Η αντίδραση του προπονητή της ομάδας του NBA, Golden State Warriors, Στιβ Κερ (και τρεις φορές πρωταθλητής ως παίκτης, με τους Chicago Bulls του Μαικλ Τζόρνταν) μόλις έγινε γνωστό το μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Τέξας με τραγικό απολογισμό 19 παιδάκια νεκρά και 2 δασκάλες., ήταν απλώς καθηλωτικό.
Το τραγικό συμβάν ξύπνησε επίσης τραγικές για εκείνον μνήμες καθώς όταν ήταν μικρός 2 ένοπλοι είχαν δολοφονήσει εν ψυχρώ τον πατέρα του.
"14 παιδιά δολοφονήθηκαν 400 μίλια από εδώ, μαζί με έναν δάσκαλο. Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουμε δει να σκοτώνονται αφροαμερικανοί σε σούπερ μάρκετ, άνθρωποι ασιατικής καταγωγής σε εκκλησία και τώρα, παιδιά να δολοφονούνται σε σχολείο", είπε με φωνή που έτρεμε από την ένταση στη συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα της ομάδας του με τους Dallas Mavericks. Πότε θα κάνουμε κάτι; Έχω κουραστεί να κάνω δηλώσεις και να δίνω συλλυπητήρια σε συντετριμμένες οικογένειες. Συγγνώμη, αλλά έχω κουραστεί να κρατάμε ενός λεπτού σιγή. Αρκετά. Έχουμε 50 γερουσιαστές, που αρνούνται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή, το οποίο περιμένει να ψηφιστεί εδώ και 2 χρόνια. Και υπάρχει λόγος, που δεν το κάνουν: Θέλουν να έχουν δύναμη. Σας ρωτάω, λοιπόν, όλους, ρωτάω αυτούς τους γερουσιαστές, που δεν κάνουν κάτι για τις δολοφονίες σε σχολεία και σούπερ μάρκετ. Θα βάλετε την επιθυμία σας για δύναμη πάνω από την ασφάλεια των παιδιών, των ηλικιωμένων και όσων πάνε στην εκκλησία; Επειδή έτσι φαίνεται", είπε οργισμένος ο προπονητής των Γουόριορς. Είναι αξιολύπητο" είπε και ξέσπασε ακόμη εντονότερα.
Η προσωπική του τραγωδία
Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί ο Κερ είχε ένα τόσο έντονο συναισθηματικό ξέσπασμα για κάτι που έγινε σχεδόν 800 χιλιόμετρα μακριά. Η απάντηση βρίσκεται στην απέχθεια που έχει για τα όπλα καθώς σε μικρή ηλικία έχασε τον πατέρα του που ήταν καθηγητής πανεπιστημίου ύστερα από επίθεση δυο ενόπλων εναντίον του.
Ο πατέρας του Μάλκομ ήταν καθηγητής στο UCLA. Το 1982 το πανεπιστήμιο της Βηρυτού του πρότεινε να αναλάβει την προεδρία του. Ο Μάλκομ που στο μεταξύ είχε αποκτήσει 4 παιδιά, ανάμεσα τους και τον Στιβ, δεν το σκέφτηκε πολύ.
Λάτρευε την Βηρυτό αφού είχε γεννηθεί εκεί πριν πάει με τους γονείς του στις ΗΠΑ λόγω του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και αποδέχτηκε αμέσως την πρόταση. Όλη η οικογένεια μετακόμισε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Όλη εκτός από τον Στιβ ο οποίος τότε έκανε τα πρώτα του λαμπρά βήματα στο μπάσκετ στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα
Ο Μάλκομ Κερ ακόμη και όταν δίδασκε στις ΗΠΑ είχε βάλει σκοπό της ζωής του να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ χριστιανών, μουσουλμάνων και Εβραίων. Τότε όμως η Βηρυτός σπαράσσονταν από τον εμφύλιο πόλεμο.
Ένας αμερικανός πολίτης ήταν εκείνη την περίοδο κόκκινο πανί και υποψήφιος στόχος. Τον Ιανουάριο του 1984 συνέβη το γεγονός που σημάδεψε τον Στιβ. Δυο ένοπλοι άνδρες που παρίσταναν τους φοιτητές πυροβόλησαν και σκότωσαν τον πατέρα του, Μάλκομ, έξω από το γραφείο του στο πανεπιστήμιο.
Ήταν μόλις 52 ετών. Ο Στιβ δεν πήγε στον Λίβανο για την κηδεία του πατέρα του. Η απώλεια του όμως του τσάκισε την ψυχή!