ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όταν ο Κώστας Καζάκος ταξίδεψε οδικώς με την Τζένη Καρέζη μέχρι την Ρωσία

Το πάθος και η αφοσίωση του ζευγαριού για τον κόσμο του θεάτρου δεν γνώριζε από σύνορα.

Κώστας Καζάκος

Η είδηση θανάτου του Κώστα Καζάκου σε ηλικία 87 ετών, σκόρπισε θλίψη τόσο στον καλλιτεχνικό κόσμο, όσο και στα αγαπημένα του πρόσωπα. Ο σπουδαίος ηθοποιός από νωρίς ονειρευόταν μια λαμπρή καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ώσπου σε ηλικία 18 ετών εγκαταλείπει τον τόπο καταγωγής του, τον Πύργο Ηλείας και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Για μια στιγμή, τα σχέδια του αλλάζουν καθώς αποφασίζει να σπουδάσει παιδαγωγός. Η απόρριψη του από το Πανεπιστήμιο, λόγω της αριστερής κληρονομιάς του πατέρα του, υπήρξε αφορμή για να κατευθυνθεί στην σταδιοδρομία που τον ανέδειξε ως ξεχωριστό ταλέντο του ελληνικού κινηματογράφου.

Έτσι, φοίτησε στην Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου και στην Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Στο σανίδι ανεβαίνει για πρώτη φορά το 1954, έναν μόλις χρόνο μετά την έναρξή των σπουδών του, πρωταγωνιστώντας στο τρίπρακτο θεατρικό έργο του βορειοαμερικανικού Θόρντον Ουάιλντερ, "Η μικρή μας πόλη", ενώ το 1956 συμμετέχει στην πρώτη κινηματογραφική συνεργασία του, δίπλα στους Ορέστη Μακρή, Λαυρέντη Διανέλλο, Σαπφώ Νοταρά για το ελληνικό φιλμ "Αρπαγή της Περσεφόνης". Έκτοτε η καλλιτεχνική του πορεία γνώρισε σημαντική άνθηση, με πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους να καταγράφονται στο ενεργητικό του. Ασχολήθηκε επίσης με την παραγωγή αλλά και το σενάριο, σκηνοθετώντας μάλιστα πολλές παραστάσεις, αλλά και θεατρικά έργα που ανέβηκαν επιτυχώς στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Το 1967 τιμήθηκε με τον "Χρυσό Απόλλωνα", βραβείο ηθοποιού Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών και έξι χρόνια αργότερα διακρίνεται με το Α΄ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η γνωριμία μας ήταν μια παρτίδα τάβλι που κράτησε 26 χρόνια

Ο Κώστας Καζάκος αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό και για την εμβληματική σχέση του με την Τζένη Καρέζη. Το καλλιτεχνικό δίδυμο, που έζησε έναν γεμάτο έρωτα και αφοσίωση έγγαμο βίο, διέπρεψε τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στο θέατρο, άλλοτε υποδυόμενοι τους εραστές και άλλοτε κόντρα ρόλους. Στην πρώτη του συνάντηση με την Ελληνίδα σταρ, εκείνος εμφανίστηκε φορώντας στολή λοχαγού για λογαριασμό της ταινίας όπου θα πρωταγωνιστούσαν. Αφού κάθισαν κάτω από τον ίσκιο μιας ελιάς, μια παρτίδα τάβλι ήταν αρκετή για να γνωριστούν καλύτερα και να έρθουν πιο κοντά. "Ήταν μανιακή ταβλαδόρισσα η Τζένη. Η γνωριμία μας ήταν μια παρτίδα τάβλι που κράτησε 26 χρόνια" είχε εξομολογηθεί ο Κώστας Καζάκος σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Έναν χρόνο μετά την γνωριμία τους, το 1968 το ερωτευμένο ζευγάρι αναβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας, τελώντας έναν αντισυμβατικό γάμο που άφησε εποχή. Το αξέχαστο γαμήλιο πάρτι στο διαμέρισμα τους στα Ιλίσια συζητήθηκε ιδιαίτερα στον Τύπο της Εποχής, καθώς πλήθος κόσμου σύρρεε από το κέντρο των Αθηνών και τα βόρεια προάστια για να γίνουν μέρος αυτού. Το 1969 καλωσορίζουν στον κόσμο τον μονάκριβο γιο τους, Κωνσταντίνο Καζάκο, τον οποίο φρόντισαν να μυήσουν στις τέχνες του θεάτρου και κινηματογράφου, ακολουθώντας και εκείνος μεγαλώνοντας τα καλλιτεχνικά βήματα των σπουδαίων γονιών του.

Ο γάμος αλλά και η δημιουργία οικογένειας δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο στην επιδίωξη να υπηρετήσουν με πάθος αλλά και αφοσίωση το επάγγελμά τους. Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της αγάπης τους αυτής υπήρξε το πρώτο ταξίδι τους στην Ρωσία το 1981. Ο Κώστας Καζάκος έχοντας συνοδοιπόρους την σύζυγό του, Τζένη, αλλά και τον νεαρό γιό τους, ξεκίνησαν οδικώς από την Αθήνα και διασχίζοντας την Ευρασιακή στέπα έφτασαν στην Μόσχα. Το πολυήμερο ταξίδι τους είχε μοναδικό σκοπό την επαφή του ζευγαριού με το θέατρο της Ρωσίας, γνωρίζοντας μάλιστα σκηνοθέτες μελλοντικών τους παραστάσεων όπως το "Πρόσωπο με Πρόσωπο" και ο "Βυσσινόκηπος" του Όλεγκ Εφρέμοφ.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.