Πάντα να θυμάσαι τα λόγια του Καζαντζάκη. «Αν μπορείς κοίταξε το φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει.» Γιατί αν φοβάσαι πώς θα ζήσεις, πώς θα τον νικήσεις;

Όταν σου χτυπήσει την πόρτα, εσύ αρνείσαι να του ανοίξεις. Όμως αυτός επιμένει και συνεχίζει να σου χτυπάει και το κουδούνι. Είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης με άσχημη όψη, μια αγενής παρουσία, που θέλει επίμονα να μπουκάρει στο σπιτικό σου, να διαταράξει τη γαλήνη σου και να κάτσει στο οικογενειακό τραπέζι. Αλλά εσύ δεν είσαι ψυχολογικά προετοιμασμένη για να τον δεχτείς. Βασικά δε θες με τίποτα να τον βάλεις μέσα. 

Όμως αυτός επιμένει και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα του ανοίξεις. Από τη στιγμή που θα μπει, πρέπει να είσαι έτοιμη να τον αντιμετωπίσεις. Δεν πρέπει να φοβηθείς. Δεν πρέπει να πανικοβληθείς. Δεν πρέπει να κωλώσεις.  Πρέπει να το διαχειριστείς. Οφείλεις να τον αντιμετωπίσεις κατάματα, χωρίς δισταγμό. Με όση δύναμη διαθέτεις μέσα σου. Γιατί όλοι έχουμε τεράστια αποθέματα δύναμης, όταν αυτός εισβάλλει με το έτσι θέλω στο οικογενειακό μας περιβάλλον. 

Όταν έρθει λοιπόν αυτή η δύσκολη στιγμή της συνάντησης, προσπάθησε να του επιβληθείς. Μην καταθέσεις τα όπλα. Όχι δεν πρέπει να τα παρατήσεις. Δείξτου με ποια τα έχει βάλει. Ύψωσε ανάστημα. Ξεπέρασε τα όρια σου. Νίκησέ τον. Κάντον να σκύψει το κεφάλι και να υποχωρήσει. Όσο απότομα και άχαρα μπήκε στη ζωή σου και άλλαξε την καθημερινότητά σου, τόσο γρήγορα πρέπει να φύγει και από το σπιτικό σου. Και τότε δε θα χρειαστεί να έρθεις ξανά αντιμέτωπη μαζί του. 

Για σένα και για όσες βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις. 

 

TAGS