Η είδηση το έλεγε ξεκάθαρα στο δελτίο των οκτώ: ενδέκατη φορά βρέθηκε στο στόχαστρο διαρρηκτών ένα κοσμηματοπωλείο στο Παγκράτι. Για μια στιγμή νόμιζες ότι δεν άκουσες καλά. Ναι, λοιπόν για ενδέκατη φορά θύμα διάρρηξης.  

Οργισμένοι αλλά και φοβισμένοι. Έτσι αισθάνονται οι πολίτες μετά τη νέα, θρασύτατη επίθεση. «Προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσα από τα καταστήματα μας σε καιρό μάλιστα πανδημίας. Ήταν μεγάλο σοκ για μένα, να έρθω στο κατάστημα και να βρω τα τζάμια σπασμένα και τα εμπορεύματα μου να έχουν κάνει φτερά» είπε ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, απευθυνόμενος στην κάμερα κάποιου τηλεοπτικού καναλιού.

«Βάλαμε σιδεριές και κάγκελα για να προστατευτούμε, παρ’ όλα αυτά, την ώρα μάλιστα που ήμασταν στην οικία μας, οι κακοποιοί εισέβαλαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί» συνέχισε ένας άλλος. «Θέλουμε να μπαίνουμε στο σπίτι μας και να είμαστε σίγουροι ότι δεν κινδυνεύουμε. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα» πρόσθεσε μετά. Αλλά και η τραγωδία στα Γλυκά Nερά, όπου τελέστηκε ληστεία μετά φόνου με τον πιο σκληρό τρόπο, σκορπάει ανατριχίλα και γεννάει μόνο μαύρες σκέψεις. 

«Θέλουμε να μπαίνουμε στο σπίτι μας και να είμαστε σίγουροι ότι δεν κινδυνεύουμε. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα»

Ποτέ δεν ξέρεις πού σε καρτεράει το κακό. Μπαίνεις, ας πούμε, στο λεωφορείο αμέριμνος, χτυπάς το εισιτήριό σου στο ακυρωτικό μηχάνημα, πιάνεσαι από τη χειρολαβή και χαζεύεις από το τζάμι την κίνηση στο δρόμο. Σε ένα απότομο φρενάρισμα, μία κοντή γυναίκα με αλογοουρά τα μαλλιά πέφτει πάνω σου και σε ζουλάει. Τόσο πολύ, που νομίζεις ότι θα σκάσεις. Αυτή συνήθως κατεβαίνει στην επόμενη στάση μαζί με το πορτοφόλι σου. Εκατοντάδες τέτοια περιστατικά καταγράφονται από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της μέρας. Ωστόσο μετά τη δύση του ηλίου, η κατάσταση εκτροχιάζεται.

Υπάρχουν άραγε κάποιες οδηγίες προφύλαξης; Παραδείγματος χάρη, να έχουμε κλειστές τις κουρτίνες του σπιτιού. Οι γυναίκες, πάλι, να κρατούν το κλειδί του αυτοκινήτου στο χέρι και όχι να το ψάχνουν στην τσάντα τους έξω από το όχημα. Να μην πίνουμε από ποτό που έχουμε αφήσει ακόμα και για μισό λεπτό μακριά από την επιτήρησή μας. Να μην κάνουμε τους ήρωες, καθώς το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ζωή μας και αυτό οφείλουμε να προστατεύσουμε στη διάρκεια μιας ληστείας. «Κάν’ το μόνος σου» λοιπόν, πολύ πριν ακουστούν οι σειρήνες κάποιου περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να σε περιμένει μετά από μία έξοδο για καφέ στο σκοτεινό πάρκινγκ του αυτοκινήτου σου.

Να μην κάνουμε τους ήρωες, καθώς το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ζωή μας και αυτό οφείλουμε να προστατεύσουμε στη διάρκεια μιας ληστείας.

Κλέφτες, τσαντάκηδες και πορτοφολάδες κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Ακόμη και όταν οι πόλεις έμοιαζαν με έρημα τοπία λόγω lockdown. Ακόμη και όταν καταστήματα και εστιατόρια είχαν κλείσει και οι άνθρωποι έμεναν στο σπίτι. Η εγκληματικότητα στην εποχή του κορονοϊού χαρακτηρίζεται από «επιβεβαιωμένα κρούσματα». 

*Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο, ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης», Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση). Ακολούθησαν: «Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών», Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση), «Ο ήλιος στο πάτωμα», Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), «Μαύρη πέτρα» (Θεατρκό έργο), 2015, «Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα», Γαβριηλίδης, 2017, Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά. Είναι παντρεμένη με τον πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη και ζει στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo: Loren Cutler / Unsplash 

TAGS