ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σε μια κουρασμένη εποχή, υπάρχουν ακόμα βήματα που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ευτυχία.

Ως γνωστόν, η ευτυχία εξαρτάται κατά 10% από ό,τι μας συμβαίνει και κατά 90% από το πώς το διαχειριζόμαστε. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να το κάνουμε σωστά.

Σε μια κουρασμένη εποχή, υπάρχουν ακόμα βήματα που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ευτυχία.

Σε μια εποχή που μας βάζει διαρκώς τρικλοποδιές, τι «όπλα» έχουμε για να αμυνθούμε; Δέκα tips βελτιώνουν τη διάθεσή μας στη στιγμή και μας βοηθούν να κάνουμε την αρχή, ώστε να διαχειριστούμε, στη συνέχεια, ακόμη και σύνθετα προβλήματα.

1) Κάνουμε ένα βήμα τη φορά.

Οι μικρές, σταδιακές αλλαγές είναι πάντα πολύ πιο εφικτές και δραστικές. Π.χ., βελτιώνουμε την ποιότητα των γευμάτων μας για να έχουμε περισσότερη ενέργεια, κοιμόμαστε μια συγκεκριμένη ώρα το βράδυ για να δείχνουμε στον καθρέφτη ομορφότερες ή αφιερώνουμε σε ένα νέο χόμπι δύο ώρες εβδομαδιαίως για να αποκτήσουμε νέα ενδιαφέροντα και φίλους. Και, φυσικά, εγκαταλείπουμε τη «φαεινή» ιδέα να εφεύρουμε εν μία νυκτί έναν εντελώς καινούριο εαυτό. Ποιος μπορεί να το καταφέρει άραγε;

2) Δεν παίρνουμε τον θυμό αγκαλιά στο κρεβάτι μας.

Συνήθως, στο τέλος της ημέρας κουβαλάμε όλα τα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις που έχουν συσσωρευτεί. Αποτέλεσμα; Νευρικότητα, αϋπνία και ακόμα πιο πεσμένη διάθεση το επόμενο πρωί. Με την αποτελεσματική τακτική «let go», ξορκίζουμε όλα αυτά και προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε με περισσότερη νηφαλιότητα κάποια άλλη στιγμή.

3) Προσποιούμαστε... ευτυχία, ώσπου πραγματικά να τη νιώσουμε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συναισθήματα ακολουθούν των πράξεών μας. Νιώθουμε, λοιπόν, στα κάτω μας; Πιέζουμε τον εαυτό μας να ασχοληθεί με μια δραστηριότητα που συνήθως μας ευχαριστεί και, τελικά, πράγματι βελτιώνεται η διάθεσή μας. Έχουμε θυμό για κάποιον; Βάζουμε στην άκρη το συναίσθημα, τον στηρίζουμε σε κάτι που χρειάζεται βοήθεια και σιγά σιγά η αρνητικότητα καταλαγιάζει. Είναι η γνωστή τακτική της αυθυποβολής, που συχνά έχει θεαματικά αποτελέσματα.

4) Σε οτιδήποτε αξίζει, πέφτουμε - χωρίς τύψεις - με τα μούτρα.

Οι νέες προκλήσεις αποτελούν μέρος της διαδρομής προς την ευτυχία. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά θετικά στην έκπληξη και η αποτελεσματική διαχείριση μιας απρόβλεπτης κατάστασης μάς δίνει την αίσθηση της ικανοποίησης. Όσοι, λοιπόν, δοκιμάζουν καινούρια πράγματα – μαθαίνουν ένα παιχνίδι, ταξιδεύουν σε νέους προορισμούς κτλ – είναι πιο χαρούμενοι από αυτούς που μένουν κολλημένοι ξανά και ξανά στις ίδιες δραστηριότητες, έστω κι αν έχουν μάθει να τις κάνουν καλά. Ας αγκαλιάσουμε, λοιπόν, την πιθανότητα αποτυχίας και ας ριχτούμε σε έναν ολοκαίνουριο στόχο που μας κάνει κλικ.

5) Στις guilty pleasures, υπάρχει και το «μετά».

Συνήθως, αυτά που θεωρούμε guilty pleasures υποσκάπτουν την ευτυχία μας μακροπρόθεσμα. Η ευχαρίστηση κρατά για λίγο, ενώ τα συναισθήματα ενοχής, απώλειας ελέγχου και οι υπόλοιπες αρνητικές επιπτώσεις μάς ακολουθούν για μέρες. Πριν απολαύσουμε, λοιπόν, ένα ακόμα ποτήρι κρασί, ένα διπλό παγωτό, μερικά τσιγάρα ή ένα πανέμορφο – αλλά και πανάκριβο - τζιν, ας σκεφτούμε πόσο θα διαρκέσει η (μάλλον υπερεκτιμημένη) ικανοποίηση.

Σε μια κουρασμένη εποχή, υπάρχουν ακόμα βήματα που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ευτυχία.

6) «Αγοράζουμε» λίγη χαρά.

Είναι γνωστό ότι οι βασικές συναισθηματικές μας ανάγκες για αγάπη, ασφάλεια και αυτοπραγμάτωση, δεν έχουν να κάνουν με χρήματα. Όμως, καμιά φορά τα χρήματα μπορούν να μας χαρίσουν και λίγη (ουσιώδη) ευτυχία. Πώς; Όταν τα προσφέρουμε για να ευχαριστήσουμε την οικογένεια ή τους φίλους μας, να βελτιώσουμε την υγεία μας, να δουλέψουμε πιο αποτελεσματικά, να απομακρύνουμε παράγοντες που μας προκαλούν άγχους ή θυμό, να ενισχύσουμε σημαντικούς συλλογικούς στόχους ή να αποκτήσουμε νέες, εντελώς διαφορετικές εμπειρίες. Παράδειγμα; Αν παντρεύεται η κολλητή μας φίλη και της αγοράσουμε μια κάμερα προηγμένης τεχνολογίας που από καιρό ήθελε, θα ξοδέψουμε μεν ένα αξιοσέβαστο ποσό, αλλά η χαρά που θα της δώσουμε – και που, κατ' επέκταση, θα πάρουμε κι εμείς - θα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία.

7) Δεν γινόμαστε ψυχαναγκαστικοί κυνηγοί της τελειότητας.

Υπάρχουν δύο τύποι decision makers: Αυτοί που λαμβάνουν μια απόφαση όταν πληροί τα βασικά κριτήριά τους και αυτοί που αναζητούν αδιάκοπα την καλύτερη δυνατή. Έτσι, οι δεύτεροι, ακόμη κι αν βρουν μια επιχειρηματική στρατηγική ή ένα αυτοκίνητο που καλύπτει τις ανάγκες τους, αρνούνται πεισματικά να το επιλέξουν αν δεν εξετάσουν με σχολαστική λεπτομέρεια όλες τις πιθανές εναλλακτικές. Οι πρώτοι, φυσικά, τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι, εφόσον υποφέρουν από πολύ λιγότερο άγχος.

8) Γυμναστική: Το πιο σίγουρο καταφύγιο σε καταστάσεις SOS.

Οι λάτρεις της φυσικής άσκησης το υπογραμμίζουν εδώ και χρόνια, οι πιο έγκυρες έρευνες το επιβεβαιώνουν. Η γυμναστική είναι ο πιο εύκολος, αποτελεσματικός και ανέξοδος τρόπος να βελτιωθεί η διάθεσή μας όταν νιώθουμε εντελώς στις μαύρες μας. Όσο κουρασμένες και να είμαστε μετά τη δουλειά ή όσες κακοτυχίες και να μας έχουν βρει, έστω και ένα 10λεπτο περπάτημα θα μας τονώσει αμέσως σωματικά και ψυχολογικά.

9) Κόβουμε με το μαχαίρι τη γκρίνια.

Εμείς μπορεί να νιώθουμε ότι είναι ανακουφιστική, αλλά για τους γύρω μας είναι σίγουρα ενοχλητική και κουραστική. Εξάλλου, αποτέλεσμα δεν φέρνει – εκτός του ότι, αργά ή γρήγορα, θα κάνει τους φίλους μας και τον σύντρόφό μας να απομακρυνθούν και εμάς να μείνουμε μόνες. Στοπ, λοιπόν, στη γκρίνια και, αντί για αυτήν,...

10) Αναλαμβάνουμε δράση χωρίς αναβολές.

Έρευνες δείχνουν ότι, παρότι το επίπεδο ευτυχίας που νιώθουμε σχετίζεται και με γενετικούς παράγοντες, κατά 40% εξαρτάται από εμάς. Η λύση, λοιπόν, είναι μία: Παίρνουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε τι πραγματικά φταίει για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, καταγράφουμε κάποια πρακτικά βήματα που θα μας οδηγήσουν προς στην έξοδο από αυτήν και τα βάζουμε άμεσα σε εφαρμογή. Έστω και σταδιακά, πιάνει πάντα.

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.