Στη σύγχρονη εποχή όλο και περισσότεροι αναθεωρούν το μοντέλο ζωής «γάμος-παιδιά» και προτείνουν εναλλακτικές εκδοχές του χάπι εντ που κάποτε ήταν το εξής ένα: το ζευγάρι στην εκκλησία, με τη γυναίκα να φοράει νυφικό και τον άντρα γαμπριάτικο κοστούμι. Συγκεκριμένα, βάσει δημοσκόπησης του ερευνητικού κέντρου Pew Research Center για το 2017, το 42% των Αμερικανών ενηλίκων δεν έχει σταθερό σύντροφο. Στο μεταξύ ο αριθμός των μονομελών νοικοκυριών αυξάνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Δανία όπου, σύμφωνα με μια έρευνα, το 40% των κατοίκων της ζει μόνο. Ενώ ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία παντρεύεται κάποιος έχει ανεβεί σημαντικά μέσα στις τελευταίες δεκαετίες και για τα δύο φύλα.

Γιατί όμως σε μια περίοδο που, θεωρητικά, έχουμε περισσότερες ευκαιρίες από ποτέ να γνωρίσουμε το έτερον ήμισυ, αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που ακολουθούν, είτε από επιλογή είτε όχι, μια μοναχική διαδρομή ζωής; Οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο.

Μερικοί παράγοντες που προτείνουν είναι το γεγονός ότι πλέον για πολλούς ενήλικες ο γάμος και τα παιδιά δεν αποτελούν βασικές προτεραιότητες ζωής. Επιπλέον, στις μέρες μας ένα μεγάλο ποσοστό αντρών νεαρής ηλικίας είναι άνεργο, με αποτέλεσμα να μην πληροί τα σύγχρονα κριτήρια των γυναικών που αναζητούν ένα σύντροφο με σταθερή εργασία. Ακόμα, όπως υποστηρίζει ο ψυχολόγος Eric Klinenberg στο βιβλίο του «Going Solo», σήμερα είμαστε λιγότερο πρόθυμοι να κάνουμε συμβιβασμούς για να κρατήσουμε -ή να συνάψουμε- μια σχέση.

Υπάρχει όμως και ένας διαχρονικός παράγοντας που επηρεάζει τις σχέσεις μας: το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε. Αν δηλαδή είχαμε υπερπροστατευτικούς ή αδιάφορους γονείς, είναι πιθανότερο μεγαλώνοντας να δυσκολευόμαστε να καλλιεργήσουμε έναν υγιή δεσμό.

Δες όλους τους παράγοντες που εξηγούν γιατί είσαι ακόμα single στο παρακάτω βίντεο.

Κεντρική φωτό: Έργο του Roy Lichtenstein.

TAGS