της χρησιμοποιήθηκαν για την απεικόνιση πολλών αμερικανικών παραδοσιακών εορτών, συμπεριλαμβανομένων των Ευχαριστιών, των Χριστουγέννων και της Ημέρας της Μητέρας. Ένα χαρακτηριστικό κείμενο για τον χαρακτήρα της, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1947, αναφέρει: "παραμένει πιο περήφανη για τις κομπόστες της παρά για τους πίνακές της και περισσότερο χαρούμενη και υπερήφανη για τα τέσσερα παιδιά, τα έντεκα εγγόνια και τα τέσσερα δισέγγονά της".

Η Anna Mary Robertson Moses γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1860, σε μια φάρμα στο Greenwitch Village, στα βόρεια της Νέας Υόρκης, σε μια οικογένεια με 10 παιδιά. Το 1887, σε ηλικία 27 ετών, παντρεύτηκε έναν υπάλληλο στη φάρμα όπου ήταν υπηρέτρια, τον Thomas Salmon Moses, και το ζευγάρι εγκαταστάθηκε κοντά στο Staunton της Βιρτζίνια όπου πέρασαν σχεδόν δύο δεκαετίες, δουλεύοντας σε άλλες φάρμες. Στη διάρκεια αυτών των ετών γέννησε 10 παιδιά, εκ των οποίων τα 5 πέθαναν σε βρεφική ηλικία. Το 1905 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκε στο Eagle Bridge, πολύ κοντά στη γενέτειρά της. Το 1927 ο σύντροφός της φεύγει από τη ζωή και εκείνη παραμένει στο αγρόκτημα που είχαν και το λειτουργεί μόνη της, μέχρι το 1936, χρονιά κατά την οποία λόγω ηλικίας αναγκάστηκε να αποσυρθεί στο σπίτι της μιας της κόρης.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 οι εκθέσεις με τα έργα της ήταν τόσο δημοφιλείς που έσπαγαν ρεκόρ επισκεψιμότητας παγκοσμίως. Μάλιστα, η ιστορικός τέχνης Judith Stein έχει σημειώσει για εκείνη: "Ένα είδωλο πολιτισμού. Παραγωγική παρά τη μεγάλη ηλικία της, γινόταν έμπνευση για τις γυναίκες, τις νοικοκυρές, τις χήρες και τους συνταξιούχους. Οι εικόνες της από το αγροτικό παρελθόν της Αμερικής μεταφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο. Αποτυπώθηκαν σε κουρτίνες, φορέματα, βάζα και σερβίτσια. Χρησιμοποιήθηκαν σε πακέτα από τσιγάρα, σε συσκευασίες καφέ και καλλυντικών".

Το 1950 ήταν μία από τις πέντε γυναίκες με τη μεγαλύτερη αναφορά στις ειδήσεις, σύμφωνα με την Εθνική Λέσχη Τύπου των ΗΠΑ. Παράλληλα, η Ένωση Κατασκευαστών Οικιακών Ενδυμάτων την τίμησε ως τη Γυναίκα της Χρονιάς το 1951. Σε ηλικία 88 ετών, το περιοδικό Mademoiselle ανακήρυξε τη Grandma Moses ως "Νεαρή Γυναίκα της Χρονιάς". Την ίδια χρονική περίοδο το Κολλέγιο Τέχνης Moore της Φιλαδέλφειας της απένειμε το πρώτο του τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα.

"Εάν δεν τα καταφέρετε στα 20 και τα 30 μπορείτε στα 40 και τα 50 ή και τα 80"

Read Next

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.