
Σε έναν κόσμο όπου η ομορφιά θεωρείται – δυστυχώς ακόμα και σήμερα – υψίστης σημασίας, φαντάζει δύσκολη η επιβίωση ενός ατόμου που άθελα του κατέχει τον τίτλο του "φρικιού". Γιατί έτσι αντιμετώπιζαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα την Μαίρη Αν Μπέβαν, την Βρετανή νοσοκόμα, η οποία τόλμησε να κατονομαστεί ως "η πιο άσχημη γυναίκα στον κόσμο" με μοναδικό σκοπό να μεγαλώσει αξιοπρεπώς τα παιδιά της. Στην θέση της πολλοί ίσως επέλεγαν να απομονωθούν, γλυτώνοντας τα αδιάκριτα βλέμματα αλλά και την σκληρή κριτική των άλλων, όμως η Μπέβαν όχι απλώς δεν έκρυψε την "ασχήμια" της φιγούρα της αλλά απέδειξε σε όλους ότι η ομορφιά και η λάμψη της χρυσής καρδιάς της υπερισχύουν και τελικά διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον.
Με την Μαίρη Αν να βρίσκεται αντιμέτωπη με το ζήτημα της ανατροφής των παιδιών της.
Γεννημένη στο Newham του Λονδίνου το 1874, η Μαίρη Αν Μπέβαν είχε μια συνηθισμένη ζωή ως νεαρή κοπέλα. Τελειώνοντας τις ιατρικές της σπουδές, έγινε νοσοκόμα το 1894 και σύντομα παντρεύτηκε τον Τόμας Μπέβαν, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά. Οι ευτυχισμένες στιγμές της οικογενείας διαταράχτηκαν λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο σύζυγός της πεθαίνει ξαφνικά, με την Μαίρη Αν να βρίσκεται αντιμέτωπη με το ζήτημα της ανατροφής των παιδιών της. Όσο εργάζονταν σε τοπικό νοσοκομείο μπορούσε να προσφέρει τα απαραίτητα στην οικογένεια της, ώσπου μερικούς μήνες μετά το χαμό του συζύγου της άρχισε να παρατηρεί ορισμένα προβλήματα στην υγεία της. Οι μύες και τα οστά του προσώπου της ξεκίνησαν να μεγαλώνουν σε παραμορφωτικό επίπεδο και σε διάστημα πέντε ετών η εμφάνιση της είχε αλλάξει ολοκληρωτικά.

Οι ειδικοί που παρακολουθούσαν την περίπτωση της, διέγνωσαν την 34χρονη μητέρα με ακρομεγαλία, μια σπάνια πάθηση των ενηλίκων, που προκαλείται από την, σε υπερβολικό βαθμό, έκκριση της αυξητικής ορμόνης. Σήμερα, η εν λόγω ασθένεια μπορεί τόσο να θεραπευθεί, όσο και να προληφθεί αφού ο κλάδος της ιατρικής έχει αναπτυχθεί σημαντικά, συγκριτικά με τα περιορισμένα μέσα που διέθεταν γιατροί και επιστήμονες στις αρχές του 20ου αιώνα. Δυστυχώς, η χήρα με τα τέσσερα παιδιά σταμάτησε να εργάζεται ως νοσοκόμα καθώς προκαλούσε "φόβο" στους ασθενείς. Η εύρεση νέας εργασίας μετατράπηκε σε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, αφού κανένας δεν ήθελα να προσλάβει ένα "φρικιό".
Ο διαγωνισμός για την "πιο άσχημη γυναίκα του κόσμου" έμοιαζε ως η μοναδική ελπίδα απόκτησης χρημάτων, αφού οι διοργανωτές του εν λόγω απάνθρωπου θεάματος, προσέφεραν εκτός από τον τίτλο και ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό έπαθλο. Η Μαίρη Αν χωρίς δεύτερες σκέψεις δήλωσε συμμετοχή και αναδείχθηκε νικήτρια μεταξύ 250 συμμετεχόντων. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα της μετέπειτα επαγγελματικής της πορείας. Έκτοτε ξεκίνησαν να την προσεγγίζουν ιδιοκτήτες θιάσων τσίρκου αλλά και διαφημιστές, οι οποίοι της πρόσφεραν αρκετά χρήματα για να επιδεικνύει την "ασχήμια" που αναζητούσε αλλά και πλήρωνε για να δει το κοινό. Η αντιμετώπιση της πολλές φορές ήταν ταπεινωτική και εξαιρετικά προσβλητική, όμως η νεαρή μητέρα διατηρούσε ιδιαίτερη ψυχραιμία απέναντι στον ρατσισμό που επιδείκνυαν οι άλλοι προς το πρόσωπο της καθώς στο μυαλό της είχε αποκλειστικά και μόνο τα τέσσερα παιδιά της.

παρόλο που το παρουσιαστικό της ήταν τρομερά άσχημο, για έναν περίεργο λόγο δεν είχε τίποτα δυσάρεστο επάνω της
Με τα χρόνια, η Μπέβαν κατάφερε να εξασφαλίσει μια μικρή περιουσία την οποία χρησιμοποίησε για την επιμόρφωση των παιδιών της. Η ίδια συνέχισε παρόλα αυτά τις εμφανίσεις, φτάνοντας μέχρι την Νέα Υόρκη για διάφορα σόου. Όπως υποστήριξαν τότε πολλοί, "παρόλο που το παρουσιαστικό της ήταν τρομερά άσχημο, για έναν περίεργο λόγο δεν είχε τίποτα δυσάρεστο επάνω της". Η αγάπη αλλά και η αφοσίωση της στα παιδιά της υπήρξε τείχος προστασίας τόσο για την ψυχή της, όσο και την προσωπικότητα της. Τελικά, η Μαίρη Αν έφυγε από την ζωή το 1933, έχοντας χαρίσει μια ικανοποιητική ζωή στα αγαπημένα της πρόσωπα.
Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram