ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Χωριό Ψ: Μετά από 10 ολόκληρες μέρες ψυχοθεραπείας θα βγεις άλλη, απαλλαγμένη από βαρίδια

Από τις 18 έως τις 28 Αυγούστου στο χωριό Πινακάτες του Πηλίου, a.k.a χωριό Ψ, θα θεραπευτείς, θα ανακαλύψεις τον εαυτό σου και θα οξυγονώσεις το μυαλό σου.

Χωριό Ψ: Μετά από 10 ολόκληρες μέρες ψυχοθεραπείας θα βγεις άλλη, απαλλαγμένη από βαρίδια

Το Πήλιο αποτελεί μια χαρακτηριστική μικρογραφία της Ελλάδας: βουνό, θάλασσα, ρυάκια, πλαγιές, σπήλαια, άμμος, βράχια. Όλα υπάρχουν στο κάδρο και όλα μπερδεύονται μεταξύ τους με αρμονία. Το Πήλιο είναι γνωστό και ως Βουνό των Κενταύρων, -οι κένταυροι ήταν μυθικά ανθρωπόμορφα πλάσματα, τα οποία η φαντασία των ανθρώπων διαμόρφωσε σε όντα με διττή φύση: μισοί άνθρωποι και μισοί άλογα. Η μυθολογία τους θέλει ως την ιδεατή απεικόνιση των έντονων καιρικών φαινομένων, που μοιραία επηρεάζουν το χαρακτήρα των ανθρώπων. Εκεί λοιπόν, στο Πήλιο, ανάμεσα σε παραδόσεις και πραγματικότητες, μεταξύ θρύλων και ρεαλισμού, θα πραγματοποιηθεί η 1η συνάντηση ψυχοθεραπειών με θέμα «Χείρων, Κένταυρος, Μύθος, Τραύμα, Θεραπεία».

Μιλήσαμε με την Αταλάντη Απέργη, την μία εκ των δύο συνδιοργανωτών του πρότζεκτ.

Χωριό Ψ: Μετά από 10 ολόκληρες μέρες ψυχοθεραπείας θα βγεις άλλη, απαλλαγμένη από βαρίδια
Η Αταλάντη Απέργη μας μιλάει για το δεκαήμερο ψυχοθεραπείας στην καρδιά του Αυγούστου.
«Χωριό Ψ από Ψ το αρχικό γράμμα της ψυχής και της ψυχοθεραπείας αλλά και Ψ , ο ήχος Π Σ το αρχικό και τελικό γράμμα των Πινακατών, για όσα 'περικλείει' ο ήχος και όσα 'περιλαμβάνει ' η σημειολογία του γράμματος»

-Ποια είναι η φιλοσοφία του χωριού Ψ;

«Συνάντηση, Επαφή, Μοίρασμα και ουσιαστική Φροντίδα της ψυχής σ'ένα φυσικό περιβάλλον που ξυπνά και γαληνεύει τις αισθήσεις. Το Ψωριό Ψ μπορεί κανείς να το δει ως μια έννοια με αλληγορική σημασία που περικλείει τόσο τον τόπο όσο και το περιεχόμενο των συναντήσεων. Χωριό Ψ από Ψ το αρχικό γράμμα της ψυχής και της ψυχοθεραπείας αλλά και Ψ , ο ήχος Π Σ το αρχικό και τελικό γράμμα των Πινακατών, για όσα 'περικλείει' ο ήχος και όσα 'περιλαμβάνει ' η σημειολογία του γράμματος».


-Ποιος είναι ο στόχος του;

«Να γίνουν οι Πινακάτες, το Χωριό Ψ , φέτος αλλά και για πολλά ακόμα χρόνια, ένας τόπος σύζευξης, επαφής και μοιράσματος ψυχοθεραπευτών διαφορετικών προσεγγίσεων, ένα πλαίσιο συνάντησης διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει δηλαδή των ημερίδων και συνεδρίων που γίνονται σε κλειστούς χώρους. Να δοθεί η ευκαιρία να συναντιούνται , όμως κι ανεξαρτήτως επαγγέλματος, άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την 'θεραπεία της ψυχής' και που επιθυμούν να δουλέψουν το μέσα τους σε αρμονία με ένα περιβάλλον που από μόνο του λειτουργεί θεραπευτικά. Το Πήλιο, ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συνδυάζει αρμονικά το βουνό και τη θάλασσα και ως μυθικός τόπος που συνδέεται με τον Χείρωνα Κένταυρο και τη θεραπεία αποτελεί την ιδανική τοποθεσία για κάτι τέτοιο».

«Ο Δημήτρης Παντελή κι εγώ είμαστε οι εμπνευστές του Χωριού Ψ. Η σύλληψη της ιδέας έγινε πριν τρία περίπου καλοκαίρια κάτω από τη σκιά του αιωνόβιου πλατάνου στην κεντρική πλατεία του χωριού».

Χαρακτηριστικές εικόνες από το χωριό.

-Πως οργανώθηκε όλο αυτό το πρότζεκτ;

«Ο Δημήτρης Παντελή κι εγώ είμαστε οι εμπνευστές του Χωριού Ψ. Η σύλληψη της ιδέας έγινε πριν τρία περίπου καλοκαίρια κάτω από τη σκιά του αιωνόβιου πλατάνου στην κεντρική πλατεία του χωριού. Mιλώντας μεταξύ μας για θέματα που αφορούν τη θεραπεία της ψυχής, συνειδητοποιήσαμε πόσοι που συνδεόμαστε με το χωριό, είτε λόγω καταγωγής είτε γιατί αποκτήσαμε σπίτια εδώ μέσα στα χρόνια, έχουμε σχέση με την ψυχοθεραπεία. Αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες του τόπου, είπαμε ότι πρέπει να επιδιώξουμε να φέρουμε κι άλλους συναδέλφους εδώ να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις αλλά και κόσμο που θα επωφεληθεί βαθειά από ένα τέτοιο άνοιγμα και μοίρασμα. Κι αφού πέρασαν τα χρόνια κι ωρίμασε μέσα μας η ιδέα , και ήταν και οι συνθήκες κατάλληλες, προσεγγίσαμε άξιους συναδέλφους, από διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές κατευθύνσεις στις αρχές του χρόνου οι οποίοι την αγκάλιασαν , μας υποστήριξαν έμπρακτα με το να δεχτούν να συμμετέχουν ως εισηγητές και από εκεί και πέρα ξεκινήσαμε δυναμικά. Η καλή συνεργασία μεταξύ μας , η αγάπη μας για τον ευλογημένο αυτό τόπο, ο κοινός στόχος και ο ενθουσιασμός για τη φρεσκια ιδέα λειτούργησαν και εξακολουθούν να λειτουργούν ως κινητήριος δύναμη».

-Πως θα λειτουργήσει; Ομαδικά; Ατομικά; Αλλιώς;

«Τα βιωματικά εργαστήρια και οι ομιλίες στο Χωριό Ψ λειτουργούν σε ομάδα, αλλά η διαδικασία είναι ασφαλώς βαθειά προσωπική για τον καθένα που συμμετέχει. Στις Πινακάτες οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις κάποιες από τις οποίες δίνουν μεγάλη έμφαση στην ομάδα και σε μορφές έκφρασης πέραν του λόγου, όπως το παιχνίδι, η μουσική, το θέατρο και η τέχνη. Οι συμμετέχοντες ανάλογα με το εργαστήριο και την προσέγγιση μπορεί να κληθούν να δουλέψουν ατομικά, σε δυάδες, σε μικρές ομάδες ή στην ολομέλεια».

«Αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες του τόπου, είπαμε ότι πρέπει να επιδιώξουμε να φέρουμε κι άλλους συναδέλφους εδώ να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις αλλά και κόσμο που θα επωφεληθεί βαθειά από ένα τέτοιο άνοιγμα και μοίρασμα».
«Η ψυχοθεραπεία δεν είναι πανάκεια, δε λύνει όλα τα προβλήματα, ούτε ενδείκνυνται για όλους».

-Είναι όλοι οι άνθρωποι έτοιμοι για ψυχανάλυση; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει θετικά η ψυχανάλυση σε κάποιον;

«Ας μη μιλήσουμε για ψυχανάλυση αλλά για ψυχοθεραπεία, έναν πιο ευρύ όρο που καλύπτει μεγάλο και διαφορετικό φάσμα ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι πανάκεια, δε λύνει όλα τα προβλήματα, ούτε ενδείκνυνται για όλους. Για να λειτουργήσει θετικά σε κάποιον η ψυχοθεραπεία χρειάζεται χρόνος, εμπιστοσύνη στον θεραπευτή που κανείς έχει επιλέξει ως συνοδοιπόρο και στην ίδια τη θεραπευτική διαδικασία, αποδοχή των αδυναμιών του, ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση της απώλειας και ασφαλώς να είναι κανείς ανοιχτός στην αλλαγή με ότι αυτό συνεπάγεται».

-Τι θα έλεγες σε κάποιον που δεν πιστεύει στην (ψυχανάλυση) ψυχοθεραπεία;

«Θα του έλεγα, και ως θεραπεύτρια, αλλά και ως θεραπευόμενη που έχω για χρόνια υπάρξει, ότι η ψυχοθεραπεία είναι ένα μακρύ και συναρπαστικό ταξίδι αυτοανακάλυψης. Μην την απορρίπτεις, μην την φοβάσαι, πρόκειται για μια μακροχρόνια και συχνά επίπονη εμπειρία που συνάμα είναι λυτρωτική και θα σε ανταμείψει σε βάθος χρόνου επί της ουσίας»

«Τα βιωματικά εργαστήρια και οι ομιλίες στο Χωριό Ψ λειτουργούν σε ομάδα, αλλά η διαδικασία είναι ασφαλώς βαθειά προσωπική για τον καθένα που συμμετέχει».
Η ομορφιά του τοπίου σύμμαχος της ψυχοθεραπείας.

ΜΙΝΙ CV THΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΑΠΕΡΓΗ

Δραματοθεραπεύτρια, Κοινωνιολόγος , Θεατρολόγος ( ΜΑ)

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Sussex και στο La Sapienza της Ρώμης και μετεκπαιδεύτηκε στο Kings College του Λονδίνου & και τη RADA (Royal Academy of Dramatic Art.

Έχει δουλέψει στο θέατρο στο Λονδίνο και την Αθήνα και έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια εκδόσεων και την οργάνωση συνεδρίων. Υπήρξε ερευνήτρια για την έκθεση -αφιέρωμα στο έργο του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Κ. Α.Δοξιάδη, Η Οικιστική του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και η Αρχιτεκτονική της Εντοπίας Μουσείο Μπενάκη (2006-2007) και το βιβλίο Κωνσταντίνος Δοξιάδης : Ζωή και Έργα, Εκδόσεις Ίκαρος, 2006.
Ως δραματοθεραπεύτρια έχει συντονίσει ομάδες με ηλικιωμένους, εφήβους, άτομα με νοητική στέρηση, μετανάστες, κακοποιημένες γυναίκες, ψυχικά ασθενείς και ομάδες εξαρτημένων. Συνεργάτης των Εκδόσεων Κοντύλι, συντονίζει εδώ και χρόνια κύκλους βιωματικών σεμιναρίων προσωπική ανάπτυξης. Είναι πιστοποιημένο μέλος του EAP (European Association Psychotherapy) μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών (ΠΕΕΔΠ), του British Association of Dramatherapists (ΒΑDth), της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ), και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Facebook Village Psy

Read Next

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Περισσότερα από

Life

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.