Από τη Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγο - οικογενειακή σύμβουλο (thepsytrap.gr).

Στις θεραπευτικές συνεδρίες πολλοί είναι αυτοί που ρωτάνε πώς θα καταλάβουν αν βρίσκονται σε μια σχέση με νάρκισσο και αν υπάρχουν τρόποι για να επιβιώσουν
μέσα από αυτήν. Κυρίαρχο συναίσθημα της σχέσης με έναν νάρκισσο είναι ο φόβος και η αίσθηση πως δεν είσαι αρκετά ικανή για τον σύντροφό σου.
 

Μήπως έχει σχέση με έναν νάρκισσο;

Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας από ένα άτομο που μπορεί να έχει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Όταν αποκαλούμε κάποιον νάρκισσο, εννοούμε πως έχει τα χαρακτηριστικά που μας θυμίζουν τον μύθο γύρω από τον Νάρκισσο, που ήταν ερωτευμένος με τον εαυτό του.

Τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά

Ένας νάρκισσος συνήθως χαρακτηρίζεται από εγωκεντρισμό, μια έκδηλη σνομπ στάση, ανάγκη για διαρκή θαυμασμό και επιβεβαίωση, κυρίως όμως από χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης ή συναισθηματικής νοημοσύνης. Αδιαφορεί για τα συναισθήματα των γύρω του και συχνά καταλήγει να εκφράζει χειριστικές συμπεριφορές. Η λεκτική, αλλά και η μη λεκτική επικοινωνία ενός νάρκισσου είναι το "κλειδί" για να καταλάβεις πώς αισθάνεται ο σύντροφός σου. Κάποιες από τις φράσεις που πρέπει να δώσουμε σημασία όταν τις ακούμε: "Νομίζω πως αξίζω να μου φέρονται όλοι καλά", "Μη στενοχωριέσαι", "Κάνεις σαν μικρό παιδί". Τώρα το αν αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να οδηγήσουν σε διαγνωσμένη ναρκισσιστική διαταραχή θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη συχνότητα εμφάνισής τους, καθώς και το πόσο δυσλειτουργική κάνουν τη σχέση.

Kεντρική φωτογραφία: iStock

Διαβάστε περισσότερα στο Shape.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS