Σίγουρα θα έχουμε παρατηρήσει ότι όλοι έχουμε διαφορετικούς ρυθμούς και ιδανικό πρόγραμμα ύπνου και διατροφής από τους γύρω μας: Άλλοι π.χ. προτιμάμε να τρώμε μεσημεριανό στις δώδεκα και άλλοι στις τρεις το απόγευμα. Άλλοι αισθανόμαστε πιο παραγωγικοί στη δουλειά στις οκτώ το πρωί και άλλοι το απόγευμα. Άλλοι ξυπνάμε άνετα από τα χαράματα, στις επτά το πρωί, και άλλοι αν δεν είχαμε το ξυπνητήρι θα μπορούσαμε να τη βγάλουμε μέχρι το μεσημέρι στο κρεβάτι.

Για τους χρονότυπους ανθρώπων, λοιπόν, μιλάει ένας ειδικός ύπνου, ο Μίχαελ Μπρέους, στο βιβλίο του «The Power of When», όπου υπόσχεται να μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες του δικού μας οργανισμού – στο μέτρο του δυνατού, πάντα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τύποι ανθρώπων ανάλογα με τον ύπνο τους, που εμείς θα αποκαλούσαμε π.χ. «νυχτοπούλια» ή «πρωινούς τύπους». Ο ίδιος έχει επιλέξει άλλες παρομοιώσεις για τέσσερις γενικές κατηγορίες ανθρώπων, βγαλμένες ωστόσο, από το ζωικό βασίλειο, που προσδιορίζει ως εξής:

Τα λιοντάρια είναι πρωινοί τύποι.

Οι αρκούδες είναι ενδιάμεσοι τύποι.

Οι λύκοι είναι νυχτερινοί τύποι.

Τα δελφίνια κάνουν ανήσυχο ύπνο.

Αφού εντοπίσουμε τον δικό μας χρονότυπο, ο συγγραφέας συνιστά να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε όσο γίνεται πιο κοντά στις ιδανικές ώρες του.

Ενδεικτικά, αυτό είναι ένα ικανοποιητικό πρόγραμμα για κάθε χρονότυπο:

Λιοντάρια: Πρωινή αφύπνιση μεταξύ 5.30 και 10 π.μ. Ύπνος μεταξύ 9 και 10 μ.μ.

Αρκούδες: Πρωινή αφύπνιση μεταξύ 7 και 11 π.μ. Ύπνος μεταξύ 10 και 11 μ.μ.

Λύκοι: Πρωινή αφύπνιση μεταξύ 7.30 π.μ. και 12 μ. Ύπνος μεταξύ 10 μ.μ. και 12 μ.

Δελφίνια: Πρωινή αφύπνιση μεταξύ 6 και 10 π.μ. Ύπνος μεταξύ 10 μ.μ. και 12 μ.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από αϋπνία;

Το δελφίνι είναι ο πιο ευάλωτος χρονότυπος. Οι άνθρωποι της συγκεκριμένης κατηγορίας μπορεί, για παράδειγμα, να αργούν να αποκοιμηθούν, ή να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα με ανήσυχες σκέψεις. Τεχνικές διαχείρισης του στρες όπως ο διαλογισμός, η άσκηση ή η τήρηση ενός ημερολογίου μπορεί να βοηθήσει. Ανάμεσα στις βασικές συμβουλές, ωστόσο, για να προλάβουμε τις διαταραχές ύπνου, σε όποιον χρονότυπο κι αν ανήκουμε, είναι να τηρούμε ένα όσο το δυνατόν σταθερό πρόγραμμα.

Ανακάλυψε το δικό σου χρονότυπο με το παρακάτω βίντεο:

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Yelena Art Studio

TAGS