Λένε ότι το κουτσομπολιό είναι στη φύση των ανθρώπων, αντρών και γυναικών. Μάλιστα, κάποιες από εμάς δε διστάζουν να αποκαλύψουν ότι τους αρέσει πολύ να σχολιάζουν με τις κολλητές τους τον κόσμο, ενώ κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ασκούν κοινωνική κριτική.

Όπως και να έχει, αυτό που μας κάνει τρομερή εντύπωση είναι ότι η επιστήμη επικροτεί τη “δραστηριότητα” αυτή, τονίζοντας ότι το gossip κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της πόλης Πάβια στην Ιταλία.

Η έρευνα αυτή ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους το να σχολιάζουμε τους γύρω μας με τους φίλους μας επιδρά στη διάθεση και την ψυχολογία μας και τα ευρήματά της ήταν μη αναμενόμενα.

Οι άνθρωποι λοιπόν που κουτσομπολεύουν σε καθημερινή βάση, παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης, της γνωστής και ως «ορμόνης της αγάπης», αφού είναι υπεύθυνη για την ευφορία και το συναίσθημα ικανοποίησης και πληρότητας που νιώθουμε. Από την άλλη, στους λάτρεις του κουτσομπολιού παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, κάτι που δε συνέβη στην περίπτωση των εθελοντών που δήλωσαν πως τους αρέσει να συζητούν για θέματα άσχετα, όπως ο καιρός, τα αθλητικά, την πολιτική και το σινεμά.

Επομένως ο «κοινωνικός σχολιασμός» μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στην ψυχολογία μας, αφού από τη μία μας δημιουργεί ευφορία και από την άλλη μας απαλλάσσει από το άγχος και το στρες.

Γι' αυτό σύμφωνα πάντα με την επιστήμη, μην νιώθεις καθόλου άσχημα εάν σου αρέσει το συγκεκριμένο «άθλημα».

Με πληροφορίες από το limeandlife.com

 

TAGS