Να κάνω μια μικρή εισαγωγή λέγοντας πως με το παρακάτω σύντομο κείμενο δίνω την δική μου ερμηνεία και προσπαθώ να φέρω πιο κοντά στην ανθρώπινη φύση μου το θαύμα της γέννησης του Θεού από έναν άνθρωπο.

Ο σχεδιαστής παπουτσιών Στάθης Σαμαντάς απέναντι στην ψυχοθεραπεία. (Φώτο: Yannis Fragos)

Η ενσάρκωση του λόγου. Μία οπτική για την δύναμη της Επικοινωνίας. Έχω μια αρκετά κοντινή σχέση με τον χώρο της ψυχοθεραπείας όχι μόνο επειδή υπήρξα ο ίδιος θεραπευόμενος αλλά επειδή έχω φίλους οι οποίοι ανήκουν στον χώρο αυτό. Έτσι, είχα μια σχετική κουβέντα με μια φίλη μου για τα ψυχοφάρμακα και την ψυχοθεραπεία. Μου έλεγε πως ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται φαρμακοθεραπεία και πως συγκεκριμένες χημικές ουσίες επηρεάζουν το βιολογικό σύστημα του ανθρώπου φτιάχνοντας την διάθεση ή οτιδήποτε άλλο. Η δική μου απορία στην συζήτηση ήταν η εξής. Μα πως γίνεται ένα φάρμακο, μια χημική ουσία να επηρεάζει τον ανθρώπινο ψυχισμό, από την στιγμή που η ψυχή είναι άϋλη; Αυτό δεν έρχεται σε κόντρα με την ψυχοθεραπεία ή οποία χωρίς τα φάρμακα, χωρίς ουσίες αλλά με τον Λόγο, την Επικοινωνία θεραπεύει ή βοηθάει στην καλυτέρευση ψυχικών καταστάσεων; Αν ήταν έτσι, να πάρουμε όλοι τα φάρμακα μας να τελειώνουμε.

Η ψυχοθεραπεία αυτό που κάνει είναι να μετατρέπει τον Λόγο...σε βιολογία.

Μάλιστα μπορεί να το κάνει καλύτερα και από το φάρμακο. Τι σημαίνει ο Λόγος γίνεται βιολογία; Ο Λόγος, η Επικοινωνία ανάμεσα στον θεραπευτή και στον θεραπευόμενο (και γενικά ανάμεσα στους ανθρώπους) γίνεται ‘’άϋλο φάρμακο’’ και ενσαρκώνεται στον εγκέφαλο (σάρκα) του ανθρώπου κινώντας έτσι τις απαραίτητες βιολογικές χημικές ενώσεις οι οποίες τελικά καλυτερεύουν την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου (διάθεση, διαχείρηση του άγχους, κρίσεις πανικού κλπ.) Δεν είναι τυχαίες και οι παροιμίες που σχετίζονται με τον Λόγο και την σχέση του με την σάρκα...’’η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει’’...επίσης...’’ο λόγος σου με χόρτασε και την μπουκιά σου φάτην’’

Ο Λόγος γίνεται βιολογία!

Αυτό είναι θαύμα. Είναι ακριβώς το ίδιο θαύμα με την ενσάρκωση του Λόγου, την ενσάρκωση της Επικοινωνίας του Θεού, μέσα στο σώμα της Παναγίας. Ο Λόγος έγινε σάρκα, έγινε άνθρωπος. Ο Θεός, το πνεύμα, το άϋλο επικοινωνεί με τον άνθρωπο (Παναγία) μέσω της προσευχής και γίνεται...βιολογία. Σάρκα.

Λόγος = Επικοινωνία = Άνθρωπος

Εν αρχή ην ο Λόγος, και ο Λόγος ην προς τον Θεόν, και Θεός ην ο Λόγος

(Ιωάννης 1/α: 1-3)

TAGS