ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζον Φίντζεραλντ Κένεντι: 60 χρόνια από τη δολοφονία που συντάραξε τον κόσμο

O προεδρος Τζον Φίντζεραλντ Κένεντι γεννήθηκε σαν σήμερα και η δολοφονία του παραμένει μια σκοτεινή υπόθεση.

Πέρασαν 60 χρόνια από τη μέρα που ο Τζον Φίντζεραλντ Κένεντι έπεφτε νεκρός χτυπημένος από μία σφαίρα στο κεφάλι, στο Ντάλας του Τέξας. Ακόμα και σήμερα η δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι παραμένει μυστήριο. Οι θεωρίες συνομωσίας πολλές. Η μόνη αξιόπιστη μαρτυρία από εκείνο το μεσημέρι της 22ας Νοεμβρίου 1963 ήταν μία ερασιτεχνική κινηματογραφική λήψη διάρκειας 15 δευτερολέπτων από τον 58χρονο επιχειρηματία Αβραάμ Ζαπρούντερ. Κι όλα τα υπόλοιπα απλά εικάζονται.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η πρώτη ημέρα επίσκεψης του Προέδρου στο Τέξας άρχισε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου του 1963, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Ζακλίν και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον. Πρώτος σταθμός, το Σαν Αντόνιο ακολούθως το Χιούστον και η πόλη Φορτ Γουόρθ όπου και διανυκτέρευσε. ησε η δεύτερη ημέρα επίσκεψης με προορισμό το Ντάλας, πρωτεύουσα της Πολιτείας του Τέξας και από εκεί το Όστιν όπου και θα διανυκτέρευε φιλοξενούμενος στο αγρόκτημα του Αντιπροέδρου, δίπλα από τις όχθες του ποταμού Πέντερναλ. Στις 11.40 τοπική ώρα το προεδρικό Air Force 1 προσγειώθηκε στην πίστα του αεροδρομίου Λαβ Φίλντ του Ντάλας όπου o Δημοκρατικός κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόνελι και η σύζυγός του, υποδέχθηκαν το προεδρικό ζεύγος. Οι "υψηλοί επισκέπτες" θα διέρχονταν μέσα από την πόλη σε αυτοκινητοπομπή με κατεύθυνση το Εμπορικό Κέντρο Τρέιντ Μαρτ όπου θα ακολουθούσε ο προεδρικός λόγος και γεύμα. Η διαδρομή είχε καθοριστεί από τις μυστικές υπηρεσίες από τις 8 Νοεμβρίου.

Στις 11.50 ξεκίνησε από το αεροδρόμιο η αυτοκινητοπομπή πλαισιωμένη από μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας με πρώτο όχημα την προεδρική λιμουζίνα, χωρίς τον θόλο ασφαλείας και με επιβαίνοντες τον πρόεδρο Κένεντι, πίσω δεξιά, έχοντας αριστερά την σύζυγό του και μπροστά, στα πτυσσόμενα καθίσματα, τον κυβερνήτη Κόνελι με τη σύζυγό του.

Ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων, περίπου 150.000-200.000 άτομα, είχε παραταχθεί κατά μήκος των λεωφόρων για να δει και να χειροκροτήσει τον πρόεδρο. Το προεδρικό αυτοκίνητο κινούταν αργά. Αργότερα ειπώθηκε ότι ο Κένεντις το είχε ζητήσει, βλέποντας από την ενθουσιώδη υποδοχή του κόσμου.

Στις 12:30, ο Κένεντι, ο οποίος χαιρετούσε τον κόσμο, έφερε ξαφνικά τα χέρια του στο λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του, η οποία τον κοίταζε έντρομη. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο Κόνελι έπεσε απότομα μπροστά, χτυπημένος από μια δεύτερη σφαίρα.

Τέσσερα δευτερόλεπτα μετά, μία τρίτη σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι, συντρίβοντας μέρος του κρανίου. Το σώμα του Κένεντι τινάχθηκε προς τα πίσω και έπεσε απότομα στην αγκαλιά της Τζάκι. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ σηκώθηκε από το κάθισμα για να βοηθήσει τον μυστικό πράκτορα Κλίντον Χιλ, ο οποίος σκαρφάλωσε στη λιμουζίνα από πίσω.

Αμέσως μετά, το προεδρικό αυτοκίνητο χάθηκε κάτω από μία ανισόπεδη διάβαση αναπτύσσοντας ταχύτητα με προορισμό το νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ. Μία ώρα αργότερα ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο πρόεδρος Κένεντι είναι νεκρός.

Λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία, η αστυνομία του Ντάλας περικύκλωσε ένα κτίριο και άρχισε να το ερευνά.

Στον 6ο όροφο, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν μία απαρχαιωμένη ιταλική καραμπίνα Μάνλιχερ-Καρκάνο με ιαπωνικής κατασκευής σκοπευτική διόπτρα.

Στην άλλη άκρη του ορόφου, δίπλα σε ένα ανοικτό παράθυρο με θέα στην οδό Ελμ, ανακάλυψαν τρεις κάλυκες. Λίγα λεπτά αργότερα, άρχισε το ανθρωποκυνηγητό για τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, τον νεαρό που λίγο νωρίτερα βρισκόταν στο ισόγειο του κτηρίου που ερέυνησε η αστυνομία και ο οποίος συνελήφθη ύστερα από περιπετειώδη καταδίωξη μέσα σε αίθουσα κινηματογράφου. Λίγες ώρες αργότερα, ο Όσβαλντ, θα έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες ενός ακροδεξιού, ιδιοκτήτη κακόφημου νυκτερινού κέντρου και πασίγνωστου συνεργάτης και πληροφοριοδότη της αστυνομίας, του Τζακ Ρούμπι. Ο φόνος του Προέδρου χρεώθηκε στον Όσβαλντ.

Το τελευταίο αντίο στον πρόεδρο Τζον Κένεντι

Η σορός του Κένεντι μεταφέρθηκε την ίδια μέρα από το Ντάλας στην Ουάσινγκτον με το προεδρικό αεροσκάφος. Στις 24 Νοεμβρίου η σορός οδηγήθηκε, συνοδεία αγημάτων από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και υπό το βλέμμα εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων που συγκεντρώθηκαν κατά μήκος της λεωφόρου Πενσυλβανίας, στο Καπιτώλιο για λαϊκό προσκύνημα. Το χάλκινο φέρετρο τοποθετήθηκε στο ίδιο βάθρο στο οποίο είχε τοποθετηθεί, 98 χρόνια νωρίτερα, η σορός του Αβραάμ Λίνκολν.

Η κηδεία του Κένεντι έγινε στις 25 Νοεμβρίου, στον ρωμαιοκαθολικό ναό του Αγίου Ματθαίου στην Ουάσινγκτον και ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενταφιάστηκε στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, στη Βιρτζίνια, ενώπιον της μεγαλύτερης συγκέντρωσης επισήμων στην ιστορία των Η.Π.Α. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η βασίλισσα Φρειδερίκη.

Read Next

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.